revenire la pagina anterioară...

5571    1    0

Idei de afaceri cu bani putini: prestari de servicii in zonele rurale

[12/11/2014]

Zonele rurale din România se caracterizează printre altele si printr-un număr extrem de mic de IMM-uri la 1.000 locuitori. Nici in mediul urban nu stăm foarte bine, căci avem numai 23 de IMM-uri/1000 de locuitori (adica 56% din media europeană) dar in mediul rural avem 9,64 IMM-uri la 1000 de locuitori !

Vestea nu este deloc bună pentru cei care caută un loc de muncă in zonele rurale, dar este incurajatoare pentru cei care vor să pornească o afacere la tară. O densitate atât de mică a IMM-urilor la 1000 de locuitori inseamnă in acelasi timp si o concurentă mai mică pentru cei care au o afacere la tară si totodată sansa de a-si găsi usor angajati, cu costuri reduse. Este adevărat: a doua parte a afirmatiei noastre nu e valabilă pentru toate zonele rurale din România, căci există comune in care marea majoritate a populatiei apte de muncă e plecată la muncă in străinătate.

Atunci când te gandesti să te lansezi intr-o afacere cea mai mare problemă o reprezintă capitalul de pornire. La tară totul este mai ieftin decat la oras, dar dacă vrei să te apuci de o afacere cu sanse mari de reusită constati că fără 30-40.000 Euro nu poti face nimic.Totusi există si solutii pentru cei care nu au capitaluri mari pentru pornirea unei afaceri iar solutia o reprezintă prestarea de servicii.

Serviciile au fost si vor ramâne intotdeauna tipul de activitate care nu presupune in mod obligatoriu existenta unor resurse materiale mari pentru demararea afacerii. In servicii te poti lansa aproape fără niciun ban, doar pe baza cunostintelor pe care le posezi, si cu multă muncă. Un contabil bun, doar cu un calculator si un soft de contabilitate poate câstiga destul de bine, la fel si un depanator de frigidere, un electronist, un instalator, un zugrav, o coafeză, un mecanic auto s.a.m.d.
Sunt atâtea servicii care se pot face la tară. In cazul in care sunteti in pană de idei vom incerca să vă sugeram câteva tipuri de activităti care s-ar putea desfăsura la tară cu succes si vom incerca să vă oferim si cateva argumente in favoarea ideilor prezentate:

- servicii de infrumusetare personală: femeile din multe localitati rurale, atunci când vor să participe la o nuntă, un botez sau doar vor să isi schimbe aspectul sunt nevoite să se ducă la oras. Dar de ce să nu beneficieze de astfel de servicii acolo unde locuiesc?

- servicii de reparatii calculatoare si electronice: in ziua de azi calculatorul a pătruns in aproape orice locuintă de la tară iar de televizoare si alte aparate electronice sau electrocasnice nici nu are rost să mai vorbim. De ce trebuie să le cărăm in oras atunci când trebuie să le reparăm?

- reparatii instalatii: nivelul de confort a crescut si in zonele rurale iar acum multă lume are baia si bucătăria in casă. Dar orice instalatie se mai si strică. De unde aducem un instalator?

- servicii de reparatii auto: in ziua de azi masina nu mai este un lux ci o necesitate. Pe vremuri cei care aveau o Dacie si-o reparau in curtea casei, dar azi, cu atâtea tipuri de masini e nevoie de un mecanic. Unele reparatii necesită standuri de testare si echipamente speciale, dar sunt atatea reparatii care se pot face intr-un garaj cu dotări minimale de către un mecanic bun. De ce să duci masina in oras când marea parte a reparatiilor se pot face acolo unde locuiesti ?

- servicii de catering: servicii de catering la tară? Nu e nicio gresală căci mereu sunt inmormantări si botezuri. Dacă pe vremuri femeile isi consumau tot timpul gătind cand avea loc un astfel de eveniment, in cele din urma au ajuns la concluzia că e mai avantajos să comanzi unei firme de catering.

- mic atelier de croitorie si retusuri: lumea are nevoie periodic de mici reparatii sau retusuri la haine, iar ocazional se mai fac si haine la comanda. Acest gen de afacere este recomandat insă numai in comunele mari, deoarece in ziua de azi numărul persoanelor care isi fac haine la comandă este destul de mic. Din retusuri “poti trăi” doar in comunitătile ceva mai mari.

- prestări servicii agricole: am lasat la urmă aceasta idee de afaceri in domeniul serviciilor rurale deoarece spre deosebire de cele prezentate anterior presupune existenta unui capital ceva mai mare la pornirea afacerii. Chiar si atunci cand cumperi tractoare si alte utilaje agricole second-hand capitalul de pornire nu este foarte mic. Partea bună a lucrurilor este că lumea are din ce in ce mai mare nevoie de astfel de servicii. Generatia părintilor nostri, care considera că fiecare trebuie să isi facă lucrările pe terenul său cu sapa, calul, bivolul si plugul, incepe să se retragă din activitate iar tinerii inteleg că este mai eficient ca anumite lucrări să le contractezi cu prestatori de servicii care detin echipamente specializate.

Si ceva iesit din comun, ce ii va intriga pe unii: potrivit unei stiri difuzate de PROTV in comuna Vidra din Ilfov există si o sală de fitness! Multi vor spune că e o aberatie deoarece la tară muncesti atât de mult incât nu iti mai arde de fitness. Nu e chiar asa deoarece, mai ales in satele din apropierea oraselor. Sunt oameni tineri care isi intemeiază familii in orase si care, neputând să-si cumpere o casă in oras se indreaptă spre localitătile rurale. Ei s-au obisnuit cu serviciile de la oras si au nevoie de ele.

Mult succes !

 

 

Echipa RuralOnline





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic - 17/Feb/2014
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole - 28/Nov/2014
Cele mai bune mici afaceri din agricultura in 2013 - 05/Oct/2013

Cuvinte cheie: idei,afaceri,tara,servicii

Inscris la categoria: Afaceri la tara


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: