revenire la pagina anterioară...

6703    0    0

Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ?

[17/02/2013]

Atat in presa cat si pe numeroase site-uri deschiderea unei pensiuni agroturistice este considerata ca o posibila mica afacere de succes. Mai mult decat atat se promoveaza ideea ca demararea si conducerea unei astfel de afaceri se afla la indemana mai multor intreprinzatori. Este oare asa ?            

La prima vedere avem de-a face cu o „mica afacere” deoarece prin lege o pensiune agroturistica poate sa aiba maxim 8 camere, ceea ce ne conduce la ideea ca nu poate fi o afacere foarte mare. Dar este oare o mica pensiune agroturistica, sa zicem cu 4-5 camere pentru cazarea turistilor, o afacere profitabila?

Din pacate raspunsul este un pic mai complicat sau mai bine zis exista mai multe raspunsuri la aceasta intrebare. Vom incepe prezentarea raspunsurilor posibile cu varianta optimista.

Da, o pensiune agroturistica poate fi o mica afacere profitabila, dar atentie, nu pentru toata lumea.

In diverse zone din Romania am intalnit pensiuni agoturistice ai caror proprietari erau extrem de multumiti de aceasta afacere. Daca stai putin si analizezi ceea ce vezi in gospodaria lor e simplu sa iti dai seama ca oamenii castiga binisor si ca proprietarii acestor afaceri au un nivel de trai mai bun decat vecinii lor.

Astfel de povesti de succes sunt legate de obicei de familii care aveau o casă mai mare la tară si care au decis să aloce cateva camere pentru cazarea turistilor. Apoi cei care au stiut sa ofere servicii de calitate turistilor au inceput sa aibă tot mai multi clienti, si pentru a face fata cererii si-au extins afacerea, fie prin extinderea casei in care au demarat afacerea fie prin realizarea unor noi caldiri dedicate exclusiv cazarii turistilor. In timp au ajuns sa se bucure de o afacere nu foarte mare, dar profitabila. Desi castiga bine, in continuare proprietarii acestor pensiuni sunt cei care se ocupa zi de zi de turisti: ei sunt receptioneri, chelneri, bucatari si cei care fac curat. Uneori, in perioadele de varf angajeaza temporar si ajutoare.

Din punct de vedere al volumului investitiilor putem spune că avem de-a face cu o afacere mică. Multi dintre cei care au pornit astfel de afaceri au investit sume intre 10-15.000 Euro pentru a demara afacerea (pentru a moderniza baia si a moderniza 2-3 camere din casă). Apoi in timp, au reinvestit profiturile obtinute pentru a-si dezvolta afacerea, iar unii au ajuns sa investeasca intr-un interval de 4-5 ani si 60-75.000 EURO

Nu, pentru cei care au mentalitatea si asteptarile unui investitor ! Pentru cei care se gandesc ca investesc intr-o pensiune agroturistica cu 4-5 camere si apoi ei vor colecta lunar profitul avem o veste proastă: au sanse mari sa iasă in pierdere. Cei care vor doar să investească dar nu vor să locuiască efectiv si să lucreze in pensiunea respectivă trebuie să isi angajeze: administrator, receptioner, bucătar, chelner, femeie de servici, iar pe anumite posturi (ex: receptioner, bucatar, chelner) au nevoie de cel putin 2 angajati.

Atunci cand incepi sa faci calculele si vezi cat te costă salariile a 7-8 persoane incepi să realizezi că din veniturile pe care le poti obtine din 4-5 camere nu ai nicio sansă să iesi in profit. Chiar si la 8 camere lucrurile nu stau prea roz!

In ceea ce priveste volumul investitiilor intr-un astfel de caz trebuie sa subliniem că acesta nu este deloc mic. Mai intai trebuie să cumperi terenul, care in cel mai fericit caz te costa cel putin 10.000 EURO. Apoi incepe „distractia”: proiectul tehnic, constructia propriu-zisă, utilitatile si dotarile. O constructie cu 5 camere destinate cazarii turistilor, o bucătarie, o mică sală de mese ajunge  să aibă o suprafată de cca. 200 m.p. ceea ce in bani, la un cost de 650 EURO/mp, inseamnă 130.000 EURO (probabil ca la o pensiune facută in stil rustic intr-un stil plăcut dar cu materiale mai ieftine pretul scade la 80-90.000 EURO). Pană la urmă dacă adunăm pretul terenului, al clădirii, al dotării bucatariei si a camerelor se ajunge la cel putin 110.000 EURO in cazul in care se merge pe o pensiune in stil rustic fara „superfinisaje” si la cel putin 150.000 EURO in cazul in care se alege varianta unei pensiuni cu finisaje moderne.

Recomandarea noastră este de a se opta pentru stilul „rustic” dacă tot vorbim de o pensiune „agroturistica”.

Totusi atunci cand trecem de 100.000 EURO nu mai putem vorbi de o afacere mică (cel putin din punct de vedere al investitiei).

Concluzie: pentru cei care au o gospodarie la tară si vor să investească pentru a-si transforma casa intr-o pensiune agroturistica exista sansa de a demara o mica afacere profitabila. Dacă in schimb vă ganditi să vă investiti banii intr-o pensiune agroturistică la tara unde dvs. sa mergeti in vizită odată pe saptămana pentru a vedea cum merg lucrurile vă recomandăm să vă mai ganditi !





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic - 17/Feb/2014
Idei de afaceri cu bani putini: prestari de servicii in zonele rurale - 12/Nov/2014
Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole - 28/Nov/2014
Cele mai bune mici afaceri din agricultura in 2013 - 05/Oct/2013

Cuvinte cheie: pensiune,agroturistica,tara,afacere,mica,profitabila,turism

Inscris la categoria: Agroturism


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: