revenire la pagina anterioară...

8547    6    0

Complex de alimentatie publica la tara, cu sala de nunti

[12/11/2015]

 

A.  Afacere:  Complex de alimentatie publica la tara, cu sala de nunti

 

B.  Investitie estimativa minima: 1.674.400 lei (cca. 368.000 Euro)

 

C.  Concept
Pâna acum 20 de ani ideea infiintarii unui restaurant la tara parea o idee absurda. În multe sate existau bodegi unde unii localnici se bucurau de o bere sau o vodca mica, dar restaurante la tara, în adevaratul sens al cuvântului, existau doar în satele din zone turistice, unde restaurantele erau pline doar în sezonul turistic, si pustii în restul anului.
Societatea româneasca evolueaza, si anumite afaceri pe care acum 20 de ani le intâlneai în localitatile rurale din Germania, Austria sau chiar si Ungaria încep sa devina viabile si la noi. Într-adevar zonele rurale din vestul Europei sunt mult mai evoluate decât cele din Romania, iar în acele zone este absolut normal ca fermierii sa iasa ocazional seara cu familia la un restaurant. Din pacate veniturile fermierilor români sunt mult mai mici decât cele ale fermierilor din vest, si deocamdata populatia din mediul rural nu prea îsi permite sa cheltuie bani pentru asa ceva, motiv pentru care, pentru a întelege mai bine sansele de reusita ale unei astfel de afaceri la noi in tara, ne vom referi mai departe mai mult la ceea ce se întâmpla în fostele tari estice (ex: Polonia si Ungaria) sau anumite localitati din România, si mai putin la ceea ce se întâmpla în vestul Europei.

Prima caracteristica a localurilor din Romania si din tarile vecine este ca nu sunt doar niste restaurante propriu-zise, asa cum întâlnesti în tarile dezvoltate, ci mai degraba niste complexe de alimentatie publica, care includ pe lânga restaurant si un bar si de multe ori si o mica pizzerie (sau un fast-food). Aceasta diversificare a gamei de servicii este absolut normala deoarece într-o zona rurala din România nu ai nicio sansa de succes cu un mic restaurant select, cu 10-15 mese, asa cum întâlnesti în Germania sau în Elvetia. La noi se obtin doar în weekend-uri venituri din serviciile oferite de un restaurant, iar în restul saptamanii din activitatea barului si cea a fast-foodului.
A doua caracteristica a restaurantelor din România o reprezinta dimensiunea restaurantelor, care este mult mai mare decât în vest. Explicatia este simpla: în timp ce în tarile dezvoltate veniturile se obtin din serviciile oferite ocazional populatiei locale, la noi cele mai importante venituri ale restaurantelor sunt cele obtinute din organizarea de evenimente (nunti, botezuri, pomeni/parastase).

Chiar daca nu e “ca în vest” important de retinut este însa faptul ca astfel de afaceri încep sa mearga din ce în ce mai bine în diverse localitati rurale din România.

 

D.  Prezentare afacere
Ideea de afaceri este destul de simpla trebuie sa construiesti o cladire, într-o zona usor accesibila, cu spatii de parcare generoase în apropiere, în care sa amplasezi o bucatarie, un restaurant în care sa se poata organiza si nunti, un fastfood si un bar.
In partea din fata se aplaseaza în principiu barul si fasfood-ul, iar daca spatiul o permite si o terasa de vara.
Bucataria trebuie astfel dotata încât sa permita atât deservirea restaurantului cât si a fast-foodului. Investitiile pentru aceasta bucatarie nu sunt deloc mici, deoarece spre deosebire de bucataria unui mic restaurant dintr-un oras sau dintr-o zona turistica, aceasta trebuie sa raspunda cerintelor referitoare la organizarea de evenimente, adica de preparare a unor cantitati relativ mari într-un timp scurt. Pe de alta parte ea trebuie dotata si cu echipamente specifice pentru fast-food, pentru a deservi clientii ocazionali din timpul saptamânii.

Constructie si amplasament afacere
Intr-o astfel de afacere locatia este extrem de importanta. Restaurantul, sau mai bine zis complexul de alimentatie publica, trebuie amplasat într-o zona relativ centrala a localitatii si trebuie sa dispuna de o parcare relativ mare.
Daca ar fi vorba doar de un restaurant în care sa se organizeze nunti, botezuri si parastase locatia nu ar fi atât de importanta, dar tinând cont de faptul ca în complex va functiona si un fast-food si un bar, care vor aduce venituri in zilele lucratoare, este important ca acest complex sa fie amplasat într-o zona relativ centrala.
Parcarea este si ea importanta atunci când se organizeaza evenimente. Clientii din sat pot sa vina la local pe jos, dar cum la evenimente sunt invitate de obicei si rude din localitatile învecinate parcarea devine absolut necesara.
In ceea ce priveste dimensiunea complexului de alimentatie publica, aceasta nu trebuie sa fie mica, ceea ce din pacate va genera si un cost mare de demarare a unei astfel de afaceri.
In principiu, în varianta minimala, structura complexului ar trebui sa fie urmatoarea:

  •  - Restaurant: minim 300 m.p., cu o capacitate de aproximativ 100-125 persoane (va include si ring de dans)
  •  - Fas-food: minim 60 m.p., cu o capacitate de aproximativ 30 persoane
  •  - Bar: minim 30 m.p., cu o capacitate de aproximativ 20 persoane
  • - Terasa acoperita: minim 40 m.p., cu o capacitate de aproximativ 20 persoane
  •  - Bucatarie: minim 50 m.p.
  •  - Spatii depozitare: minim 30 m.p. (din care minim 10-15 mp spatii frig)

Cu alte cuvinte, daca mai calculam grupurile sanitare si caile de acces suprafata totala construita va fi de cel putin 540-550 mp.

Servicii oferite
a. Restaurant
-  Meniuri evenimente
Daca restaurantul nu este într-o zona turistica atentia proprietarilor afacerii va trebui sa se concentreze catre organizarea de evenimente. Vor trebui concepute meniuri speciale pentru nunti, botezuri si pomeni.
Pentru nunti în general restaurantele ofera meniuri cuprinse între 125 ron/persoana si 350 ron/persoana. Tinând cont de faptul ca în mediul rural lumea este mai putin dispusa sa cheltuie mult pe asa ceva se recomanda concentarea pe meniuri cuprinse între 125 si 200 ron/persoana
-  Meniul zilei
In mediul rural putina lume este obisnuita sa mearga într-un restaurant în timpul saptamânii pentru a mânca ceva. Din acest motiv introducerea în gama de servicii a meniului zilei se recomanda doar în restaurantele din localitatile în care exista intreprinderi ceva mai mari, ai caror angajatii ar putea fi interesati de o astfel de oferta. In cazul în care exista o astfel de oportunitate se recomanda alcatuirea unui meniu care sa nu depaseasca 14 lei/portie, în cazul în care meniul include si un desert, si 12 lei/portie în cazul în care meniul este compus din 2 feluri de mâncare.
-  Meniu “a la Carte”
Orice restaurant care îsi doreste sa reziste pe piata trebuie sa ofere potentialilor clienti sansa de a alege din cel putin 8-10 feluri de baza. Tipurile de mâncare trebuie alese în functie de specificul zonei.
b. Fast-food
Generatia tânara este mai putin obisnuita cu restaurantele si mai mult cu fast-foodurile. Toata lumea stie ca este o mâncare nesanatoasa, dar din comoditate sau “pentru ca e la moda” tinerii prefera acest gen de mancare. Si cum tinerii sunt dispusi mult mai usor sa cheltuie bani pe asa ceva, mâncarea de tip fast-food poate genera venituri chiar bunicele si pentru unitatile de alimentatie publica din mediul rural. In principiu ar trebui sa se ofere: pizza (minim 4 sortimente), hot-dog, burgeri si sandvichuri.
c. Bar
In termeni mai moderni “bar” iar în cei traditionali pentru zonele rurale “cârciuma” sau “bodega”. O astfel de unitate are mereu clienti, si probabil nu este greu sa va dati seama si de ce. Ca orice bar din tara acesta are trebui sa puna la dispozitia clientilor: bauturi alcoolice, bauturi racoritoare si cafea.
d. Servicii de catering
In cazul în care în zona exista firme mai mari interesate sa asigure angajatilor prânzul la locul de munca gama de servicii poate fi completata cu servicii de catering. Deasemenea serviciile de catering pot fi oferite si scolilor din zona.

Aspecte cheie
Ca în orice afacere în domeniul alimentatiei publice principalul lucru ce trebuie avut in vedere este calitatea mâncării. Chiar daca populatia din mediul rural are venituri mai mici decât cea din mediul urban si pune mare accent pe un pret mic, asta nu înseamna ca oamenii nu apreciza calitatea.
Nu trebuie sa uitati ca pentru a oferi o mâncare de calitate sunt necesare urmatoarele ingrediente: un bucatar bun, materii prime de calitate si foarte proaspete si o bucatarie bine dotata.
In ceea ce priveste materia prima,
firmele din mediul rural au chiar un avantaj fata de cele din orase, deoarece pot cumpăra multe produse proaspete de pe plan local.

 

E.  Piata

Potentialii clienti
-  persoane fizice
-  institutii publice (grădinite, scoli, primarii)
-  firme (companii cu profil agricol, sau industrial, dacă există in zonă)

Concurenta
- alte restaurante si/sau baruri
- firme cu activitate de catering din zona

 

F.  Materii prime si Furnizori
-  carne: se poate achizitiona de la o carmangerie locală sau din hyper-marketuri din orasele apropiate;
- legume/fructe: se pot achizitiona de pe plan local cca. 6 luni/an, iar in rest se vor achizitiona de la super si hyper-marketuri;
- produse de panificatie: se pot achizitiona de la brutarii zonale;
- diverse produse alimentare: se vor achizitiona de la super-marketuri sau de la distribuitori de produse alimentare
- băuturi alcoolice si racoritoare: se vor achizitiona de la super-marketuri sau de la distribuitori de produse alimentare
- producători/distribuitori de utilitati: apă, canalizare, energie electrica, colectare deseuri

 

G. Personal (Cu câti angajati poti porni afacerea?)
Pentru început sunt suficienti 9 angajati permanenti, din care 2 la bucatarie, 2 barmani, 4 chelneri, la acestia se va adauga si proprietarul afacerii care va trebui sa se ocupe atât de aprovizionare cât si de vânzare atunci cand e nevoie.
Pentru contabilitate se poate apela la serviciile unei firme specializate.

Mare atentie la bucătar, căci gustul mâncării e vital în succesul afacerii. In orase un bucătar bun e plătit cu un salariu net de 3.000 de lei.

 

H. Cerinte legale (Forma juridică, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     

Forma juridică
a. Societate cu răspundere limitată SRL
b. Intreprindere individuală II
c. Intreprindere familială IF
d. Persoana fizica autorizată PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA).

Coduri CAEN - Principal
5610
- Restaurante
Aceasta clasa include activitatea de asigurare a serviciilor de servire a mesei pentru clienti, fie ca sunt serviti stand la masa sau se servesc singuri dintr-un galantar cu produse, fie ca mananca mesele preparate in incinta, ca le iau acasa sau ca le sunt livrate la domiciliu. Aceasta include prepararea si servirea meselor pentru consumul imediat din autovehicule sau carucioare fara motor.
Aceasta clasa include activitati din:
- restaurante
- bufete expres
- restaurante fast-food -pizzerii
- unitati de alimentatie care servesc pentru acasa
- vanzatori ambulanti la tonete de inghetata
- carucioare mobile care vând mancare
- prepararea hranei la standuri din piete
Aceasta clasa include de asemenea:
- activitati ale restaurantelor si barurilor conexe transportului, atunci cand sunt efectuate de unitati distincte, altele decat unitatile de transport
Aceasta clasa exclude:
- vânzarea cu amanuntul a mâncarii prin intermediul masinilor automate, vezi 4799
- activitatea de concesionare a unitatilor de alimentatie, vezi 5629

Coduri CAEN - Secundare
4729
- Comert cu amanuntul al altor produse alimentare, în magazine specializate
Aceasta clasa include:
- vanzarea cu amanuntul de produse lactate si oua - vânzarea cu amanuntul de alte produse alimentare n.c.a.

4724 - Comert cu amanuntul al pâinii, produselor de patiserie si produselor zaharoase, în magazine
4781 - Comert cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor si produselor din tutun efectuat prin standuri, chioscuri si piete
Aceasta clasa exclude:
-comertul cu amanuntul al alimentelor preparate pentru consumul pe loc (tonete alimentare mobile), vezi 5610

5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
Aceasta clasa include asigurarea serviciilor de alimentatie bazate pe aranjamente contractuale cu clientul, în locatia specificată de câtre client, pentru un anumit eveniment.
Această clasă exclude:
- fabricarea de produse alimentare perisabile destinate revanzării
- comert cu amănuntul al produselor alimentare perisabile

5629 - Alte activitati de alimentatie n.c.a.
Această activitate include catering-ul industrial, adică asigurarea serviciilor de alimentatie bazate pe aranjamente contractuale cu clientul, pentru o perioadă de timp determinată. Este inclusă de asemenea activitatea unitătilor alimentare concesionate in cadrul bazelor sportive si al altor unitati similare. Hrana este adesea preparată într-o unitate centrală.
Aceasta clasa include:
- furnizori de servicii de alimentatie pentru contractori (de  ex.: companii de transport);
- activitatea unitatilor de alimentatie concesionate in cadrul bazelor sportive si al unitatilor similar;
- activitatea cantinelor sau bufetelor (de ex.: pentru fabrici, birouri, spitale sau scoli) pe bază de concesionare.
Aceasta clasă exclude:
- fabricarea de produse alimentare perisabile destinate revanzării;
- comertul cu amănuntul al produselor alimentare.

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberată de Primaria localitătii in care se desfasoară activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.
In acest gen de activitate este vitală obtinerea avizul sanitar, care se eliberează de către Autoritatea Natională Sanitar-Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor. Obtinerea acestuia este conditionată de dotarea corespunzătoare a bucătăriei si existenta unor spatii pentru stocarea in conditii optime a alimentelor si a băuturilor.
Va recomandăm să cititi cu atentie Ordinului 111/2008 emis de ANSVSA. In acest ordin veti regăsi si documentele necesare obtinerii certificatului de înregistrare sanitară veterinară si pentru siguranta alimentelor, pentru activitătile din unitatile de vânzare cu amănuntul (Art.19).
Atentie: chiar dacă codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui să obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitătile pe care le veti desfăsura.

 

I. Spatii, echipamente, dotari

Spatiu/constructii necesare demararii afacerii:
- teren – minim 15 ari.
- cladire complex alimentatie publica  – minim 550 mp.
- parcare proprie – minim 100 mp.

Amplasament spatiu
Intravilan, cu acces la sosea asfaltata, cu vizibilitate crescuta (zona centrala)

Echipamente/dotari necesare (minime)
- echipamente bucatarie
- mobilier restaurant, fast-food si bar
- vesela si alte obiecte de inventar
- masina transport 1,5 - 3,5 to
- computer, imprimanta si soft de gestiune
- casa de marcat

 

J. Investitie necesara pornirii afacerii

Varianta minimala (în cazul in care aveti un teren pe care se poate realiza investitia), cu o cladire  cu o suprafata totala de maximum 550 mp.
- cladire complex alimentatie publica: 302.500 Euro.
- parcare proprie: 10.000 Euro
- echipamente bucatarie: 25.000 Euro
- mobilier restaurant, fast-food si bar: 15.000 Euro
- vesela si alte obiecte de inventar: 2.500 Euro
- masina transport de 1,5 - 3,5 to (second-hand): 9.000 Euro
- computer, imprimanta si soft de gestiune: 2.000 Euro
- capital circulant de pornire: 2.000 Euro

Total (varianta minimala): 368.000 Euro

Nota: pentru realizarea constructiei pretul pe m.p. luat în calcul a fost de 550 Euro. Acest pret poate varia foarte mult, în functie de calitatea finisajelor.

 

Varianta extinsa: în cazul în care trebuie sa cumparati terenul si faceti o cladire cu o suprafata totala de cca. 750 mp.
- teren: 25.000 Euro
- constructii (inclusiv parcare): 412.500 Euro
- dotari: 45.000 Euro
- mijloc transport nou: 27.500 Euro
- capital circulant de pornire: 2.000 Euro

Total (varianta extinsa): 512.000 Euro

Dupa cum se poate observa nu este deloc o “afacere ieftina”. Acum 10-15 ani unii au pornit astfel de afaceri cu mult mai putini bani, dar între timp pretentiile consumatoriilor au crescut, si pentru a avea succes cu o asfel de afacere acesta este nivelul estimat al investitiilor.

Valoarea constructiei se poate diminua sensibil în cazul în care o parte din lucrari se realizeaza “în regie proprie”.

IMPORTANT: în cazul în care credeti că acesta afacere vi s-ar potrivi, pentru a avea sanse de succes trebuie să vă faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti să demarati afacerea, si trebuie să fiti convins că vă veti implica 100% in aceasta afacere !

  

© Echipa RuralOnline
Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: