revenire la pagina anterioară...

12129    7    1

Depozit de materiale de constructii la tara

[07/10/2015]

 

A.  Afacere:  Depozit materiale de constructii 

 

B.  Investitie estimativa minima: 468.000 lei (cca. 105.000 Euro)

 

C.  Concept
In orice tara civilizata se construieste si se va construi în continuare. Cu totii ne aducem aminte cu dupa intrarea în Uniunea Europeana sectorul constructiilor a avut o dezvoltare exploziva, iar alaturi de firmele de constructii au înflorit si cele care comercializau materiale de constructii. Fondurile europene au contribuit si ele la dezvoltarea acestui sector, atât în mediul urban cât si în mediul rural. Criza începuta în Romania în 2008 a condus la închiderea a numeroase firme de constructii precum si la restrângerea activitatii multor firme care se ocupau cu comercializarea materialelor de constructii, si din cauza conjuncturii economice pâna la începutul anului 2014 multi s-au ferit de acest sector. Iata însa ca anul 2015 a adus redresarea sectorului constructiilor. In trimestrul I al anului 2015 volumul lucrarilor de constructii s-a majorat cu 12% fata de aceeasi perioada din 2014, iar numarul autorizatiilor de constructie urcând cu 3%. Autoritatile publice au început din nou sa investeasca în reabilitarea cladirilor publice, investitorii privati au început iar sa ridice blocuri iar persoanele fizice sa îsi modernizeze casele. Sunt semne clare care arata ca acest sector va intra din nou pe crestere.
De aceea, începand cu anul 2015 ideea deschiderii unui depozit de materiale de constructii, inclusiv la tara, nu este de neglijat. Chiar daca în mediul rural nu exista investitori care sa ridice blocuri exista un numar imens de case care au nevoie de lucrari de reabilitare, iar autoritatile publice din zonele rurale vor avea la dispozitie fonduri nerambursabile semnificative, prin intermediul PNDR 2014-2020, pentru reabilitarea infrastructurii rurale. Nu trebuie neglijat nici faptul ca în anii de criza sumele trimise în tara de românii plecati la munca în strainatate s-au diminuat considerabil, dar acum au început sa creasca spectaculos, si de obicei persoanele din mediul rural plecate la munca în alte tari trimit bani în special pentru modernizarea gospodariilor si constructia unor case noi.
Este deja evident ca în urmatorii ani se va înregistra o crestere a cererii pentru materiale de constructii în mediul rural. Asa ca, mai ales pentru cei care locuiesc în comune mai mari, în care nu exista depozite de materiale de constructii este um moment bun pentru a demara o astfel de afacere.

Afacerea poate fi demarata printr-un mic depozit în aer liber, un sopron acoperit si o magazie, în care sa se comercializeze materiale de constructie de baza, iar în timp business-ul poate fi crescut prin extinderea gamei de produse si comercializarea de materiale pentru decoratiuni interioare, materiale necesare realizarii instalatiilor de alimentare cu apa si instalatiilor termice, precum si materiale pentru instalatiile electrice.

 

D.  Prezentare afacere
Ideea deschiderii unui depozit de materiale de constructii nu este de loc o idee noua si probabil toata lumea îsi aduce aminte de anii 2006-2009, când astfel de depozite au aparut ca ciupercile în localitatile rurale din Romania. Asa cum s-a aratat mai devreme dezvoltarea acestor afaceri a fost întrerupta de criza.
In localitatile în care astfel de afaceri nu au apucat sa ia amploare pot fi demarate cu usurinta mici afaceri de acest gen. Cei care detin 15-20 ari de teren intravilan cu acces la o sosea nu trebuie sa faca altceva decat sa îsi împrejmuiasca terenul si sa se apuce de treaba.

In cazul în care nu aveti un capital prea mare pentru demararea afacerii se poate opta pentru un depozit cu materiale de constructie de baza: var, ciment, caramida, BCA, boltari, tigla, cuie si scândura, de productie autohtona, materiale care au un pret accesibil pentru un numar mare de români.
Pentru cei care dispun de ceva mai multi bani pentru demararea unei astfel de afaceri se poate face un depozit de constructii cu marfuri autohtone si marfuri de import, si care pe lânga materiale de constructii de baza sa comercializeze si sisteme integrate de constructii ce folosesc tehnologii de ultima generatie. Cei care au teren si peste 150.000 Euro disponibili pentru a porni o astfel de afacere pot opta si pentru comercializarea de materiale pentru instalatii termice si electrice precum si a obiectelor sanitare.
In mod evident cu cât gama de produse comercializate este mai larga cu atât va creste si cifra de afaceri si implicit profitabilitatea firmei, dar o gama larga de produse la pornire înseamna si o investitie mare pentru demararea afacerii.

Produse comercializate
- Materiale pentru zidarie:  caramida exterior, caramida interior, caramida plina, caramida pentru cosuri, BCA, buiandrugi, prefabricate
- Ciment si tencuieli: ciment, mortare, adezivi beton, sape si amorse pentru sape, amorse beton, nisip însacuit, var, tinci tencuieli
- Materiale hidroizolatie: membrane bituminoase, mastic bituminos, diverse sisteme pentru hidroizolatie
- Materiale decorative: piatra decorativa, tencuieli decorative
- Materiale termoizolante: polistiren expandat, polistiren extrudat, vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, plasa din fibra de sticla, adezivi pentru termoizolatii, dibluri si alte accesorii
- Materiale pentru acoperisuri: tigla, tigla metalica si accesorii, tabla zincatl, tabla prevopsita, folii acoperis, sipci pentru acoperis
- Pavaje, borduri si dale: pavaje de beton, pavele, borduri, jardiniere
- Cherestea, grinzi si placi: cherestea, panele, placi OSB, placi PFL, placaje, grinzi, dulapi, lambriuri din lemn
- Obiecte sanitare: lavoare, WC-uri, baterii sanitare, accesorii sanitare
- Materiale instalatii termice si apa: tevi, tuburi PVC, fitinguri, racorduri, robineti, statii de epurare, fose si camine, radiatoare caldura
- Materiale instalatii electrice: cabluri electrice, panouri electrice, sigurante, materiale izolatoare, aparataj

Dupa cum se observa, chiar si în cazul în care se opteaza pentru varianta minimala (varianta fara materiale pentru instalatii termice si electrice) varietatea de produse este destul de mare si ca urmare si suma pe care cel care demareaza afacerea trebuie sa o imobilizeze în stocuri este mare.
Pentru anumite materiale se pot obtine de la furnizori termene de plata avantajoase (pâna la 60 de zile) dar pentru cele mai multe dintre acestea plata trebuie efectuata în momentul achizitionarii.
Intr-o astfel de afacere, pe lânga existenta unei varietati mari de produse la preturi competitive foarte importanta este distributia. La ora actuala firmele mari de profil (Dedeman, Arabesque, Ambient) livreaza clientilor care fac cumparaturi ceva mai mari marfa la domiciliu, chiar daca acestia nu locuiesc în marile orase unde sunt amplasate aceste magazine. De aceea pentru a asigura un nivel bun al vânzarilor este necesar ca si depozitele noi cu material de constructii sa implementeze acest sistem de vânzare.

Caracteristicile spatiului în care se deruleaza afacerea
- amplasarea depozitului într-o zona cu vizibilitate crescuta (trafic intens);
- existenta a minim 15 ari de teren cu acces la sosea asfaltata;
- existenta constructiilor necesare pentru depozitarea materialelor in conditii rezonabile si asigurarea securitatii acestora (sopron pentru depozitarea materialelor care trebuie ferite de intemperii, magazie pentru depozitarea materialelor sensibile la umiditate, gard care sa asigure o protectie ridicata);
- existenta unei platforme betonate;
- existenta racordurilor la reteaua de energie electrica.

Aspecte cheie:
Succesul unei astfel de afaceri este conditionat de urmatoarele aspecte:
- o gama cât mai mare de produse;
- livrarea materialelor la domiciliul clientului;
- Gestiune stricta a stocurilor si urmarirea permanenta a vitezei de rotatie a stocurilor

Factori decisivi in succesul afacerii
- monitorizarea preturilor diversilor furnizori si achizitionarea în permanenta de materiale la un raport optim pret-calitate
- raport optim între termenele de plata primite de la furnizori si cele acordate beneficiarilor

 

E. Piata
Desi exista numeroase firme care comercializeaza materiale de constructii sau care detin astfel de depozite în cadrul unei afaceri mai ample, cererea nu este complet acoperita. Cel mai important aspect este insa faptul ca cererea are un trend crescator.

a.  Potentialii clienti
- persoane fizice din comuna si zonele limitrofe care îsi renoveaza gospodariile si îsi construiesc noi anexe;
- persoane plecate la munca în strainatate care îsi investesc banii în case noi;
- firme locale care îsi extind capacitatile de productie sau de furnizare servicii;
- Primarii

b.  Concurenta
- firmele mari din orase, care monitorizeaza lucrarile de investitii efectuate de autoritati publice si care oferteaza pachete complexe ce includ furnizarea de servicii de lucrari precum si asigurarea cu materiale;
- firme cu profil similar din localitatile învecinate

 

F.  Materii prime si Furnizori
- materiale de constructii: mari producatori (gen Lafarge Ciment, Carpatcement Holding, Cemacon Zalau, Prefab Bucuresti, Adeplast, etc.), mici producatori, importatori si marii distribuitori de materiale de constructii
- utilitati: producatori/distribuitori de utilitati si servicii (apa, canalizare, energie electrica, colectare deseuri)

 

G. Personal (Cu câti angajati poti porni afacerea?)
Pentru început sunt suficienti 5 angajati permanenti, din care 1 sa se ocupe de vânzari, unul de distributie, 1 gestionar si minim 2 paznici. La acestia se va adauga si proprietarul afacerii care va trebui sa se ocupe atât de aprovizionare cât si de vânzare.
Pentru contabilitate se poate apela la serviciile unei firme specializate.

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     

Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL
b. Intreprindere individuala II
c. Intreprindere familiala IF
d. Persoana fizica autorizata PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA).

Coduri CAEN
4613 Intermedieri în comertul cu material lemnos si materiale de constructii
4619 Intermedieri în comertul cu produse diverse
4644 Comert cu ridicata al produselor din ceramica, sticlarie, si produse de intretinere
4647 Comert cu ridicata al mobilei, covoarelor si a articolelor de iluminat
4673 Comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare
4674 Comert cu ridicata al echipamentelor si furniturilor de fierarie pentru instalatii sanitare si de incalzire
4690 Comert cu ridicata nespecializat
4752 Comert cu amanuntul al articolelor de fierarie, al articolelor din sticla si a celor pentru vopsit, in magazine specializate
4759 Comert cu amanuntul al mobilei, al articolelor de iluminat si al articolelor de uz casnic n.c.a., in magazine specializate
4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
4799 Comert cu amanuntul efectuat in afara magazinelor, standurilor, chioscurilor si pietelor
4941 Transporturi rutiere de marfuri
7732 Activitati de închiriere si leasing cu masini si echipamente pentru constructii

În lista de coduri CAEN am inclus mai multe coduri decât cele care va sunt absolut necesare in prima etapa, pentru a acoperi si eventualele extinderi ale afaceri (ex: vânzarea prin intermediul unui magazin online sau inchirierea de schele pentru constructii si multe altele).
Nota: chiar daca codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui sa obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitatile pe care le veti desfasura.

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii în care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.
Atentie: daca veti livra marfuri la domiciliul clientilor cu mijlocul de transport propriu trebuie sa urmati procedura de autorizare pentru activitati de transport. In firma trebuie sa exista minim un sef de coloana, acreditat conform legislatiei in vigoare.

 

I. Spatii, echipamente, dotari

Spatiu/constructii necesare demararii afacerii:
- teren – minim 15 ari.
- sopron depozitare  – minim 200 mp.
- magazine depozitare – minim 80 mp.
- spatiu birou – minim 10 mp.
- platforma betonata – minim 500 mp.

Amplasament spatiu
Intravilan, cu acces la sosea asfaltata, cu vizibilitate crescuta

Echipamente/dotari necesare (minime)
- masina transport material 3,5 to
- autostivuitor
- computer, imprimanta si soft de gestiune
- casa de marcat

J. Investitie necesara pornirii afacerii

Varianta minimala
- infiintare firma: 400 Euro
- intocmire dosare autorizare si taxe aferente: 600 Euro
- imprejmuire spatiu (400 ml): 17.500 Euro
- constructie sopron: 4.000 Euro
- constructie spatiu depozitare si birou: 22.500 Euro
- platforma betonata 500 mp: 12.500 Euro
- masina transport (second hand): 7.500 Euro
- autostivuitor (second hand): 3.500 Euro
- computer, imprimanta, casa de marcat: 1.000 Euro
- soft gestiune: 500 Euro
- capital circulant (pentru materiale de constructii): 35.000 Euro

Total: 105.000 EURO

Preturile de mai sus sunt orientative. Pentru imprejmuire, constructia sopronului si a magaziei aceste preturi pot varia foarte mult in functie de tipul si calitatea materialelor utilizate.

In ceea ce priveste valoarea capitalului circulant indicata (35.000 Euro), aceasta este o varianta minimala, care doar în cazul unei estimari optimiste, poate conduce la profituri brute de 1000 euro/luna. Pot exista si cazuri particulare, în care desi stocul de marfa este mic sa se obtina profituri mai mari decât cele estimate de noi.

Varianta extinsa
In cazul în care se doreste obtinerea unor profituri mai mari va fi necesara si cresterea sumelor investite pentru demararea afacerii, deoarece va fi necesara constructia unui show-room, ceea ce va însemna o crestere a investitiilor în cladiri cu cel putin 30.000 Euro si o crestere a capitalului circulant cu cel putin 20.000 Euro.
In acest caz suma necesara pentru demararea afacerii va fi de aproximativ 155.000 Euro.

 

NOTA: în cazul în care credeti ca aceasta afacere vi s-ar potrivi, pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea, si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

 

© RuralOnline

 

 Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: