revenire la pagina anterioară...

1296    0    0

Produsele ecologice – o sansă de dezvoltare pentru zonele rurale

[11/07/2012]

În ultimii ani toți am constatat o creștere a interesului față de consumul de produse ecologice, fie că este vorba de produse agricole ori de alimente procesate.

Sectorul ecologic reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea afacerilor în mediul rural, deoarece consumatorii sunt din ce în ce mai preocupați de factori care ne influențează direct sănătatea, precum securitatea alimentară și calitatea alimentelor. Se estimează că piaţa produselor ecologice este în creştere, cu 10-15% pe an. 

 

Exemple de afaceri ecologice:

Ferme ecologice

Fermele incluse în sistemul de agricultură ecologică trebuie să îndeplinească prevederile Regulamentului Uniunii Europene nr. 834/2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, după care a fost adaptată și legislația națională.

Exemple de condiții pentru o agricultură ecologică:

·      ”Fertilitatea şi activitatea biologică a solului trebuie menţinută şi crescută prin rotaţia multianuală a culturilor, incluzând leguminoase şi alte plante pentru îngrăşăminte verzi, şi prin aplicarea gunoiului de grajd sau a altor materii organice, preferabil compostate, din producţia ecologică.”

·      ”Fermierii care practică agricultura convenţională trebuie mai întâi să supună exploataţia unei perioade de conversie de minimum doi ani înainte de a putea obţine produse agricole ce pot fi comercializate ca produse ecologice. În cazul în care vor să obţină atât produse ecologice cât şi convenţionale, ei trebuie să separe clar aceste două operaţiuni, în cursul fiecărei faze de producţie.”

Producția de alimente ecologice
Firmele procesatoare de produse ecologice trebuie să aibă în vedere respectarea unor principii stabilite la nivel european, ca să poată să obțină eticheta ecologică pe produsele alimentare.

Exemple de principii pentru obținerea de produse alimentare ecologice: 
  ·      Restricţionarea strictă a aditivilor şi a substanţelor complementare care pot fi folosite la prepararea alimentelor ecologice  
  
·      Restricţionarea strictă a substanţelor chimice de sinteză
  
·      Interzicerea folosirii organismelor modificate genetic (OMG-uri).

Distribuția de produse și alimente ecologice
Afacerile în domeniul distribuţiei de produse ecologice către consumatori trebuie să aibă în vedere  căi cât mai diversificate:
- Pieţele locale specializate pe produse ecologice
- Magazinele specializate pe produse ecologice din zone rurale sau urbane
- Amplasamente stradale în zone rurale
- Direct de la fermă de unde au fost obţinute respectivele produse

Livrate la uşa dumneavoastră sau la un punct de colectare prin livrare pe bază de comenzi pe internet şi /sau scheme poştale

De asemenea, supermarketurile, restaurantele și firmele de catering sunt din ce în ce mai interesate de comercializarea și utilizarea produselor și alimentelor ecologice.

 

PROCESUL DE CERTIFICARE în domeniul produselor ecologice

Pentru a obține însă statutul de produs ecologic, trebuie urmat un proces de certificare atât pentru agricultura ecologică, cât și pentru producția de alimente ecologice. Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, toți cei implicați trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia Uniunii Europene şi în legislația naţională.

În România există mai multe Organisme de Inspecție și Certificare în domeniul ecologic. Acestea sunt aprobate la nivel național și controlate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Uniunea Europeană a introdus Sigla ecologică a UE – „Euro-frunza” – în anul 2010, dar a fost acordată o perioadă de tranziție de doi ani înainte ca sigla să devină obligatorie pentru toate produsele ecologice.

Începând cu 1 iulie 2012, sigla ecologică a UE a devenit obligatorie pentru toate alimentele ecologice preambalate produse în statele membre ale UE care respectă standardele în domeniu.

Sigla rămâne opțională pentru produsele ecologice neambalate și pentru cele de import. Va fi permisă în continuare prezența altor sigle private, regionale sau naționale alături de eticheta UE.

Mai multe informații despre domeniul produselor agricole și alimentelor ecologice la nivel european: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro





Articole similare:
Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic - 17/Feb/2014
Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole - 28/Nov/2014
Protejarea produselor traditionale romanesti pe piata interna si europeana - 16/Mar/2016
Care este cea mai buna cale de valorificare a produselor agricole din micile ferme? - 29/Sep/2012
Transformarea unei ferme bio in punct turistic - 05/Nov/2014

Cuvinte cheie: produse,ecologice,bio

Inscris la categoria: Agricultura ecologica


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: