revenire la pagina anterioară...

2426    0    0

Instalatiile pentru producerea de biogaz – o posibila afacere profitabila in mediul rural

[18/08/2014]

In Slovacia o asociație agricolă a făcut o afacere foarte bună realizand cu ajutorul fondurilor europene o instalație pentru producerea de biogaz.

Potrivit unui articol recent publicat de AGERPRES o investiție de 5 milioane de euro într-o instalație pentru producerea de biogaz, finanțată în proporție de 50% din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, reprezintă alternativa stabilă, cu un venit lunar de 90.000 de euro, pentru asociația agricolă din localitatea Smolinske (regiunea Senica) din Slovacia.

"Deoarece avem un teren neprielnic pentru agricultură am decis să diversificăm activitățile agricole și să investim în construcția unei instalații pentru producerea de biogaz în Smolinske și să utilizăm resurse regenerabile. Ne-am dorit o investiție stabilă pentru asociația noastră întrucât prețurile produselor rezultate din producția agricolă sau din creșterea animalelor erau nesigure. În schimb, prețul energiei era stabil pentru o perioadă de 10 ani și astfel am putut planifica niște costuri", a declarat Roman Ruzicka, președintele asociației agricole Smolinske, pentru jurnaliștii români aflați într-o vizită externă la proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Proiectul — în valoare totală de 5 milioane de euro — a fost contractat în ianuarie 2010 și a fost finalizat un an mai târziu, în martie 2011, iar cofinanțarea a fost asigurată prin contractarea unui credit bancar (credit obținut cu o dobândă de 9%, cu un termen de rambursare de 10 ani). Deoarece in Slovacia, nu funcționează niciun un fond de garantare pentru credit s-a garantat cu toată tehnologia și cu clădirile și terenurile.

Investiția a presupus transformarea unor surse de energie regenerabile în biogaz si folosirea materialului rezultat după scoaterea biogazului ca îngrășământ pentru terenuri.
"Am ales să investim într-o soluție umedă, folosind amestecul de reziduuri de animale cu apă, pentru că aduce mai repede beneficii și rezolvă, totodată, și o problemă de mediu. Producem un megawatt pe oră de energie electrică, maximum la care putem primi subvenția. Intenționăm să mai facem și un grajd pentru animale de unde să provină materia primă. Toate reziduurile vor fi colectate și vor ajunge direct la stația de biogaz. Lucrăm la 90% din capacitate ceea ce ne asigură afaceri de 85.000 — 90.000 de euro lunar", a precizat președintele asociației.

Întrebat despre condițiile de creditare pentru cei care accesează fonduri europene, Ruzicka a subliniat că pe piața slovacă creditele sunt accesibile "dacă există garanții", deși cei care achiziționează fonduri europene nu au tratament preferențial, iar uneori, "am impresia că pentru cei din agricultură creditele sunt chiar mai dezavantajoase decât pentru cei din industrie".
Șeful asociației agricole din Smolinske a menționat că în Slovacia nu este foarte greu să accesezi fonduri europene, "dacă proiectul este bine făcut și sunt garanții în spate", decizia ține însă și de cât este de profitabil este pentru agricultori.

Potrivit sursei citate, producția agricolă în Slovacia a crescut în ultimii ani iar în prezent există un "război" pe achiziția de silozuri pentru că sunt mai multe stații de biogaz, respectiv cinci finalizate, dar mult mai multe în curs de finalizare.
Asociația slovacă are în administrare 1.500 de hectare de terenuri agricole, de pe care rezultă materia primă, masa verde utilizată pentru furajarea animalelor, însă mai achiziționează anual în jur de 20-30% din necesar și de la alții. Pentru că tehnologiile folosite sunt de ultimă generație, totul fiind automatizat, stația de biogaz funcționează cu doar trei angajați.

NR: inainte de vă apuca de o afacere similară in Romania vă sfătuim să vă documentati foarte bine !

Profiturile unei astfel de afaceri depind foarte mult de:
-   tehnologia folosită
-   materia primă folosită
-   nivelul subventiilor (certificate verzi) !!!

În ceea ce privește prețul energiei pe care o produce, dl. Roman Ruzicka, președintele asociației agricole Smolinske, a declarat pentru AGERPRES că pentru activitatea lor cumpără energie, "pentru că este mai ieftină decât cea pe care o producem, care este subvenționată" !

Cu alte cuvinte, desi toată lumea spune că afacerile cu energie sunt cele mai bune afaceri, nu e recomandat să “te arunci orbeste” intr-o astfel de investitie. Toate detaliile trebuie bine analizate ! Numai după ce esti convins că poti produce energie la un pret bun merită să te apuci de un astfel de proiect. De aceea Planul de Afaceri nu este doar o “piesă necesară la dosarul de finantare” ci un element vital in luarea deciziei corecte !





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Merita sa investesti intr-o ciupercarie ? - 20/May/2013
Esti tanar si vrei sa pornesti o afacere la tara ? - 23/Jun/2015
O idee de afaceri care poate avea succes si la tara: Servicii de catering - 25/Jun/2015

Cuvinte cheie: afacere,biogaz,energie,regenerabila,succes

Inscris la categoria: Afaceri la tara


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: