revenire la pagina anterioară...

2791    2    0

Protejarea produselor traditionale romanesti pe piata interna si europeana

[16/03/2016]

Una dintre solutiile de protejare a producatorilor autohtoni în fata ofensivei multinationalelor o reprezinta protejarea produselor. Pentru operatorii din agricultura si alimentatie care realizeaza produse de calitate dupa retete traditionale, si care doresc exclusivitatea comercializarii produselor pe care le realizeaza, legislatia actuala pune la dispozitie mai multe variante de protectie, atât pe plan intern cât si pe plan european.

In continuare va vom prezenta posibilitatile de protectie pentru produsele traditionale.

PRODUSUL TRADITIONAL
Produsul traditional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul national, ce se realizeaza din materii prime locale, ce nu are în compozitia sa aditivi alimentari, se face dupa o reteta traditionala (un mod de productie si/sau de prelucrare, inclusiv un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse asemanatoare). Traditionalitatea este considerata elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.

În anul 1992 Uniunea Europeana a introdus un sistem pentru a proteja si promova produsele alimentare traditionale si locale. S-a decis ca denumirile sa fie protejate si au fost stabilite conditiile ce trebuie respectate pentru pastrarea caracterului special si traditional al produselor.
Uniunea Europena protejeaza denumirile specifice ale produselor care sunt asociate cu o anumita regiune geografica sau cu o metoda de productie.
UE a elaborat trei sisteme de calitate, asociate cu 3 ”sigle de calitate” (DOP, IGP, STG). Primele doua au ca element distinctiv zona geografica, în timp ce cel de-al treilea este asociat cu metodele traditionale de productie.
Producatorii certificati îsi pot marca produsele cu aceste sigle iar consumatorii pot identifica produsele cu statutul “Denumirea de Origine Protejata” si “Indicatie Geografica Protejata”. Aceste simboluri garanteaza autenticitatea productiei acestor produse alimentare dintr-o anumita regiune sau datorita utilizarii unor metode speciale de productie.

DENUMIRE DE ORIGINE PROTEJATA - DOP (PDO în engleza)
Se defineste ca fiind numele unei regiuni, al unui loc specific sau, in cazuri exceptionale, al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar:
- originar din aceasta regiune, loc specific sau tara;
- a carui calitate sau caracteristici sunt în mod esential sau exclusiv datorate unui anumit mediu geografic cu factorii sai naturali si umani;
- a carui productie, prelucrare si preparare au loc în aria geografica delimitata.
Materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita, iar producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai în aria geografica definita.

Exemple: Fasolea Santa Pau (Spania), Perele „Pöllauer Hirschbirne” (Austria), Maslinele de Masa din Kalamata (Grecia), Brânza Feta (Grecia)

INDICATIE GEOGRAFICA PROTEJATA - IGP (PGI în engleza)
Se defineste ca fiind numele unei regiuni, unui loc specific sau, în cazuri exceptionale, al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar:
- originar din aceasta regiune, loc specific sau tara,
- care poseda a calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici care pot fi atribuite zonei geografice respective,
- a carui productie si/sau prelucrare si/sau preparare au loc în aria geografica specificata;
In cazul IGP (Indicatia Geografica Protejata) nu este obligatoriu ca toate fazele de fabricatie sa se desfasoare în totalitate în zona geografica definita iar materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite.

Exemple: Fasolea Gigantes-Elefantes din Kastoria (Grecia), Vinurile cu Indicatie Geografica Protejata «Pangeon», Magiunul de Prune de Topoloveni

SPECIALITATE TRADITIONALA GARANTATA – STG
Reprezinta un produs agricol sau alimentar traditional a carui specificitate a fost recunoscuta de Comunitate prin înregistrarea lui în conformitate cu prevederile Regulamentul PE nr. 1151 / 2012.
Pentru a fi înregistrata, denumirea trebuie sa fie specifica în sine sau sa exprime specificitatea produsului agricol sau alimentar. Specialitatea traditionala garantata nu face referire la o origine, dar pentru a obtine protectie, produsul trebuie sa aibe o compozitie traditionala (reteta), sau un mod de productie traditional. Materiile prime sau modul de productie trebuie sa confere caracterul traditional al produsului în raport cu alte produse.
Perioada minima de existenta a unui produs pe piata pentru a dobândi recunoasterea este de 30 de ani.

Cei care doresc sa înregistreze un produs traditional trebuie sa se înscrie în  Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT).
Din data de 11 noiembrie 2013 toate produsele traditionale certificate în trecut trebuie sa obtina noul  atestat, având în vedere Ordinul comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor traditionale Monitorul Oficial Partea I, nr. 688.

In luna martie 2016 în Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate a fost înregistrat "Telemea de Ibanesti". Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervata pentru producatorii din aria geografica delimitata care îndeplinesc conditiile prevazute în caietul de sarcini.
Acesta este cel de-al treilea produs românesc de calitate care a obtinut protectia la nivelul Uniunii Europene, dupa ce tot în anul 2016 si “Salam de Sibiu” a fost protejat la Bruxelles.

Nu uitati: protejarea produselor este importanta deoarece va ajuta “în lupta” cu multinationalele care promoveaza globalizarea si produsele care le regasesti mai nou aproape în orce tara din lume.

 

Resurse

Legislatie europeana
• REGULAMENTUL (UE) NR. 1151/2012 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare
• REGULAMENTUL (CE) NR. 1216/2007 AL COMISIEI din 18 octombrie 2007 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 509/2006 al Consiliului privind specialitatile traditionale garantate din produse agricole si alimentare
• Regulamentul (CE) nr. 1898/2006 al Comisiei din 14 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protectia indicatiilor geografice si a denumirilor de origine ale produselor agricole si alimentare

Legislatie nationala
• HOTARÂRE nr. 828 din 25 iulie 2007 privind înfiintarea Sistemului de protectie a indicatiilor geografice si denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare
• HOTARÂRE nr. 134 din 6 februarie 2008 privind specialitatile traditionale garantate ale produselor agricole si produselor alimentare
• O R D I N 906 din 30 octombrie 2007 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare si verificare a documentatiei pentru dobândirea protectiei unei indicatii geografice sau denumire de origine a unui produs agricol ori alimentar, Procedurii de declarare a opozitiei la nivel national si a Procedurii de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare a indicatiilor geografice sau denumirilor de origine ale produselor agricole sau alimentare, în vederea dobândirii protectiei la nivelul Uniunii Europene, precum si Regulile specifice privind modelul si utilizarea logoului national
• ORDIN nr. 8 din 12 ianuarie 2013 pentru aprobarea Regulamentului privind recunoasterea organismelor private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare si de supraveghere a activitatii organismelor private de inspectie si certificare a produselor agricole ori alimentare ce au dobândit protectia indicatiilor geografice (I.G.P.), a denumirilor de origine (D.O.P.) si a specialitatilor traditionale garantate (S.T.G.)





Articole similare:
Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole - 28/Nov/2014
Care este cea mai buna cale de valorificare a produselor agricole din micile ferme? - 29/Sep/2012
5 motive pentru care merita sa investesti in agricultura bio - 07/Mar/2013
Produsele ecologice – o sansă de dezvoltare pentru zonele rurale - 11/Jul/2012

Cuvinte cheie: protejare,produse,traditionale,romanesti,piata

Inscris la categoria: Juridic si financiar


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: