revenire la pagina anterioară...

1038    0    0

Agentia Europeana de Mediu: Romania, in topul celor mai poluate tari europene, raportat la cât produce

[10/03/2015]

Marea majoritate a specialistilor au căzut de acord ca poluarea este răspunzătoare de schimbările climatice si rata alarmantă de extinctie a speciilor de animale si plante. De curand un studiu realizat de o echipă de 18 experti internationali a tras un semnal de alarmă in legatură cu defrisarea pădurilor si poluarea cu azot si fosfor cauzată de ingrăsăminte. Un alt studiu, publicat in revista Science, confirmă si el ca poluarea este responsabilă de schimbările climatice, disparitia speciilor, modificarea posibilitătilor de folosire a terenurilor si alterarea terenurilor din cauza folosirii excesive a ingrăsămintelor.

La prima vedere, in ceea ce priveste poluarea, România stă mult mai bine decat numeroase alte tări din lume, căci in ultimii ani o serie de colosi industriali s-au inchis iar firmele mici si mijlocii au luat măsuri pentru a respecta normele de protectie a mediului impuse de Uniunea Europeană. Cu toate acestea lucrurile nu stau tocmai asa. Potrivit datelor Agentiei Europene de Mediu (AEM), dat recent publicitătii si mediatizat la noi de AGERPRES, România ocupă locul doi în clasamentul tărilor europene care poluează cel mai mult raportat la cât produce, după Bulgaria.

In ceea ce priveste poluarea aerului, aceasta este generată in general de producătorii industriali din Europa. Cea mai păguboasă industrie este cea energetică, acesta fiind responsabilă de 67% din totalul daunelor provocate. Cei mai mari poluatori ai Europei, din punct de vedere al pagubelor produse, sunt: Germania, Polonia, Marea Britanie, Franta si Italia. Dacă raportăm insă pagubele la nivelul productiei, în topul celor mai dăunatoare state se afla: Bulgaria, România, Estonia si Polonia.

Potrivit raportului Agentiei Europe de Mediu in Europa sunt mari probleme în ceea ce priveste stoparea pierderii biodiversitatii, întrucât dispar în continuare o serie de habitate pentru animale si plante. O proportie mare a speciilor protejate (60%) si a tipurilor (77%) sunt considerate a fi într-o stare nefavorabilă de conservare. În cazul României, desi există peste 900 de arii nationale protejate si mai mult de 500 de situri Natura 2000, un sfert dintre speciile de animale (25%) sunt considerate amenintate, restul fiind supuse unei presiuni crescânde din cauza unor habitate necorespunzatoare în afara ariilor protejate.

La capitolul emisiilor cu gaz de efect de sera, datele arata ca, în România, cele de dioxid de sulf au scazut cu 48,8% între anii 2005 si 2011. Cu toate acestea, tara noastră este, în continuare, afectata de schimbarile climatice, media anuala a temperaturilor crescând cu 0,5 grade Celsius, în perioada 1988-2010.

Raportul arata în mod clar că politicile de mediu ale UE produc rezultate pozitive atat prin cresterea calitătii vietii cat si prin faptul că politicile de mediu generează si locuri de muncă. Raportul arata că si în cei mai dificili ani ai recesiunii a avut loc o crestere a economiei ecologice.



Cuvinte cheie: poluare,mediu,Romania


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: