revenire la pagina anterioară...

1171    0    0

Fondurile europene pentru dezvoltarea afacerilor in mediul rural

[15/07/2015]

Potrivit declaratiilor oficialilor agricultura româneasca merge din ce în ce mai bine. La aceasta crestere o contributie au avut-o si fondurile europene de care a beneficiat România din 2007 si pâna în prezent (peste 8 miliarde de euro pe investitii si peste 8 miliarde de euro pe plati directe).
Chiar daca lucrurile merg în directia cea buna, la o analiza mai atenta rezultatele agriculturii românesti nu par chiar atât de spectaculoase. Asta fiindca veniturile persoanelor din mediul rural sunt mult mai mici decât cele ale persoanelor din mediul urban. O persoana din mediul urban câstiga în medie 1.151 lei/luna, iar una din mediul rural numai 752 de lei. În aceasta suma intra si veniturile din agricultura si ajutoarele sociale, potrivit datelor furnizate de INS, pentru trimestrul I din 2015.

In aceste conditii în mod normal se naste întrebarea ce ati putea face pentru ca situatia din mediul rural si implicit situatia dvs. sa se îmbunatateasca?

Raspunsul nu e prea complicat, si în mod evident exista 2 directii de actiune:
- sa investiti pentru a creste productivitatea în agricultura
- sa dezvoltati in mediul rural o afacere intr-un domeniu neagricol.

Deocamdata vom lasa de o parte cresterea productivitatii în agricultura deoarece exista numeroase publicatii si experti care se ocupa de acest lucru si ne vom concentra asupra dezvoltarii de afaceri neagricole la tara. Asta fiindca pentru cei care cred în aceasta idee acum este cel mai bun moment.

Incepand cu 14 iulie 2015 s-au lansat apelurile de primire a cererilor de finantare pentru Submasura 6.2 „Sprijin pentru înfiintarea de activitati neagricole în zone rurale” si Submasurii 6.4 „Investitii în crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”.

Submasura 6.2 - Sprijin pentru înfiintarea de activitati neagricole în zone rurale are ca scop sprijinirea înfiintarii si dezvoltarii de microîntreprinderi si întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale.

De aceasta linie de finantare pot beneficia:
• Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spatiul rural, care îsi diversifica activitatea prin înfiintarea unei activitati non-agricole pentru prima data;
Atentie: Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
• Micro-întreprinderi si întreprinderile mici din spatiul rural, care îsi propun activitati non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat pâna la data aplicarii sprijinului;
• Micro-întreprinderi si întreprinderi mici noi, înfiintate în anul depunerii Cererii de Finantare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfasurat activitati pâna în momentul depunerii proiectului (start-ups).

Cei care se incadreaza in una din categoriile de mai sus pot beneficia de un sprijin nerambursabil in valoare de:
70.000 Euro/ proiect în cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism
50.000 Euro/ proiect în cazul altor activitati.

Submasura 6.4 - Investitii în crearea si dezvoltarea de activitati neagricole are ca scop sprijinirea microîntreprinderilor si întreprinderilor mici din mediul rural, care îsi creeaza sau dezvolta activitati non-agricole în zonele rurale.

De aceasta linie de finantare pot beneficia:
• Micro-întreprinderile si întreprinderile mici existente, din spatiul rural;
• Micro-întreprinderile si întreprinderile mici nou-înfiintate, din spatiul rural, care fac dovada cofinantarii;

Fermierii sau membrii unor gospodarii agricole care îsi diversifica activitatea de baza agricola prin dezvoltarea unei activitati non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi si întreprinderi mici.

Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului si:
- nu va depasi 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali;
- va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis.

Profitati de acest moment si lansati-va in afaceri in domenii non agricole! Aveti sansa de a castiga mai bine decat se castiga in agricultura.

Intrati pe site-ul www.afir.info si cititi ghidurile solicitantului pentru cele 2 submasuri: 6.2 „Sprijin pentru înfiintarea de activitati neagricole în zone rurale” si 6.4 „Investitii în crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”.

Acum e momentul sa actionati.

 

Succes !

 



Inscris la categoria: Fonduri si finantari


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: