revenire la pagina anterioară...

14484    6    0

Idei de afaceri nonagricole la tara, ce pot fi finantate din fonduri europene

[18/02/2016]

Demararea unei afaceri la tara îi preocupa pe tot mai multi români, si asta în primul rând fiindca s-a povestit foarte mult în ultima vreme de fondurile europene puse la dispozitie pentru înfiintarea si dezvoltarea unor afaceri la tara.
Spre deosebire de alte programe de finantare, prin PNDR 2014 -2020 se finanteaza si start-up-uri cu “zero activitate”. inantarea se face prin Submasura 6.2 „Sprijin pentru înfiintarea de activitati neagricole în zone rurale”, ce are ca scop crearea de noi activitati neagricole pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor si pentru micii întreprinzatori din mediul rural.

Sprijinul public nerambursabil este de 50.000 de euro/proiect, cu posibilitatea majorarii sprijinului la valoarea de 70.000 euro/proiect în cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism.

Marea majoritatea a celor care se gândesc sa acceseze fonduri europene pentru a demara o afacere intr-un domeniu non-agricol se întreaba ce afacere ar putea demara. Pentru a afla asta este suficient sa citesti ghidul de finantare publicat pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale prin care se precizeaza ca submasura finanteaza:

Activitati de productie (ex: fabricarea produselor textile, îmbracaminte, articole de marochinarie, articole de hârtie si carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activitati de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgica, fabricare constructii metalice, masini, utilaje si echipamente; fabricare produse electrice, electronice, productie de combustibil din biomasa - ex.: fabricare de peleti) în vederea comercializarii, producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfasurarea propriei activitati, ca parte integranta a proiectului etc.;
Activitati mestesugaresti (ex: activitati de artizanat si alte activitati traditionale non-agricole (ex: olarit, brodat, prelucrarea manuala a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.);
Activitati turistice (ex: servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement si alimentatie publica);
Servicii (ex: medicale, sanitar-veterinare; reparatii massni, unelte, obiecte casnice; consultanta, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informatiei ai servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populatiei din spatiul rural, etc.).

In cazul în care ghidul nu vi se pare destul de explicit, sau sunteti în criza de idei de afaceri va vom prezenta în continuare rezultatele raportelor de selectie pentru proiectele depuse în 2015. Datele au fost extrase de pe site-ul AFIR si prezinta succint informatiile de baza privind ideile de afaceri ce au fost acceptate la finantare.

  • - Diversificarea activitatii unei microintreprinderi prin introducerea serviciilor de Organizare Evenimente: 50,000 Euro (75 puncte) / jud. Timis
  • - Infiintarea unui atelier de croitorie: 70,000 Euro (75 puncte) / jud. Cluj
  •  - Achizitionarea de active pentru activitati de agrement si recreative: 50,000 Euro (72 puncte) / jud. Mehedinti
  • - Infiintare atelier de creatie bijuterii: 70,000 Euro (65 puncte) / jud. Dolj
  • - Infiintare unitate de productie jucarii: 70,000 Euro (65 puncte) / jud. Dolj
  • - Infiintarea unui atelier de productie articole vestimentare din tesaturi natural si organice: 70,000 Euro (65 puncte) /  jud. Dambovita
  • - Fabricarea bijuteriilor si articolelor similar din metale si pietre pretioase: 70,000 Euro (65 puncte) / jud. Ilfov
  • - Infiintare atelier mestesugaresc de tesut covoare traditionale: 70,000 Euro (65 puncte) / jud. Dolj
  • - Infiintarea unei pensiuni agroturistice: 70,000 Euro (63 puncte) / jud. Timis
  • - Modificare locuinta familiala în pensiune agroturistica: 70,000 Euro (62 puncte) / jud. Alba
  • - Infiintare centru de intretinere corporala: 50,000 Euro (60 puncte) / jud. Ilfov
  • - Infiintare centru de consultanta în tehnologia informatiei in spatial rural: 50,000 Euro (60 puncte) / jud. Gorj
  • - Centru de copiere: 50,000 Euro (60 puncte) / jud. Cluj
  • - Dezvoltare software personalizat (la comanda):  50,000 Euro (60 puncte) / jud. Ilfov
  • - Infiintare cabinet medical: 70,000 Euro (60 puncte) / jud. Galati
  • - Infiintare cabinet stomatologic: 70,000 Euro (60 puncte) / jud. Dolj
  • - Construirea unei pensiuni agroturistice: 70,000 Euro (60 puncte) / jud. Timis


In 2015 concurenta pentru aceasta submasura a fost destul de mare, si dintr-un numar de cca. 240 proiecte depuse doar 31 proiecte au fost aprobate la finantare (3 proiecte depuse în sesiunea din Iulie 2015 si 28 proiecte depuse în sesiunea din august 2015, în care pragul de calitate a coborat la 45 puncte).
Asa ca, daca va popuneti ca în 2016 sa accesati aceasta linie de finantare pentru a demara o afacere la tara trebuie sa gasiti o idee de afaceri foarte buna si sa va prezentati cu un proiect foarte bine scris. Nu este simplu, dar nici imposibil.

 

Bafta !



Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: