revenire la pagina anterioară...

19862    11    1

Pensiune agroturistica

[25/08/2015]

 

A. Afacere: Pensiune agroturistica

 

B. Investitie estimativa: 12.000-250.000 EURO

 

C. Concept
Pensiunile sunt case de dimensiuni mari, transformate în case de oaspeţi, care oferă servicii de cazare şi masă. Masa este servită în stil familial la ore stabilite si cu meniu fix. Preţurile sunt în general mai mici faţă de cele practicate în hotelurile de confort comparabil.
Pensiunile agroturistice sunt structuri de primire turistice situate in zona rurala care ofera servicii de cazare, masa si alte servicii care se bazeaza pe produse si activitati agrozootehnice.
O pensiune agroturistica este o afacere care poate oferi un loc de munca oricarui membru al unei familii din mediul rural si care poate fi demarata fara eforturi deosebite.

 

D. Prezentare afacere
Desi par identice turismul rural si agroturismul sunt doua concepte diferite. Turismul rural are o arie de cuprindere mai mare, incluzând si agroturismul, dar spre deosebire de turismul rural, agroturismul trebuie sa respecte o serie de criterii legate de consumatori, precum: numarul maxim de camere, sederea în gospodaria taraneasca, consumul produselor agricole obtinute în respectiva gospodarie, participarea, in limita posibilitatilor, la diferite activitati din gospodarie.

Conform reglementarilor din Romania pensiunea agroturistica presupune oferirea de servicii de cazare si masa in gospodaria proprie, ferme agricole, etc., cu o capacitate de cazare de pana la 8 camere. Pensiunea agroturistica functioneaza in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente si asigura in spatii special amenajate atat cazarea turistilor cat si conditii de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitatile gospodaresti, mestesugaresti sau activitati culturale sau de relaxare. Masa se bazeaza pe bucataria traditionala a locului, iar alimentele sunt produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producători autorizaţi de pe plan local. Gazdele se ocupă direct de primirea turiştilor şi de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care il petrec la pensiune.
În cazul în care spatiile pentru prepararea si servirea mesei sunt destinate si pentru consumatori din afară iar numărul locurilor la mese este mai mare decât al celor de cazare, dar nu mai mic de 40 de locuri la mese, spatiile în cauză se clasifică drept unităti de alimentatie publică, potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Pensiunile agroturistice sunt clasificate in 5-4-3-2-1 - flori (margarete).
Pensiunile agroturistice se adreseaza in general persoanelor care isi doresc un concediu linistit, petrecut intr-un cadru natural mirific.

Aspecte cheie
- amplasamentul pensiunii: atentie – pentru ca afacerea sa aiba sanse de success pensiunea trebuie amplasata intr-o zona pitoreasca;
- mancare gustoasa;
- colaborarea cu agentiile de turism;
- ospitalitate, abilitati de comunicare si mentinerea unei relatii de bune cu clientii si fostii clienti. In acest gen de afacere recomandarile sunt foarte importante!
- cel putin unul din membrii familiei trebuie sa urmeze cursul de “Administrator pensiune turistica”.

 

E. Piata

a.  Potentialii clienti
Clientii unei pensiuni agroturistice pot fi persoane fizice si juridice, turisti romani care locuiesc in mediul urban sau turisti straini interesati sa vada altceva decat ce au in tara lor cum ar fi: obiceiuri, activitati gospodaresti si mestesugaresti, culturale sau de agreement, interesati de relatiile interumane. In general turistii interesati de aceste servicii sunt incantati sa povesteasca cu “gazdele” si mai ales interesati sa incerce specialitati culinare specifice locului si zonei. Tot mai multi turisti romani si straini prefera linistea si atmosfera rustica a unei pensiuni agroturistice.

Pentru a atrage turistii este recomandat ca proprietarul afacerii sa aiba “o poveste despre spatiul de cazare” care sa includa anumite elemente si beneficii specifice care vor convinge potentialul client sa cumpere cazarea de la pensiunea respectiva. Gazda trebuie sa fie capabila sa vorbeasca despre viata satului si a regiunii. O pensiune trebuie sa se distinga în multitudinea de alte pesniuni si spatii de cazare pentru ca potentialul client sa poata descoperii acele elemente care fac pensiunea unica (Ex: priveliste montana, posibilitatea de admira peisajele din camera restaurant în pensiune un loc bun pentru a lua masa, ventilatoare, temperaturi suportabile în timpul verii, biciclete gratuite, vizita în zona, local pentru activitati de seara, camera cu jocuri, loc de joaca pentru copii, cu sau fara surpraveghere, locuri cu semnificatie istorica în apropiere, timp de calatorie redus pentru locuri cu semnificatie istorica, trasee turistice în apropiere, plimbari în natura, etc).

Cererea pentru turismul rural ar putea fi structurata pe mai multe segmente:
· Oraseanul, care doreste sa scape de stresul cotidian, sa-si petreaca vacanta intr-un mediu curat si sa aiba un regim alimentar sanatos si sa se odihneasca.
· Persoanele cu venituri mari, care doresc sa încerce ceva nou si, de obicei, sunt persoanele care au copii, dorind sa le ofere un mediu atractiv si mai curat de petrecere a vacantelor.
· Persoanele cu venituri mai mici, care nu-si permit sa-si petreaca concediul într-o pensiune clasica.
· Orice persoana care doreste sa se relaxeze, sa practice activitati sportive într-un cadru natural si agreabil (Ex: vânatoarea, pescuitul sportiv, ascensiunile, drumetiile pedestre, pe bicicleta sau ATV, echitatie turistica, river-rafting, etc.)
· Persoane care doresc sa invete câte ceva din tainele mestesugurilor (olarit, pictat icoane pe sticla, cojocarit, dogarit, etc,).
·  Tineri dornici sa cunoasca activitati legate de crestere si ingrijirea animalelor.

Turismul rural se adreseaza în primul rând oamenilor dinamici, celor ce iubesc natura si turismul ecologic, celor ce profita de orice ocazie pentru a se plimba, pentru a admira natura, pentru a practica drumetiile montane, ciclismul, alpinismul, iubitorilor de sport si aventura, vânatorilor si pescarilor, cât si celor care considera ca vacanta petrecuta în mijlocul naturii este o adevarata sursa de energie si de sanatate.

Turismul rural este o forma de turism accesibila unei mari categorii de clientela datorita preturilor reduse.

b.   Concurenta
- alte pensiuni agroturistice din zona
- pensiuni turistice amplasate in apropiere
- hoteluri din apropiere
- cabane si champinguri

 

F. Materii prime (marfuri) si Furnizori
- o mare parte din produsele folosite la pregatirea mesei sunt obtinute din gospodaria proprie
- producatori autorizati de pe plan local (lapte, carne, legume, etc.)
- magazine din apropiere (produse alimentare, bauturi racoritoare si bauturi alcoolice)
- firme specializate in HORECA
- Electrica, EonGaz, Romsilva (furnizori de current, gaz, lemen de foc)

 

G. Personal
Serviciile de cazare si masa sunt oferite de membrii familiei. In cazul in care pensiunea nu are mai mult de 3-4 camere iar serviciile de servire a mesei se ofera doar turistilor cazati, 2 membrii ai familiei sunt suficienti pentru a deservi in bune conditii pensiunea agroturistica.

In cazul unei pensiuni agroturistice de 8 camere, care detine si o unitate de alimentatie publica in care se ofera servicii si altor persoane decat celor cazate este necesara angajarea suplimentara a unor persoane, in regim de part-time (camerista, chelner).

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)

Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL
b. Intreprindere individuala II
c. Intreprindere familiala IF
d. Persoana fizica autorizata PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN:
5520 Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată
5510 Hoteluri si alte facilitati de cazare similar
5610 Restaurante
5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizare sanitara si sanitar - veterinara, autorizatie de mediu, autorizatie PSI, Certificat de clasificare a structurilor de primire turistice, documentatie la zi privind protectia muncii.

Alte cerinte legale specifice domeniului:
Nu uitati ca
potrivit legilor in vigoare operatorul economic proprietar si/sau administrator de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare și/sau alimentație publică are următoarele obligaţii:
a) să asigure buna întretinere si functionalitate a dotărilor pe toată perioada de functionare inclusive prin amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, a zonelor de agrement, terenurilor ambientale si altor dotări exterioare (anexe) aflate în administrare, proprietate, concesiune, închiriere, comodat sau alt drept de folosință, după caz, acestea făcând parte intrgrantă astructurii de primire turistică;
b) să afişeze la receptie sau în holul de primire – după caz, tarifele maximale de recepție practicate, stabilite pentru structura de primire turistică de cazare.
c) să asigure în permanentă apă caldă si rece la grupurile sanitare din cadrul structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare si alimentatie publica;
d) să asigure în spaţiile de cazare ocupate, în spatiile de servire si în cele comune, o temperatură minimă de 21 grade C iar pentru structurile de primire turistice în care dotarea cu sistem de climatizare/aer condiționat este obligatorie, o temperatură maximă de 25 grade C;
e) să asigure personal calificat. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta îmbrăcăminte specifică stabilită de operatorul economic în cauză, diferenţiat în funcţie de conditiile de desfăşurare a activitătii si ecuson cuprinzând cel puțin prenumele si functia;
f) să asigure conditiile necesare astfel încât turistii să nu fie deranjati de zgomotele produse de instalatiile tehnice sau alti factori de poluare;
g) să asigure spatii de cazare cu lumină naturală directă si aerisire;
h) să nu amplaseze spatii de cazare la subsolul clădirilor;
i) să expună la loc vizibil, în exteriorul clădirii: denumirea, tipul si însemnele privind categoria de clasificare a structurii de primire turistice;
j) să expună vizibil si în mod lizibil în recepţie, în holul structurilor de primire turistice care nu dispun de recepţie si în spatiul de la intrare în saloanele de servire a mesei, certificatul de clasificare si fisa anexă a acestuia sau autorizatia provizorie de functionare, în copie, numărul de telefon ”TEL VERDE - 0800868282”;
k) să furnizeze informaţii reale cu privire la denumirea, tipul, categoria de clasificare şi serviciile prestate, în toate materialele de promovare, conform autorizației provizorii de funcționare sau certificatului de clasificare obtinut;
l) să păstreze în permanenţă, în original, în structura de primire turistică în cauză, autorizația provizorie de funcționare sau certificatul de clasificare si fisa anexă a acestuia;
m) să asigure o gamă diversificată de servicii suplimentare, cuprinse în tariful de cazare sau cu plată separat, conform listei orientative prezentate în anexa nr, 1.1.1 din normele de clasificare astfel:
1. la unităţile de 4 şi 5 stele/margarete - cel puţin 15 servicii;
2. la unităţile de 3 stele/margarete - cel puţin 12 servicii;
3. la unităţile de 2 stele/margarete - cel puţin 8 servicii;
4. la unităţile de 1 stea/margaretă - cel puţin 5 servicii;
n) să asigure în spaţiile de cazare materiale scrise, realizate estetic si  tipărite în limba română si în cel putin două limbi de circulaţie internaţională (la categoria 3, 4 și 5 stele/margarete) respectiv o limbă de circulație internațională (la categoria 1 și 2 stele/margarete), cuprinzând informaţii utile pentru turişti (lista servicii suplimentare disponibile, utlizare telefon, lista cuprinzând preţurile produselor din minibar, instrucţiuni de folosire TV, etc.);
o) să asigure păstrarea ordinii, liniştii publice, moralitătii si să respecte normele legale în vigoare privind siguranţa si securitatea turistilor;
p) să asigure conectare a la sistemul integrat de evidentă a turistilor, în termen de 60 zile de la implementarea si operaţionalizarea acestuia;
q) să afiseze vizibil în camerele de baie, în cel puţin două limbi de circulatie internaţională, mesajul „Pro Natura”, referitor la opţiunea fiecărui oaspete asupra duratei de utilizare a acelorasi lenjerii di prosoape;
r) să detină exclusiv pentru orice structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare sau pentru structura de primire turistică cu funcțiuni de alimentație publică clasificată la o categorie de 3, 4 sau 5 stele pe care o are în proprietate si/sau administrare, minim o adresă de e-mail si un site web pe care să fie afisate datele sale de identificare, adresa si numărul certificatului de clasificare.

ATENTIE: Obtinerea autorizatiei provizorii de funcționare sau a certificatului de clasificare, nu exonerează operatorul economic de respectarea prevederilor Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările si completările ulterioare, respectiv, de obţinerea autorizariilor: sanitară, sanitar-veterinară, de securitate la incendiu, mediu si protecţia muncii, după caz.

Legislatie specifica
Ordinul 65/2013
 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licentelor si brevetelor de turism
ORDIN nr.221/2015 privind modificarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism aprobate prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare si alimentație publică, a licențelor si brevetelor de turism
Hotărârea Guvernului 121/2013  privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor si brevetelor de turism.

 

I. Spatii, echipamente, dotari

Spatiul minim necesar
- amplasarea pensiunilor agroturistice trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000mp (suprafata construita + suprafata terenului din jurul constructiei) in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.
- capacitate de cazare de până la 8 camere
- dimensiunile camerelor variza in functie de numarul de “margarete”:

  • Pensiune 5 margarete: Camere cu un loc - 16 mp;  Camere cu 2 locuri - 20 mp;
  • Pensiune  4 margarete: Camere cu un loc - 15 mp;  Camere cu 2 locuri - 18 mp; Dormitorul din apartament - 18 mp;  Salonul din apartament - 18 mp;
  • Pensiune 3 margarete: Camere cu un loc - 10 mp;  Camere cu 2 locuri - 13 mp; Camere cu 3 locuri – 17 mp;  Dormitorul din apartament - 13 mp;  Salonul din apartament - 14 mp;
  • Pensiune 2 margarte: Camere cu un loc - 9 mp;  Camere cu 2 locuri - 12 mp;  Camere cu 3 locuri - 15 mp; Dormitorul din apartament - 12 mp;  Salonul din apartament - 12 mp;
  • Pensiune 1 margareta: Camere cu un loc -  8 mp;  Camere cu 2 locuri - 11 mp;  Camere cu 3 locuri - 13 mp;  Camere cu 4 locuri: 16 mp;  Dormitorul din apartament - 11 mp; Salonul din apartament - 11 mp.

Cladiri, echipamente/dotari necesare
- cladire cu maxim 8 camere independenta sau nu de restul gospodariei
- racord la reteaua de current electric si la retelele de gaz si apa daca e cazul
- mobilier in camera si in spatiile comune (holuri, sali de recreatie)
- televizoare si alte echipamente electronice si electrocasnice
- perdele, lenjerie
- echipamente de bucatarie
- bar, mobilier pentru sala de mese
- vesela
- mijloc de transport
- obiecte de inventor
- panou firma (pensiune)

 

J.  Detalii investitie necesara pornirii afacerii

Investitiile in acest domeniu variaza foarte mult in functie de dimensiunea pensiunii, de numarul de flori si de celelalte facilitate oferite turistilor

Varianta minimala
Amenajarea a 2 camere, a unei toalete si a unui spatiu pentru servirea mesei in incinta casei proprii, la standard de 1 floare. Este o varianta care nu permite realizarea unor profituri mari, dar care pot fi totusi importante pentru bugetul unei famili.
Costuri estimative:
- Lucrari de amenajare/reabilitare spatii (camera + sala mese): 3.500 EURO
- Dotare camere cu mobilier: 1.000 EURO
- Dotare camere cu aparatura electronica/electrocasnica: 600 EURO
- Dotare mobilier sala de mese: 700 EURO
- Aparatura pentru gatit (masina de gatit, cuptor microunde, frigider, etc): 1.200 EURO
- Lenjerie: 300 EURO
- Vesela: 250 EURO
- Masina (mica, second-hand): 4.000 EURO
- Mici obiecte de inventar: 200 EURO
- Casa de marcat: 80 EURO
- Panou reclama pensiune: 170 EURO

Total (varianta minimala): 12.000 EURO

Varianta extinsa
Amenajarea unei pensiuni agroturistice noi, cu 8 camere, a unei unitati de alimentative publica in cadrul pensiunii, la standard de 5 flori. Este o varianta care poate aduce profituri semnificative in cazul in care pensiunea este amplasata intr-o zona cu potential turistic ridicat. Atentie: costurile de investitie pot varia foarte mult in functie de nivelul finisajelor, al dotarilor “de lux” si de distanta fata de retelele de energie/utilitati.
Costuri estimative:
Lucrari de constructii (300 mp construiti): 150.000 – 200.000 EURO
Amanejari in spatii exterioare (pt divertisment): 12.000 EURO
Parcare: 7.500 EURO
Racorduri energie, alimentare apa: 10.000 EURO
Dotare camere cu mobilier: 8.000 EURO
Dotare camere cu aparatura electronica/electrocasnica: 6.400 EURO
Bar: 1.500 EURO
Dotare mobilier sala de mese: 2.000 EURO
Aparatura pentru gatit (masina de gatit, cuptor microunde, frigider, etc): 7.500 EURO
Lenjerie: 2.400 EURO
Vesela: 1.000 EURO
Masina (mica): 12.000 EURO
Microbus transport turisti: 28.000 EURO
Mici obiecte de inventar: 1.120 EURO
Casa de marcat: 80 EURO
Panou reclama pensiune (luminous): 500 EURO

Total (varianta extinsa - pret mediu): 250.000 EURO

Nota: preturile sunt informative, sunt pentru echipamente noi si au fost culese de pe site-uri ale unor furnizori din Romania in luna august 2015.

In cazul in care credeti ca aceasta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

© RuralOnline

 Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: