revenire la pagina anterioară...

1106    0    0

Impozitarea micilor fermieri potrivit ultimelor modificari ale Codului fiscal din 29 Mai 2013

[03/06/2013]

La finalul lunii Mai a fost publicata Legea nr. 168/2013 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2013 referitoare la modificarea si completarea Codului fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Noua lege aduce cateva modificari „in bine” ale impozitelor stabilite pentru agricultori, in sensul reducerii valorilor ce trebuie platite de agricultorii ce vor fi impozitati din 2013 pe baza baza de normelor de venit. 


Veniturile ce se impoziteaza
Art. 71 

(1) Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de asociere, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
(2) Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.
(3) Veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap.II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.
(4) Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la alin. (1) in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.
(5) Veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.

 

Nu se impoziteaza

Art. 72

(1) Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică din valorificarea în stare naturală a următoarelor:

a) produse culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. În cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate;

b) produse capturate din fauna sălbatică, cu excepţia celor realizate din activitatea de pescuit comercial supuse impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activităţi independente."

(2) Veniturile definite la art. 71 alin. (1) sunt venituri neimpozabile în limitele stabilite potrivit tabelului următor:   

Produse vegetale 

Suprafaţă 

Cereale

  până la 2 ha

Plante oleaginoase

  până la 2 ha

Cartof

  până la 2 ha

Sfeclă de zahăr

  până la 2 ha

Tutun

  până la 1 ha

Hamei pe rod

  până la 2 ha

Legume în câmp

  până la 0,5 ha

Legume în spaţii protejate

  până la 0,2 ha

Leguminoase pentru boabe

  până la 1,5 ha

Pomi pe rod

  până la 1,5 ha

Vie pe rod

  până la 1 ha*

Arbuşti fructiferi

  până la 1 ha

Flori şi plante ornamentale

  până la 0,3 ha

Animale

Nr. capete / nr. de familii de albine

Vaci

  până la 2

Bivoliţe**

  până la 2

Oi

  până la 50*

Capre

  până la 25*

Porci pentru îngrăşat

  până la 6

Albine

  până la 75 de familii*

Păsări de curte

  până la 100

 * Valori modificate fata de OG 8/2013
** Pozitii noi fata de OG 8/2013

Vor intra la impozitare valorile stabilite prin diferenta intre total suprafete sau numar de animale detinute de persoana fizica si transele scutite de impozitare prin lege.

(3) Nu sunt venituri impozabile veniturile obţinute din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale.

(4) Cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde destinate furajării animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit şi a celor prevăzute la art. 72 alin. (2) nu generează venit impozabil.





Stiri similare:
In 2013, in continuare subventiile acordate agricultorilor de la bugetul de stat si din fonduri europene nerambursabile nu vor fi impozitate - 29/Mar/2013
Modificari ale Ordinului MADR nr. 619/2015 privind perioada de depunere a cererilor de plata si simplificarea documentatiei ce insoteste cererile - 24/Feb/2016
Doar firmele din mediul rural care desfasoara activitati non-agricole pot beneficia de finantari nerambursabile de 100% prin schema de ajutoare de minimis - 30/May/2013
Politica în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale 2015 – 2018 - 23/Dec/2014
Fonduri pentru agricultura bugetate de Uniunea Europeana pentru 2014-2020 - 10/Feb/2013

Cuvinte cheie: impozitare,agricultura,2013,cod,fiscal,fermieri,venituri,plata,impozite,mai

Inscris la categoria: Noutati

Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: