revenire la pagina anterioară...

1203    0    0

Solutii pentru micii fermieri care vor sa isi comercializeze laptele in piete si dupa 1 ianuarie 2014

[07/01/2014]

Micii fermieri specializati in cresterea vacilor de lapte intampină de la 1 ianuarie 2014 o nouă problemă: nu isi mai pot vinde laptele in piete dacă acesta este neconform (nu este in concordantă cu standardele europene). După introducerea in 2013 a impozitul agricol calculat la normele de venit crescătorii de animale primesc o lovitură si mai puternică deoarece de acum inainte le va fi mult mai greu să obtină banii din care să plătească impozitul forfetar.

Vor putea in continuare să comercialize lapte in piete doar acei producători care furnizează lapte ce are sub 100.000 de germeni/ml si de sub 400.000 de celule somatice/ml, ceea ce nu este deloc simplu deoarece atingerea acestor parametrii presupune o igenă deosebită in timpul procesului de colectare a laptelui si, mai mult decat atat, achizitionarea unor tancuri speciale de răcire, deoarece in laptele muls care stă mai mult de două ore se dezvoltă germeni nocivi.

Cei care văd in cresterea vacilor de lapte o afacere trebuie de acum să investească in mulgătoare automate si in tancuri de răcire si, in plus să acopere costurile cu analiza laptelui pe care doresc să il comercializeze. La prima vedere investitiile nu sunt prea mari deoarece un aparat nou de muls vaci cu 1 post se poate achizitiona cu aproximativ 450 EURO iar un tanc de răcire de 300 litri la aproximativ 3.300 EURO dacă este nou, sau 1200-1500 EURO la second hand. Practic, dacă achizitioneaza echipamente noi, pentru a-si putea vinde in continuare laptele in piete un fermier are nevoie de aproximativ 3.750 Euro, sumă care pentru multi oameni de afaceri nu pare prea mare dar care pentru fermierii care au 2-3 vaci si trăiesc de pe urma unei ferme de semi-subzistentă este o sumă importantă.

In ultimii ani au existat o serie de programe ale Uniunii Europene prin care s-au acordat fonduri nerambursabile pentru sprijinirea fermelor de semi-subzistentă si pentru infiintarea de ferme de către tineri. Din păcate doar o mică parte dintre beneficiarii de fonduri au achizitionat echipamente care să le permită să isi desfacă laptele prin piete si dupa 1 ianuarie 2014. Cei care nu au profitat de oportunitatile de finantare oferite prin PNDR in perioada 2007-2013 vor avea următoarea sansă accesand măsurile de finantare ce se vor derula prin programele de dezvoltare rurală aferente perioadei 2014 – 2020, dar probabil ca aceste fonduri vor deveni efectiv disponibile doar din 2015.

Dacă ar fi să sintetizăm solutiile pe care mici fermieri specializati in cresterea vacilor de lapte le au acum acestea ar fi:

1. Accesarea unui credit bancar: dacă fermierul are proprietati ce pot fi ipotecate obtinerea unui credit de 3.500 – 4.000 EURO nu ar fi o problema deosebită, dar acesta solutie presupune si plata unor dobanzi, ceea ce pentru micii fermieri cu venituri mici reprezintă o problemă;

2. Asocierea in vederea procesarii: Guvernul a aprobat o hotărîre privind acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui de catre crescătorii de animale care deţin până la cinci capete vaci de lapte şi care se organizează într-o formă asociativă constituită la nivelul comunei. Cuantumul este de cel mult 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă şi cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 de litri/unitate administrativă teritorială organizată la nivel de comună.

3. Vanzarea laptelui neconform catre procesatorii care produc brânză cu o perioadă de maturare mai mare de 60 de zile: ANSVSA incearcă să legifereze posibilitatea ca laptele neconform să poată fi vândut către procesatori care fac branzeturi fine (ex: cascavaluri maturate, parmesan si alte branzeturi traditionale). Din păcate cantitatea de lapte care va putea fi vandută care acesti procesatori va fi limitată si ca urmare doar o mică parte dintre fermierii care nu sunt capabili să producă lapte la standardele europene vor avea acesta sansă.





Articole similare:
10 reguli ce trebuie cunoscute de cei care doresc sa-si finanteze afacerile prin PNDR 2014 – 2020 - 19/Feb/2015
Esti tanar si vrei sa pornesti o afacere la tara ? - 23/Jun/2015
Norme europene privind productia ecologica - 10/Jan/2013
Reglementari privind vanzarea directa a laptelui crud prin intermediul automatelor - 12/Sep/2013

Cuvinte cheie: comercializare,lapte,piete,2014

Inscris la categoria: Zootehnie


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: