revenire la pagina anterioară...

1151    0    0

Sa pastram in continuare un nivel redus al poluarii in zonele rurale !

[20/11/2014]

Chiar dacă si in agricultura romanească se folosesc chimicale produsele noastre sunt mai sănătoase decat ale vesticilor iar apa potabilă mai bună.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dl. Daniel Constantin a declarat la Forumul regional privind viitorul agriculturii că ”România nu folosește decât jumătate din cantitățile de îngrășăminte chimice care se aplică în Ungaria și Polonia sau chiar la 25% din ceea ce se folosește în țările mai dezvoltate, Olanda sau Spania. Față de media UE, a celor 15 țări mai vechi, suntem la jumătate ca și cantitate folosită”.
In România, totalul de ingrăsăminte folosit este de 46 de kilograme la hectar, in timp ce in Marea Britanie se folosesc 250 kg/ha, Germania 211 kg/ha, Grecia 153 kg/ha, Austria 108 kg/ha, Ungaria 97 kg/ha si Cehia 95 kg/ha.
Probabil asa se explică productivitatea scăzută a agriculturii românesti. De exemplu, in timp ce in tara noastră s-au inregistrat recolte medii de grau de 2,9 t/ha, agricultorii francezi si nemti au obtinut peste 7 t/ha.

Situatia in care ne aflăm prezintă atat aspecte negative cat si pozitive. E rău pentru agricultorii nostri deoarece au profituri mult mai mici decât agricultorii din vest dar, este foarte bine pentru români fiindcă inghit mult mai putine chimicale decat cei care locuiesc in tările vestice. E greu să spui că noi consumăm de 2 ori mai putine chimicale decat cei din vest, deoarece nu este obligatoriu ca folosirea unei cantităti duble de ingrăsăminte la cresterea plantelor să insemne si un continut dublu de elemente chimice dăunătoare in produsul final, dar bunul simt ne spune că in general consumăm mai putine chimicale decât vecinii nostri. Atentie insă la produsele de import: unele sunt mai ieftine decât ale noastre dar in acelasi timp si pline de chimicale. Bineinteles că fiecare e tentat să cumpere cat mai ieftin, dar atunci cand faceti acest lucru ar trebui să vă gânditi putin si la sănătatea voastră.

Fermierii români care se gândesc să treacă la utilizarea masivă a ingrăsămintelor chimice ar trebui să se gândească si ei la sănătatea lor si a familiilor lor. In cazul in care vor adopta aceste metode moderne de lucru trebuie să stie că toate substantele chimice se infiltrează mai devreme sau mai tarziu in apele freatice.
Deocamdată locuitorii din peste 2.000 de comune se aprovizionează cu apă din fântâni, ceea ce reprezintă o dovadă a faptului că fermierii practică o agricultură prietenoasă cu mediul. Atentie insă, căci acest lucru se poate schimba in cativa ani, dacă se trece la utilizarea intensivă a diferitelor substante chimice, si ceea ce este mai grav este faptul că un acvifer odată poluat nu isi revine de la sine nici intr-o sută de ani! Decontaminarea acviferelor poluate se poate face prin pomparea apei subterane poluate şi tratarea acesteia la suprafaţă, utilizând procedeele utilizate în epurarea apelor uzate menajere sau industriale, dar orice om cu gândire logică isi dă seama că asta nu se va intampla niciodată deoarece costurile sunt imense.

Trebuie să ne bucurăm de faptul că această “subdezvoltare” a agriculturii românesti a avut si aspecte pozitive, si cu atât mai mult trebuie să protejam ceea ce avem ! Este un noroc pentru noi, căci astfel avem sansa să ne indreptăm către agricultura bio, care permite obtinerea unei cresteri a profitabilitătii.

Uniunea Europeană sustine si ea protectia mediului in zonele rurale. Carta europeană referitoare la protectia mediului oferă cateva directii de actiune:
- depunerea unor eforturi susţinute în vederea exploatării raţionale şi asigurării durabilitătii resurselor naturale;
- prezervarea spaţiilor de viaţă şi protectia biodiversitatii;
- protejarea peisajului, deoarece acesta reprezintă interesul primordial inclusiv în cazul peisajelor seminaturale sau amenajate de om;
- protejarea frumuseţii şi a particularităţilor spaţiului rural, renovând satele şi construcţiile, remediind pe cât posibil degradările naturii şi ale peisajului;
- înregistrarea locurilor unde există specii vechi sau rase de animale de crescătorie, peisaje rurale tradiţionale, tehnici tradiţionale în agricultură etc.

Atat cei care fac afaceri la tară in domeniul agriculturii cat si cei care dezvoltă afaceri in domenii non-agricole trebuie să protejeze mediul inconjurator si să se gandescă la viitorul copiilor lor !

 

Echipa RuralOnline



Cuvinte cheie: poluare,mediu,zone,rurale,tara


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: