revenire la pagina anterioară...

2175    2    0

Acum este unul din cele mai bune momente de a dezvolta la tara o afacere intr-un domeniu non-agricol

[10/11/2015]

Suntem pe primul loc în UE în ceea ce priveste populatia ocupata în agricultura! Potrivit Institutului National de Statistica România a fost, anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeana în privinta ponderii foarte ridicate a populatiei ocupate în agricultura.
Conform datelor INS, 25,4% din populatia României este ocupata în agricultura. Cu acest procent România se situeaza pe primul loc în UE-28, la mare distanta de urmatoarele tari cu pondere ridicata a populatiei ocupate în agricultura, respectiv Grecia cu 13,0% si Polonia cu 11,2%.
Potrivit INS, în România procentul persoanelor ocupate în domeniul industriei a fost de 30,1%, iar 44,5% din populatia ocupata a fost înregistrata în domeniul serviciilor.
Ponderea cea mai mare a populatiei ocupate în domeniul industriei a fost înregistrata în Cehia (38,3%) si Slovacia (35,5%). În anul 2014, în domeniul serviciilor cele mai multe persoane ocupate au fost înregistrate în Luxemburg (87,6%) si Olanda (81,5%), informeaza INS.

Aceasta pondere ridicata a populatiei ocupate în agricultura denota un nivel scazut de dezvoltare a economiei romanesti si totodata o productivitate scazuta a agriculturii romanesti. Chiar daca la prima vedere rezultatele obtinute de agricultura romaneasca in ultimii 3 ani sunt imbucuratoare, daca luam în calcul si numarul mare de persoane ocupate în agricultura ne dam seama ca nu stam chiar atât de bine.
Pe lânga asta, desi în ultimii ani numarul investitiilor straine în România a inregistrat o crestere iar economia noastra pare sa mearga din ce în ce mai bine totusi tara noastra se situeaza pe penultimul loc în UE în privinta PIB-ului pe cap de locuitor.

Analizând aceste informatii este evident ca este obligatoriu ca numarul afacerilor în domenii non-agricole din mediul rural sa creasca. La începutul anului 2015 România avea o populatie totala rezidenta de 19.861.000 persoane, iar ca sa ajungem la nivelul Greciei, la o pondere de 13,0% a populatiei ocupate în agricultura, ar trebui ca din cele aproape 5 milioane persoane ocupate în agricultura în prezent sa ramânem cu aproximativ 2, 6 milioane persoane ocupate în agricultura.

Cu alte cuvinte, pentru ca în 2020 sa ne ridicam macar la nivelul Greciei ar trebui ca 2,4 milioane persoane care locuiesc la tara sa isi gaseasca un job într-un domeniu non-agricol. Nu este deloc simplu, deoarece un calcul simplu arata ca pentru a absorbi cele 2,4 milioane persoane ar fi nevoie sa se creeze aproximativ 49.250 firme noi (a cate 50 de angajati) în mediul rural. Media anuala de firme nou create la tara, cu activitate în domenii non-agricole ar trebui sa fie de aproximativ 7.000, dar din pacate fondurile alocate pentru submasura “6.2 Sprijin pentru înfiintarea de activitati neagricole în zone rurale” si „6.4. Investitii în crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” vor permite infiintarea/dezvoltarea a aproximativ 1.000-1.200 firme anual, care din banii primiti în mod sigur nu vor putea sa creeze capacitati de productie care sa le permita angajarea a 50 de persoane.
Cu birocratia actuala si cu modul in care a fost gândita alocarea fondurilor europene va fi foarte greu sa ajungem “din spate” Grecia, bazându-ne doar pe sprijinul european.

Vestea buna este ca oamenii de afaceri de succes vad o oportunitate acolo unde altii vad o problema. Pentru cei cu spirit antreprenorial aceasta pondere ridicata a populatiei din mediul rural in agricultura este o oportunitate, caci în mod natural societatea va evolua si se vor naste oportunitatile de a dezvolta la tara afaceri în domenii non-agricole.

Este de asteptat ca marii fermieri sa investeasca în tehnologii moderne, care vor conduce inevitabil la scaderea numarului de persoane ocupate în agricultura. Cei care isi vor pierde din aceasta cauza joburile vor avea 3 optiuni: sa se mute de la tara la oras, sa plece în strainatate, sau sa lucreze într-un domeniu non-agricol.

Multi dintre cei care acum pleaca în strainatate ar ramâne în tara daca cineva le-ar oferi un salar rezonabil. Din pacate foarte putini antreprenori români investesc în afaceri la tara. Din acest punct de vedere investitorii strainii sunt mai deschisi decât românii. Câti investitori români ar face o fabrica high-tech la tara sau într-un mic orasel? Deocamdata au facut asa ceva americanii care au creat o fabrica pentru componente de avioane în comuna Dumbravita din Maramures si belgienii de la Sonaca care se pregatesc sa construiasca la Turda o fabrica pentru constructia de componente pentru aripile aeronavelor Airbus.

Se pare ca antreprenorii straini au înteles mai repede decat cei autohtoni ca în marile orase din Romania va fi din ce în ce mai greu sa gasesti forta de munca. Rata somajului a atins minime istorice în orase ca Timisoara (1,44%), Bucuresti (1.92%), Cluj (2,27%) sau Arad (2,34%). In prinicipiu în aceste orase numai cine nu vrea sa muncesca nu are un loc de munca.

Asa ca, de ce sa investesti in marile orase. Oportunitatea momentului o reprezinta investitiile la tara.

Nu pierdeti oportunitatile de afaceri! Din pacate ele nu trec prea des pe lânga noi!

 





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic - 17/Feb/2014
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Idei de afaceri cu bani putini: prestari de servicii in zonele rurale - 12/Nov/2014
Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole - 28/Nov/2014

Cuvinte cheie: afaceri,la,tara,investitii,oportunitate

Inscris la categoria: Afaceri la tara


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: