revenire la pagina anterioară...

5088    0    0

Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole

[28/11/2014]

Multi dintre cei care locuiesc la tară precum si cei care locuiesc la oras si au mostenit pământ la tară caută ideea de afaceri ideală, care i-ar putea imbogăti. Din păcate, deoarece 74,3% din fermele existente în România au o dimensiune de până la 2 ha se poate spune că pentru marea majoritate a fermierilor (cca. 3 sferturi) sansele de a câstiga averi sun extrem de mici, căci în ziua de azi se pot obtine profituri semnificative doar din exploatatile agricole de mari dimensiuni sau din marile ferme de animale. Vestea bună însa este că la tară se pot face o serie de afaceri profitabile, chiar dacă nu ai zeci sau sute de hectare de teren.

La tara principala resursă o constituie pământul si de aceea aproape toată lumea se gândeste să facă agricultură. Numai că atunci când faci exact acelasi lucru pe care îl fac probabil alti 500 de oameni în jurul tău sansele de a câstiga bine scad, deoarece trebuie să concurezi la pret cu ceilalti, iar asta înseamnă de obicei un profit mai mic. Bineinteles există si exceptii, căci în anumite cazuri tocmai făcând si ce fac ceilalti poti câstiga mai bine, situatii de acest gen întâlnindu-se atunci când un client este dispus să ofere un pret bun pentru o cantitate mare de produse, cantitate ce nu poate fi realizată decât prin asocierea pentru vânzare a unui grup de producători. In acest articol ne propunem însă să ne concentram asupra unor afaceri individuale care pot fi realizate la tară, si care nu sunt direct legate de agricultură.

Productia de suc de mere
Sucurile naturale incep să fie din ce în ce mai căutate si în România. După ce lumea a aflat că sucul natural si nefiltrat conservă toate substantele nutritive ale merelor, fiind plin cu vitamine (A, B, C), minerale precum fier, potasiu, siliciu etc, fibre dar si de pectină (substantă care purifică organismul de toxine) vanzările au început să crească.
Deocamdată micii producători pot intra cu greu în supermarket-uri din cauza concurentei făcute de marile branduri internationale (Santal, Tymbarc, etc.), dar au reusit să-si asigure desfacerea prin intermediul micilor magazine de cartier si a unor magazine specializate in vânzarea de produse “bio”. Vanzarea sucului de face în ambalaje de tip bag-in-box (pungă în cutie) cu capacităti de 3, 5 si 10 litri.
Productia sucurilor se poate face la rece sau la cald. Cele mai căutate sunt sucurile realizate la cald, deoarece spre deosebire de cele realizate la rece nu contin conservanti, fiind 100% naturale.
O linie de productie a sucului de mere de mică capacitate poate fi achizitionată la preturi de 9.000-10.000 Euro iar o masină de ambalat bag-in-box, cu o productivitate de 100-300 unităti pe oră, se poate achizitiona la aproximativ 3.500 - 3800 Euro. Dacă ai deja un spatiu (sau inchiriezi unul) care nu are nevoie de amenajări majore pentru a putea fi folosit ca spatiu de productie si depozitare cu cca. 20.000 – 25.000 Euro poti demara afacerea.
Aceasta afacere poate fi demarată cu usurintă si de cei care nu au o livada proprie, căci in numeroase zone deluroase din Romania proprietarii de livezi nu reusesc sa îsi vânda marfa si sunt dispusi să ofere mere celor interesati la preturi extrem de mici.
Afacerea poate fi diversificată prin procesarea de pere, visine, cirese, caise si piersici.

Fabricarea dulceturilor
Supermarket-urile sunt pline de dulceturi, dar majoritate a acestora au un gust îndoielnic si sunt sub forma unei paste ce nu prea seamănă cu dulceata sau gemul de casă, iar cele care totusi au un gust bun si aspect atractiv sunt in general scumpe si pline de “E-uri”. Alternativa o reprezintă dulceturile naturale făcute după reteta bunicii.
Este probabil una dintre putinele afaceri în sfera productiei ce pot fi demarate cu un capital infim. Ai nevoie doar de 1.000 – 2.000 Euro pentru a amenaja un spatiu din gospodaria ta, astfel încat să corespundă normelor sanitar-veterinare referitoare la productia alimentară, iar in rest sunt necesare niste dotări si ustensile care nu sunt foarte costisitoare.
Varietatea de gemuri si compoturi ce se poate realiza este extrem de mare, de la mere, pere, nuci, caise până la trandafiri sau dulceturi din fructe exotice.
Cheia succesul constă în reteta folosita, aspectul si calitatea dulcetii, dar si în aspectul ambalajului.
Vânzările merg bine în pietele din marile orase si in trâgurile stradale din orase. Piata este în crestere si ca atare productia de dulceturi reprezintă o oportunitate de afaceri pentru multe persoane din mediul rural care locuiesc în zone favorabile cultivării pomilor si arbustilor fructiferi. Afacerea isi are limitele ei, căci e greu să vinzi cantităti mari, dar tinand cont de costul mic al investitiei de pornire poate fi considerată ca o afacere foarte mică, dar bună.

Productia de conserve de legume si de muraturi
Legumicultorii au dificultati deosebite în vânzarea legumelor care nu arată perfect. Orăsenii aleg de pe tarabă doar legumele perfecte, iar cele usor lovite, mici, sau usor moi ramân nevândute. Asa că, cei interesati de productia conservelor de legume si murături pot achizitiona de la producători, legume pe care acestia nu reusesc să le vândă, la preturi derizorii.
Ca si in cazul productiei de dulceturi investitiile in echipamente nu sunt foarte mari. In schimb spatiile necesare trebuie să fie ceva mai mari, mai ales in cazul productiei de murături, deoarece trebuie să depozitezi recipientii cu murături din vară până la sosirea iernii. Desemenea trebuie să investesti ceva bani si în recipentii in care se fac murăturile.
Gama de produse ce poate fi realizata este extrem de mare: castraveti în otet, gogonele in otet, gogosari tăiati în otet, ardei iute în otet, ardei iute tip gogosar, castraveti 3-6 cm (cornison), sfeclă rosie, salată de varză rosie, conopidă în otet, toate fiind produse extrem de căutate de români. La acestea se adaugă conservele de legume, si dacă ne gândim că aproape nu există român care să nu adore o zacuscă bună, si că în fiecare gospodarie se folosesc anual cantităti importante de pastă de rosii, dar si de pastă de ardei, ne dăm seama si cât de mare este potentialul pietei.
Vânzarea se poate face în pietele din marile orase, în trâgurile stradale organizate cu diferite ocazii precum si prin micile magazine de cartier. Un detaliu care poate contribui la succesul afacerii îl constituie aranjamentul murăturilor în borcan, mai ales in cazul murăturilor asortate. Unii au transformat borcanele cu murături in adevărate opere de artă.

Toate aceste afaceri pot fi extinse, si se poate trece în timp de la micro-productie la productie industrială. Pentru a produce industrial sunt necesare investitii mari, dar vestea bună este că prin PNDR 2014 – 2020 vor exista fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unor astfel de afaceri. Pentru consumatori nu este insă de dorit ca fiecare să se apuce de productie în stil industrial, căci în acest caz unde vei mai găsi dulceturile după reteta bunicii ?


Echipa RuralOnline

 

 





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic - 17/Feb/2014
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Idei de afaceri cu bani putini: prestari de servicii in zonele rurale - 12/Nov/2014
Protejarea produselor traditionale romanesti pe piata interna si europeana - 16/Mar/2016

Cuvinte cheie: mici,afaceri,la,tara,idei,afaceri,procesare,produse,agricole

Inscris la categoria: Afaceri la tara


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: