revenire la pagina anterioară...

1475    0    0

Transformarea unei ferme bio in punct turistic

[05/11/2014]

Dacă ati avut răbdare să vă uitati la reclamele de la televizor probabil că a-ti observat-o si pe cea cu ciocolata cu rom, in care un fermier român se amuză in timp ce turistii străini vin să muncească in ferma lui. Probabil că unora li s-a părut o glumă dar nu este deloc asa, căci sute de turisti străini vin anual în România pentru a-şi petrece vacanţa învâţând cum se trăieşte şi se munceşte la ţară.
Marea majoritate sunt oameni din Europa, America sau Asia care trăiesc in mari orase si care in concedii vor să vadă altceva decat “sticlă sau beton”. Asta nu e o noutate, căci de multă vreme locuitorii din marile metropole se refugiază in week-enduri si in vacante in zone izolate, cu peisaje spectaculoase, dar in cazul de fată este vorba de un alt gen de oameni. Sunt persoane care vor să simtă cum e să trăiesti la tară, intr-un “stil sănătos”, iar unii dintre acestia consideră că lucrand intr-o fermă “arhaică” de la tară fac si o calătorie in timp !

La ora actuală, inafara catorva agentii de turism care la cerere le găsesc celor interesati un loc la tară unde pot să vadă cum e să trăiesti si să muncesti intr-o fermă, există şi organizatii care facilitează acest gen de turism. Practic la ora actuală cei care se gândesc să dezvolte o activitate turistică in ferma lor au următoarele optiuni:
- să devină membrii ai retelei WWOOF
- să apeleze la serviciile unor agentii de turism care sunt interesate si promovează acest gen de turism de nisă
- să isi facă un site si să isi atragă prin intermediul acestuia turisti din intreaga lume

WWOOF: cea mai mare si mai renumită organizatie care promovează turismul in cadrul fermelor bio este World Wide Opportunities on Organic Farms, fondată in 1971 de un grup de oameni din diferite oraşe pasionati de fermele bio.
Acum mai bine de 40 de ani Sue Coppard din Londra s-a gandit să facă ceva pentru oamenii care locuiesc la oras si sunt interesati de mâncarea ecologică. Ea a organizat un week-end pentru patru persoane la o fermă bio din Sussex, care urmau să primească hrană bio contra muncă. Ideea a avut un mare succes si in scurt timp mai multi detinători de ferme bio au fost dispuși să găzduiască oameni dornici să lucreze la fermele lor, în schimbul hranei și a cazării (WWOOFers). Anii au trecut si acum există organizații autonome WWOOF în numeroase țări.
In Romania functionează WWOOF România (www.wwoof.ro), care facilitează accesul in fermele ecologice din Romania celor interesati de acest gen de turism. Organizatia a fost infiintată in 2008, cand activitatea a demarat in baza unui parteneriat cu 3 ferme ecologice (azi pe site sunt inscrise  35 de ferme). Organizatia isi atrage “clientii” cu un mesaj de intampinare in engleză, care in traducere inseamnă:
Voluntari (WWOOFers) furnizează forța de muncă fermei gazdă în schimbul hranei si a cazarii, precum si a unei experiente unice de viață și de muncă în mediul rural. Printr-un proces de schimb cultural WWOOFers beneficiază de experiența fermierilor si poate discuta si invăta despre agricultura ecologică si despre produsele alimentare ecologice”.
Pentru a intra in program, străinii trebuie să se înscrie ca voluntari pe site-ul WWOOF şi să plătească o taxă de 10 euro, după care pot să îşi aleagă ferma pe care doresc să o viziteze. Pentru cetăţenii români nu se percep taxe.

Ce câştigă fermierul ?
-  forta de muncă gratuită in fermă;
-  cunostinte, căci de multe ori fermierii invată si ei cate ceva de la cei care vin să muncească in fermă, acestia fiind niste fani ai agriculturii bio;
-  constructii noi sau decoratiuni pentru fermă: au fost cazuri în care voluntarii au ajutat la clădirea unei case prin metode ţărăneşti sau au realizat diverse elemente decorative din fier si lemn.

Ce trebuie să facă fermierul ?
-  să le asigure o hrană ecolgică si un loc de dormit
-  să ii pună pe turisti la lucru: săpat, cosit, curăţarea grajdurilor, hrănirea animalelor, efectuarea unor reparatii la clădirile din fermă, etc. Este important ca fermierul să aleagă acel gen de muncă care le oferă o experientă unică turistilor. Pentru a putea face asta el trebuie să comunice in prealabil cu turistii, pentru a afla ce stiu să facă acestia si ce li se pare deosebit, dar de aici se naste si o altă necesitate si anume aceea de a cunoaste măcar o limbă de circulatie internatională.

Cum se intra în reţea ?
Cei care vor să intre in acest sistem trebuie să fie certificati bio. Ei trebuie să realizeze o gamă cat mai largă de produse alimentare în gospodăria lor si ceea ce este cel mai important este să fie dispusi să primească “voluntari” în casa lor. Dacă indeplinesc aceste conditii numele lor va fi înscris pe site-ul "www.wwoof.org" şi astfel străinii interesati vor afla de fermieri. Potentialii clienti vor suna si vor stabili apoi detalii legate de sosirea lor.

După cum probabil v-ati dat seama singurul dezavantaj este acela că fermierii nu castigă efectiv si bani din acest gen de turism.
Solutiile pentru a castiga si bani din asa ceva ar fi:

Colaborarea cu agentii de turism orientate către “turismul de nisă”
Pe plan international există mai multe agentii de turism care oferă clientilor lor acest gen de turism. Solutia ar fi să le identificati (folosind Internetul) si să le oferiti serviciile dvs.

Atragerea clientilor prin intermediul unui site propriu
Este o solutie care dă rezultate in timp, presupune niste cunostinte in domeniul IT, dar are avantajul obtinerii unor profituri mai bune din acest gen de afacere.
Dacă ai o fermă frumoasă, in care poti să le oferi experiente deosebite turistilor străini, spre deosebire de varianta propusă de WWOOF, ai putea castiga inafară de muncă gratuită si 5 USD de pe urma fiecarei zile petrecute de turist in fermă! Nu sunt foarte multi bani, dar dacă adaugi acesti bani la munca pe care ti-o prestează clientii nu e nici rău.
Partea mai dificilă o reprezintă promovarea site-ului, căci nu este suficient doar să iti faci un site. Pentru a avea sanse reale de a avea turisti trebuie să il si promovezi, iar ca să faci asta iti trebuie anumite cunostinte specifice. Multi dintre cei care acum au o fermă nu se pricep la asa ceva dar cu putin noroc unii din copii sau nepotii lor stiu cate ceva despre acest subiect.

In concluzie, dacă aveti o ferma bio, aveti cateva camere in care puteti caza in conditii decente niste turisti, stiti cum să ii puneti pe altii la treabă, aveti un minim de cunostinte de engleză (sau altă limbă de circulatie internatională) si aveti pe cineva in familie care stie să administreze si să promoveze un site v-ati putea completa veniturile din turism !

 

Multa baftă !

 

 

Echipa RuralOnline





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic - 17/Feb/2014
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Instalatiile pentru producerea de biogaz – o posibila afacere profitabila in mediul rural - 18/Aug/2014
Merita sa investesti intr-o ciupercarie ? - 20/May/2013

Cuvinte cheie: afacere,ferma,bio,turism

Inscris la categoria: Agroturism


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: