revenire la pagina anterioară...

31    0    0

Cabinet de contabilitate

[24/09/2015]

A.  Afacere:  Cabinet de contabilitate in mediul rural

B.  Investitie estimativa minima: minim 15.100 lei (cca. 3.400 Euro)

C.  Concept
Daca ati terminat un liceu economic si ati obtinut o diploma care atesta ca sunteti specializat în contabilitate sau daca aveti studii superioare în domeniul economic una dintre afacerile pe care le-ati putea demara ar fi un cabinet de contabilitate.
Potrivit legii contabilitatii (legea nr. 82/1991) societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati si ei sa organizeze si sa conduca evidenta contabila în partida simpla, cu respectarea reglementarilor în vigoare privind evidenta contabila. Legea nu îi obliga pe cei care obtin venituri din activitati independente sa apeleze la serviciile unui contabil autorizat, dar de cele mai multe ori acestea prefera sa apeleze la serviciile unui contabil deoarece nu au cunostintele necesare pentru a-si completa registrele cerute prin lege.

Chiar daca în mediul rural numarul de agenti economici este mult mai mic decat în mediul urban numarul acestora nu este de neglijat. Deoarece numarul de firme de contabilitate sau „cabinete de contabilitate” în mediul rural este extrem de mic (iar în unele comune nu exista deloc), de cele mai multe ori, agentii economici din mediul rural apeleaza la serviciile cabinetelor din orase.
Avantajele înfiintarii unei astfel de firme în mediul rural sunt evidente. Serviciile oferite satisfac nevoile conducatorilor unor societati comerciale dar si persoanelor din mediul rural care si-au înfiintat o „persoana fizica autorizata”, „intreprindere individuala” sau „intreprindere familiala”, si care sunt obligati sa tina niste evidente contabile (în simpla sau dubla partida de la caz la caz). Pe langa faptul ca sunt obligati sa tina aceste evidente contabile ei trebuie sa se deplaseze în orasele apropiate pentru depunerea de documente / declaratii, si de multe ori ar prefera ca altcineva sa faca aceste lucruri în locul lor. Oferirea acestor servicii în localitatea unde se afla sediul firmei reprezinta un avantaj semnificativ.
Sunt multe firme care au nevoie de un contabil, mai ales daca acesta este ceva mai ieftin decat cei din marile orase si isi face bine treaba. In mod evident, daca managerii firmelor din mediul rural vor fi multumiti de serviciile pe care le oferiti, vor prefera sa apeleze la serviciile dvs. si nu ale unei firme care isi desfasoara activitatea în alta localitate.

D.  Prezentare afacere
Pentru a demara o astfel de mini afacere este necesar un laptop  care sa aiba instalate programe speciale de contabilitate, o imprimanta, cunostinte solide de contabilitate, si multa ambitie. In prima etapa se poate lucra de acasa, dar daca va doriti mai multi clienti ar trebui amenajat un spatiu corespunzator activitatii, respectiv un birou suficient de mare pentru realizarea activitatii de contabilitate si discutiilor cu clientii. Spatiul trebuie sa fie racordat la curent electric, sa aiba acces la internet, iar în incinta biroului trebui sa existe si un grup sanitar.
Se recomanda amenajarea cabinetului de contabilitate într-un spatiu (fie ca e vorba de un spatiu închiriat sau este spatiu aflat in proprietatea intreprinzatorului) amplasat într-o zona usor accesibila cu masina.
Initial biroul se va dota numai pentru activitatea desfasurata de un contabil, iar pe viitor poate fi extinsa afacerea in functie de cererea clientilor, cu mai multe locuri de munca pentru contabilitate si/sau oferire de alte servicii respectiv audit financiar, consultanta fiscala.
Spatiul vizat, în functie de conditiile initiale, poate necesita montare gresie / parchet / mocheta, sistem de incalzire proprie. Dupa care se va mobila cu un birou, masa pentru discutii, scaune si se va dota cu echipamente si programe informatice, precum si periferice, de preferat o multifunctionala ( cu functii de scanare, imprimare, copiere, fax).
Aspecte cheie: obtinerea vizei de contabil autorizat sau expert contabil de la CECCAR. Mentionam ca deschiderea unui cabinet se poate realiza de un expert contabil sau de un contabil autorizat, însa pentru desfasurarea acestei activitati în cadrul unui SRL proprietarul trebuie sa fie expert contabil.
Atentie: activitatea de audit financiar si consultanta fiscala poate fi prestata numai de cei care au autorizatie /viza de la Camera Auditorilor Financiari - CAFR, respectiv Camera Consultantilor Fiscali - CCF.

E. Piata

a.  Potentialii clienti

  • Firme (infiintate în baza legii 21/1990) si persoanele fizice care realizeaza activitati independente (infiintate in baza OG 44/2008) cu sediul/domicilul în localitatea rurala respectiva sau din localitatile invecinate.
  • Persoane care au mai multe surse de venituri, si care trebuie sa depuna anual declaratii de impozit pe venit

b.  Concurenta
Concurenta pe piata este moderata, si în multe localitati rurale nu exista concurenta locala.

F. Materii prime (marfuri) si Furnizori
- prestatori de servicii in domeniul tehnicii de calcul
- furnizori de aplicatii software cu caracter legislativ
- comercianti de produse de papetarie, tonere, birotica.
- RENEL, EonGaz, Romsilva (furnizori de curent, gaz, lemne de foc)

G. Personal
Afacerea poate fi demarata de o persoana autorizata de CECCAR sau un economist, urmand pe masura dezvoltarii afacerii sa angajeze si alte persoane.

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)
Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL          
b. Cabinet Contabil autorizat-liber profesionist / Persoana fizica autorizata PFA
Potrivit prevederilor OUG nr. 37/2011 economistii pot sa isi deschida PFA-uri cu obiect de activitate "contabilitate", fara a fi membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania(CECCAR)

Coduri CAEN:
6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal
Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii în care se desfasoara activitatea, autorizatie PSI, documentatie la zi privind protectia muncii.
Pentru expertii contabili carnetul de expert trebuie vizat anual.

I. Spatii, echipamente, dotari
Cladiri, echipamente/dotari necesare
- birou, minim 20 mp
- set mobilier (birou, scaun ergonomic, dulap / mobilier stocare documente)
- masa si 4 scaune (pentru discutii)
- calculator
- program de contabilitate
- imprimanta (multifunctionala)
- telefon/fax
- mochete, perdele

J.  Detalii investitie necesara pornirii afacerii
- amenajare spatiu (daca este necesar) : 4.000-7.000 lei
- set mobilier (birou, scaun ergonomic, mobilier stocare documente) : 1.500-2.500 lei
- masa si 4 scaune vizitator: 500-750 lei
- calculator, monitor, periferice, sistem de operare, antivirus : 4.000 -5.500 lei
- soft de contabilitate: 4.500-10.000 lei, (dar exista pe net si variante pe gratis, care la inceputul - activitatii pot fi suficiente)
- multifunctionala:  600-900 lei

Total (varianta minimala): 15.100 lei

 

NOTA: în cazul în care credeti ca acesta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat conditiilor existente in localitatea în care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% în aceasta afacere !

 

 

© RuralOnline

 

67    0    0

Pensiune agroturistica

[25/08/2015]

 

A. Afacere: Pensiune agroturistica

 

B. Investitie estimativa: 12.000-250.000 EURO

 

C. Concept
Pensiunile sunt case de dimensiuni mari, transformate în case de oaspeţi, care oferă servicii de cazare şi masă. Masa este servită în stil familial la ore stabilite si cu meniu fix. Preţurile sunt în general mai mici faţă de cele practicate în hotelurile de confort comparabil.
Pensiunile agroturistice sunt structuri de primire turistice situate in zona rurala care ofera servicii de cazare, masa si alte servicii care se bazeaza pe produse si activitati agrozootehnice.
O pensiune agroturistica este o afacere care poate oferi un loc de munca oricarui membru al unei familii din mediul rural si care poate fi demarata fara eforturi deosebite.

 

D. Prezentare afacere
Desi par identice turismul rural si agroturismul sunt doua concepte diferite. Turismul rural are o arie de cuprindere mai mare, incluzând si agroturismul, dar spre deosebire de turismul rural, agroturismul trebuie sa respecte o serie de criterii legate de consumatori, precum: numarul maxim de camere, sederea în gospodaria taraneasca, consumul produselor agricole obtinute în respectiva gospodarie, participarea, in limita posibilitatilor, la diferite activitati din gospodarie.

Conform reglementarilor din Romania pensiunea agroturistica presupune oferirea de servicii de cazare si masa in gospodaria proprie, ferme agricole, etc., cu o capacitate de cazare de pana la 8 camere. Pensiunea agroturistica functioneaza in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente si asigura in spatii special amenajate atat cazarea turistilor cat si conditii de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitatile gospodaresti, mestesugaresti sau activitati culturale sau de relaxare. Masa se bazeaza pe bucataria traditionala a locului, iar alimentele sunt produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producători autorizaţi de pe plan local. Gazdele se ocupă direct de primirea turiştilor şi de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care il petrec la pensiune.
În cazul în care spatiile pentru prepararea si servirea mesei sunt destinate si pentru consumatori din afară iar numărul locurilor la mese este mai mare decât al celor de cazare, dar nu mai mic de 40 de locuri la mese, spatiile în cauză se clasifică drept unităti de alimentatie publică, potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Pensiunile agroturistice sunt clasificate in 5-4-3-2-1 - flori (margarete).
Pensiunile agroturistice se adreseaza in general persoanelor care isi doresc un concediu linistit, petrecut intr-un cadru natural mirific.

Aspecte cheie
- amplasamentul pensiunii: atentie – pentru ca afacerea sa aiba sanse de success pensiunea trebuie amplasata intr-o zona pitoreasca;
- mancare gustoasa;
- colaborarea cu agentiile de turism;
- ospitalitate, abilitati de comunicare si mentinerea unei relatii de bune cu clientii si fostii clienti. In acest gen de afacere recomandarile sunt foarte importante!
- cel putin unul din membrii familiei trebuie sa urmeze cursul de “Administrator pensiune turistica”.

 

E. Piata

a.  Potentialii clienti
Clientii unei pensiuni agroturistice pot fi persoane fizice si juridice, turisti romani care locuiesc in mediul urban sau turisti straini interesati sa vada altceva decat ce au in tara lor cum ar fi: obiceiuri, activitati gospodaresti si mestesugaresti, culturale sau de agreement, interesati de relatiile interumane. In general turistii interesati de aceste servicii sunt incantati sa povesteasca cu “gazdele” si mai ales interesati sa incerce specialitati culinare specifice locului si zonei. Tot mai multi turisti romani si straini prefera linistea si atmosfera rustica a unei pensiuni agroturistice.

Pentru a atrage turistii este recomandat ca proprietarul afacerii sa aiba “o poveste despre spatiul de cazare” care sa includa anumite elemente si beneficii specifice care vor convinge potentialul client sa cumpere cazarea de la pensiunea respectiva. Gazda trebuie sa fie capabila sa vorbeasca despre viata satului si a regiunii. O pensiune trebuie sa se distinga în multitudinea de alte pesniuni si spatii de cazare pentru ca potentialul client sa poata descoperii acele elemente care fac pensiunea unica (Ex: priveliste montana, posibilitatea de admira peisajele din camera restaurant în pensiune un loc bun pentru a lua masa, ventilatoare, temperaturi suportabile în timpul verii, biciclete gratuite, vizita în zona, local pentru activitati de seara, camera cu jocuri, loc de joaca pentru copii, cu sau fara surpraveghere, locuri cu semnificatie istorica în apropiere, timp de calatorie redus pentru locuri cu semnificatie istorica, trasee turistice în apropiere, plimbari în natura, etc).

Cererea pentru turismul rural ar putea fi structurata pe mai multe segmente:
· Oraseanul, care doreste sa scape de stresul cotidian, sa-si petreaca vacanta intr-un mediu curat si sa aiba un regim alimentar sanatos si sa se odihneasca.
· Persoanele cu venituri mari, care doresc sa încerce ceva nou si, de obicei, sunt persoanele care au copii, dorind sa le ofere un mediu atractiv si mai curat de petrecere a vacantelor.
· Persoanele cu venituri mai mici, care nu-si permit sa-si petreaca concediul într-o pensiune clasica.
· Orice persoana care doreste sa se relaxeze, sa practice activitati sportive într-un cadru natural si agreabil (Ex: vânatoarea, pescuitul sportiv, ascensiunile, drumetiile pedestre, pe bicicleta sau ATV, echitatie turistica, river-rafting, etc.)
· Persoane care doresc sa invete câte ceva din tainele mestesugurilor (olarit, pictat icoane pe sticla, cojocarit, dogarit, etc,).
·  Tineri dornici sa cunoasca activitati legate de crestere si ingrijirea animalelor.

Turismul rural se adreseaza în primul rând oamenilor dinamici, celor ce iubesc natura si turismul ecologic, celor ce profita de orice ocazie pentru a se plimba, pentru a admira natura, pentru a practica drumetiile montane, ciclismul, alpinismul, iubitorilor de sport si aventura, vânatorilor si pescarilor, cât si celor care considera ca vacanta petrecuta în mijlocul naturii este o adevarata sursa de energie si de sanatate.

Turismul rural este o forma de turism accesibila unei mari categorii de clientela datorita preturilor reduse.

b.   Concurenta
- alte pensiuni agroturistice din zona
- pensiuni turistice amplasate in apropiere
- hoteluri din apropiere
- cabane si champinguri

 

F. Materii prime (marfuri) si Furnizori
- o mare parte din produsele folosite la pregatirea mesei sunt obtinute din gospodaria proprie
- producatori autorizati de pe plan local (lapte, carne, legume, etc.)
- magazine din apropiere (produse alimentare, bauturi racoritoare si bauturi alcoolice)
- firme specializate in HORECA
- Electrica, EonGaz, Romsilva (furnizori de current, gaz, lemen de foc)

 

G. Personal
Serviciile de cazare si masa sunt oferite de membrii familiei. In cazul in care pensiunea nu are mai mult de 3-4 camere iar serviciile de servire a mesei se ofera doar turistilor cazati, 2 membrii ai familiei sunt suficienti pentru a deservi in bune conditii pensiunea agroturistica.

In cazul unei pensiuni agroturistice de 8 camere, care detine si o unitate de alimentatie publica in care se ofera servicii si altor persoane decat celor cazate este necesara angajarea suplimentara a unor persoane, in regim de part-time (camerista, chelner).

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)

Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL
b. Intreprindere individuala II
c. Intreprindere familiala IF
d. Persoana fizica autorizata PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN:
5520 Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată
5510 Hoteluri si alte facilitati de cazare similar
5610 Restaurante
5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizare sanitara si sanitar - veterinara, autorizatie de mediu, autorizatie PSI, Certificat de clasificare a structurilor de primire turistice, documentatie la zi privind protectia muncii.

Alte cerinte legale specifice domeniului:
Nu uitati ca
potrivit legilor in vigoare operatorul economic proprietar si/sau administrator de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare și/sau alimentație publică are următoarele obligaţii:
a) să asigure buna întretinere si functionalitate a dotărilor pe toată perioada de functionare inclusive prin amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, a zonelor de agrement, terenurilor ambientale si altor dotări exterioare (anexe) aflate în administrare, proprietate, concesiune, închiriere, comodat sau alt drept de folosință, după caz, acestea făcând parte intrgrantă astructurii de primire turistică;
b) să afişeze la receptie sau în holul de primire – după caz, tarifele maximale de recepție practicate, stabilite pentru structura de primire turistică de cazare.
c) să asigure în permanentă apă caldă si rece la grupurile sanitare din cadrul structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare si alimentatie public;
d) să asigure în spaţiile de cazare ocupate, în spatiile de servire si în cele comune, o temperatură minimă de 21 grade C iar pentru structurile de primire turistice în care dotarea cu sistem de climatizare/aer condiționat este obligatorie, o temperatură maximă de 25 grade C;
e) să asigure pers onal calificat. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta îmbrăcăminte specifică stabilită de operatorul economic în cauză, diferenţiat în funcţie de conditiile de desfăşurare a activitătii si ecuson cuprinzând cel puțin prenumele di functia;
f) să asigure conditiile necesare astfel încât turistii să nu fie deranjati de zgomotele produse de instalatiile tehnice sau alti factori de poluare;
g) să asigure spatii de cazare cu lumină naturală directă si aerisire;
h) să nu amplaseze spatii de cazare la subsolul clădirilor;
i) să expună la loc vizibil, în exteriorul clădirii: denumirea, tipul si însemnele privind categoria de clasificare a structurii de primire turistice;
j) să expună vizibil si în mod lizibil în recepţie, în holul structurilor de primire turistice care nu dispun de recepţie si în spatiul de la intrare în saloanele de servire a mesei, certificatul de clasificare si fisa anexă a acestuia sau autorizatia provizorie de functionare, în copie, numărul de telefon ”TEL VERDE - 0800868282”;
k) să furnizeze informaţii reale cu privire la denumirea, tipul, categoria de clasificare şi serviciile prestate, în toate materialele de promovare, conform autorizației provizorii de funcționare sau certificatului de clasificare obtinut;
l) să păstreze în permanenţă, în original, în structura de primire turistică în cauză, autorizația provizorie de funcționare sau certificatul de clasificare si fisa anexă a acestuia;
m) să asigure o gamă diversificată de servicii suplimentare, cuprinse în tariful de cazare sau cu plată separat, conform listei orientative prezentate în anexa nr, 1.1.1 din normele de clasificare astfel:
1. la unităţile de 4 şi 5 stele/margarete - cel puţin 15 servicii;
2. la unităţile de 3 stele/margarete - cel puţin 12 servicii;
3. la unităţile de 2 stele/margarete - cel puţin 8 servicii;
4. la unităţile de 1 stea/margaretă - cel puţin 5 servicii;
n) să asigure în spaţiile de cazare materiale scrise, realizate estetic si  tipărite în limba română si în cel putin două limbi de circulaţie internaţională (la categoria 3, 4 și 5 stele/margarete) respectiv o limbă de circulație internațională (la categoria 1 și 2 stele/margarete), cuprinzând informaţii utile pentru turişti (lista servicii suplimentare disponibile, utlizare telefon, lista cuprinzând preţurile produselor din minibar, instrucţiuni de folosire TV, etc.);
o) să asigure păstrarea ordinii, liniştii publice, moralitătii si să respecte normele legale în vigoare privind siguranţa si i securitatea turistilor;
p) să asigure conectare a la sistemul integrat de evidentă a turistilor, în termen de 60 zile de la implementarea si operaţionalizarea acestuia;
q) să afiseze vizibil în camerele de baie, în cel puţin două limbi de circulatie internaţională, mesajul „Pro Natura”, referitor la opţiunea fiecărui oaspete asupra duratei de utilizare a acelorasi lenjerii di prosoape;
r) să detină exclusiv pentru orice structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare sau pentru structura de primire turistică cu funcțiuni de alimentație publică clasificată la o categorie de 3, 4 sau 5 stele pe care o are în proprietate si/sau administrare, minim o adresă de e-mail si un site web pe care să fie afisate datele sale de identificare, adresa si numărul certificatului de clasificare.

ATENTIE: Obtinerea autorizatiei provizorii de funcționare sau a certificatului de clasificare, nu exonerează operatorul economic de respectarea prevederilor Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările si completările ulterioare, respectiv, de obţinerea autorizariilor: sanitară, sanitar-veterinară, de securitate la incendiu, mediu si protecţia muncii, după caz.

Legislatie specifica
Ordinul 65/2013
 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licentelor si brevetelor de turism
ORDIN nr.221/2015 privind modificarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism aprobate prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare si alimentație publică, a licențelor si brevetelor de turism
Hotărârea Guvernului 121/2013  privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor si brevetelor de turism.

 

I. Spatii, echipamente, dotari

Spatiul minim necesar
- amplasarea pensiunilor agroturistice trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000mp (suprafata construita + suprafata terenului din jurul constructiei) in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.
- capacitate de cazare de până la 8 camere
- dimensiunile camerelor variza in functie de numarul de “margarete”:

  • Pensiune 5 margarete: Camere cu un loc - 16 mp;  Camere cu 2 locuri - 20 mp;
  • Pensiune  4 margarete: Camere cu un loc - 15 mp;  Camere cu 2 locuri - 18 mp; Dormitorul din apartament - 18 mp;  Salonul din apartament - 18 mp;
  • Pensiune 3 margarete: Camere cu un loc - 10 mp;  Camere cu 2 locuri - 13 mp; Camere cu 3 locuri – 17 mp;  Dormitorul din apartament - 13 mp;  Salonul din apartament - 14 mp;
  • Pensiune 2 margarte: Camere cu un loc - 9 mp;  Camere cu 2 locuri - 12 mp;  Camere cu 3 locuri - 15 mp; Dormitorul din apartament - 12 mp;  Salonul din apartament - 12 mp;
  • Pensiune 1 margareta: Camere cu un loc -  8 mp;  Camere cu 2 locuri - 11 mp;  Camere cu 3 locuri - 13 mp;  Camere cu 4 locuri: 16 mp;  Dormitorul din apartament - 11 mp; Salonul din apartament - 11 mp.

Cladiri, echipamente/dotari necesare
- cladire cu maxim 8 camere independenta sau nu de restul gospodariei
- racord la reteaua de current electric si la retelele de gaz si apa daca e cazul
- mobilier in camera si in spatiile comune (holuri, sali de recreatie)
- televizoare si alte echipamente electronice si electrocasnice
- perdele, lenjerie
- echipamente de bucatarie
- bar, mobilier pentru sala de mese
- vesela
- mijloc de transport
- obiecte de inventor
- panou firma (pensiune)

 

J.  Detalii investitie necesara pornirii afacerii

Investitiile in acest domeniu variaza foarte mult in functie de dimensiunea pensiunii, de numarul de flori si de celelalte facilitate oferite turistilor

Varianta minimala
Amenajarea a 2 camere, a unei toalete si a unui spatiu pentru servirea mesei in incinta casei proprii, la standard de 1 floare. Este o varianta care nu permite realizarea unor profituri mari, dar care pot fi totusi importante pentru bugetul unei famili.
Costuri estimative:
- Lucrari de amenajare/reabilitare spatii (camera + sala mese): 3.500 EURO
- Dotare camere cu mobilier: 1.000 EURO
- Dotare camere cu aparatura electronica/electrocasnica: 600 EURO
- Dotare mobilier sala de mese: 700 EURO
- Aparatura pentru gatit (masina de gatit, cuptor microunde, frigider, etc): 1.200 EURO
- Lenjerie: 300 EURO
- Vesela: 250 EURO
- Masina (mica, second-hand): 4.000 EURO
- Mici obiecte de inventar: 200 EURO
- Casa de marcat: 80 EURO
- Panou reclama pensiune: 170 EURO

Total (varianta minimala): 12.000 EURO

Varianta extinsa
Amenajarea unei pensiuni agroturistice noi, cu 8 camere, a unei unitati de alimentative publica in cadrul pensiunii, la standard de 5 flori. Este o varianta care poate aduce profituri semnificative in cazul in care pensiunea este amplasata intr-o zona cu potential turistic ridicat. Atentie: costurile de investitie pot varia foarte mult in functie de nivelul finisajelor, al dotarilor “de lux” si de distanta fata de retelele de energie/utilitati.
Costuri estimative:
Lucrari de constructii (300 mp construiti): 150.000 – 200.000 EURO
Amanejari in spatii exterioare (pt divertisment): 12.000 EURO
Parcare: 7.500 EURO
Racorduri energie, alimentare apa: 10.000 EURO
Dotare camere cu mobilier: 8.000 EURO
Dotare camere cu aparatura electronica/electrocasnica: 6.400 EURO
Bar: 1.500 EURO
Dotare mobilier sala de mese: 2.000 EURO
Aparatura pentru gatit (masina de gatit, cuptor microunde, frigider, etc): 7.500 EURO
Lenjerie: 2.400 EURO
Vesela: 1.000 EURO
Masina (mica): 12.000 EURO
Microbus transport turisti: 28.000 EURO
Mici obiecte de inventar: 1.120 EURO
Casa de marcat: 80 EURO
Panou reclama pensiune (luminous): 500 EURO

Total (varianta extinsa - pret mediu): 250.000 EURO

Nota: preturile sunt informative, sunt pentru echipamente noi si au fost culese de pe site-uri ale unor furnizori din Romania in luna august 2015.

In cazul in care credeti ca aceasta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

© RuralOnline

 

491    4    0

Firma de catering la tara

[08/07/2015]

A.  Afacere: Firma de catering la tară

 

B.  Investitie estimativă: minim 111.500 RON (aprox. 25.000 EURO)

 

C.  Concept
Furnizarea de servicii de catering nu este o noutate în România, căci la nivel national există mii de firme de catering, mai ales în marile orase. In ultimii 10 ani firme de acest gen au început să se dezvolte si în mediul rural, dar deocamdată numărul acestora este sub potentialul pietei. Chiar dacă locuitorii din mediul rural au nevoie doar ocazional de astfel de servicii, veniturile care se pot obtine dintr-o astfel de afacere sunt suficient de mari pentru ca afacerea să poată fi considerată ca fiind o afacere profitabilă. Multi au retineri să demareze o astfel de afacere la tară, dar succesul unor firme care sunt pe piata de mai multi ani arată că intreprinzatorii din mediul rural ar trebui să fie ceva mai curajosi. Totusi, deocamdată este recomandată demararea unei astfel de afaceri intr-o comuna cu cel putin 4.000-5.000 de locuitori. Este posibil ca peste câtiva ani, după ce veniturile din mediul rural vor mai creste, astfel de afaceri să poată fi demarate si în localitati mai mici.

 

D.  Prezentare afacere
De obicei firmele de catering livrează preparate reci si calde din bucătăria românească si internatională, la preturi accesibile, la domiciliu sau la birou, zilnic si/sau cu prilejul unor evenimente.
In principiu organizarea unei firme care să ofere servicii de catering la tară este similară cu cea a uneia care functionează în mediul urban, existând însă si anumite particularităti. Astfel în cazul firmelor cu activitate in mediul urban o pondere importantă a activitătii o are furnizarea mâncării zilnice pentru angajatii unor companii, copii sau diferite persoane fizice, în timp ce in mediul rural ponderea cea mai mare a activitătii este dată de evenimente (nunti, botezuri, înmormântări). In comunele mari există sanse de a avea, măcar sezonier, o clientelă zilnică doar în cazul în care există scoli sau grădinite cu program prelungit, sau companii cu profil agricol care asigură muncitorilor hrană pe perioada campaniilor.

Servicii oferite
a. Meniuri individuale
- meniuri pentru gradinită / scoală
- meniuri pentru firme cu profil agricol
- masă de prânz la birou (situatie intâlnită mai rar la tara – doar acolo unde există firme mari, ai căror angajati isi comandă mâncare la birou)
Pentru institutiile de învatământ si firmele cu profil agricol de obicei se oferă un “meniul al zilei”, iar persoanelor care comandă individual mancarea li se oferă posibilitatea de a alege între meniul zilei si un meniu “a-la-carte”. Aceste meniuri sunt livrate individual in caserole termorezistente.

b. Servicii catering pentru evenimente
In general firmele de catering din mediul rural au meniuri standard pentru nunti sau parastase. Bineinteles că aceste meniuri pot suferi modificări de la un client la altul.
Serviciile constau in organizarea unor mese festive, cu servire directă sau bufet suedez. Cele mai frecvente sunt evenimentele cu servire directă.
Cu prilejul organizarii unor mese festive firmele de catering pun la dispozitie si vesela necesară (de obicei de unică folosintă) si fete de masa albe. Pentru meniul tip bufet suedez prezentarea produselor se face pe platouri, respectiv suporti din inox tip chafing-dish ce functionează pe principiul bain-marie-ului, pentru a mentine preparatele calde pe toata perioada servirii mesei. In cazul evenimentelor preparatele sunt aduse în locul în care se servesc cu ajutorul unor marmite care păstrează mancarea in conditii optime pentru o perioadă mai lungă de timp.
Important: o atentie deosebită trebuie acordată meniurilor de post, căci, spre deosebire de mediul urban, lumea ia mult mai în serios perioada postului.

Amplasamentul afacerii
Locul unde se prepară mancarea nu este important deoarece aceasta se livrează la locul indicat de beneficiar. Ceea ce este foarte important este ca locatia respectivă să corespundă normelor de igenă impuse unitatilor economice care prepară hrană.

Aspecte cheie
- ca în orice afacere în domeniul alimentatiei publice principalul lucru ce trebuie avut in vedere este calitatea mâncării. Multi cred că cel mai important lucru este pretul, dar lumea nu este dispusă să cumpere de mai multe ori o mâncare de un gust indoielnic, chiar dacă este ieftină. Când vorbim de calitate nu trebuie să neglijam temperatura la care se livrează, căci o mâncare rece isi pierde farmecul, chiar dacă bucătarul care a preparat-o a fost unul foarte bun.
Pentru ca mâncarea să fi bună ideal ar fi să te aprovizionezi zilnic. Din acest punct de vedere firmele din mediul rural au chiar un avantaj, deoarece pot cumpăra multe produse proaspete de pe plan local.
- livrarea la timp: nimic nu e mai enervant decât să astepti mâncarea si aceasta să vină cu o oră intârziere. Este important ca cel care gestionează afacerea să estimeze corect timpii de livrare.
- îndeplinirea conditiilor necesare obtinerii tuturor avizelor de functionare.

Cheia succesului
- un bucătar foarte bun;
- respectarea cu strictete a termenelor de livrare;
- o bucătărie foarte bine utilată – fără dotari adecvate va fi greu să termini mancarea rapid;
Intr-o astfel de afacere calitatea si promtitudinea sunt elemente de bază pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti dacă obtin servicii de calitate.

 

E.  Piata
Potentialii clienti

-  persoane fizice
-  institutii publice (grădinite, scoli, primarii)
-  firme (companii cu profil agricol, sau industrial, dacă există in zonă)

Concurenta
- firme cu profil similar (catering)
- restaurante locale

 

F.  Materii prime si Furnizori
- legume/fructe – se pot achizitiona de pe plan local cca. 6 luni/an, iar in rest se vor achizitiona de la super-marketuri
- produse de panificatie – se pot achizitiona de la brutarie locală
-  carne – se poate achizitiona de la o carmangerie locală sau din super-marketuri
- diverse produse alimentare - se vor achizitiona de la super-marketuri sau de la distribuitori de produse alimentare
- băuturi alcoolice si recoritoare - se vor achizitiona de la super-marketuri sau de la distribuitori de produse alimentare
- producători/distribuitori de utilitati (apă, canalizare, energie electrica, colectare deseuri)

 

G. Personal (Cu câti angajati poti porni afacerea?)
Pentru inceput sunt suficienti 3 angajati permanenti si 3-4 colaboratori. In mod sigur ai nevoie de un bucătar si un sofer ca angajati permanenti, la care te mai adaugi si pe tine. Tu vei lucra cel mai mult, căci trebuie să preiei comenzile, să faci aprovizionarea, să il ajuti pe bucătar atunci când sunt multe comenzi si la nevoie să distribui anumite comenzi, când soferul nu mai face fată.
In plus, pentru evenimente ai nevoie de un ajutor de bucatar si cel putin 2 persoane care să te ajute la trasnsportul si servirea mâncării.
Mare atentie la bucătar, căci gustul mâncării e vital in succesul afacerii. In orase un bucătar bun e plătit cu un salariu net de 3.000 de lei.

 

H. Cerinte legale (Forma juridică, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     

Forma juridică
a. Societate cu răspundere limitată SRL
b. Intreprindere individuală II
c. Intreprindere familială IF
d. Persoana fizica autorizată PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA).

Coduri CAEN
5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente

Aceasta clasa include asigurarea serviciilor de alimentatie bazate pe aranjamente contractuale cu clientul, in locatia specificată de câtre client, pentru un anumit eveniment.
Această clasă exclude:
- fabricarea de produse alimentare perisabile destinate revanzării
- comert cu amănuntul al produselor alimentare perisabile

Cod Caen 5629 - Alte activitati de alimentatie n.c.a.
Această activitate include catering-ul industrial, adică asigurarea serviciilor de alimentatie bazate pe aranjamente contractuale cu clientul, pentru o perioadă de timp determinată. Este inclusă de asemenea activitatea unitătilor alimentare concesionate in cadrul bazelor sportive si al altor unitati similare. Hrana este adesea preparată intr-o unitate centrală.
Aceasta clasa include:
- furnizori de servicii de alimentatie pentru contractori (de  ex.: companii de transport);
- activitatea unitatilor de alimentatie concesionate in cadrul bazelor sportive si al unitatilor similar;
- activitatea cantinelor sau bufetelor (de  ex.: pentru fabrici, birouri, spitale sau scoli) pe bază de concesionare.
Aceasta clasă exclude:
- fabricarea de produse alimentare perisabile destinate revanzării;
- comertul  cu amănuntul al produselor alimentare.

De retinut: potrivit Ordinului 111/2008 emis de ANSVSA, Art. 17, activitatea de catering intră in categoria activitătilor de vânzare cu amănuntul.

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberată de Primaria localitătii in care se desfasoară activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.
In acest gen de activitate este vitală obtinerea avizul sanitar, care se eliberează de către Autoritatea Natională Sanitar-Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor. Obtinerea acestuia este conditionată de dotarea corespunzătoare a bucătăriei si existenta unor spatii pentru stocarea in conditii optime a alimentelor si a băuturilor. Va recomandăm să cititi cu atentie Ordinului 111/2008 emis de ANSVSA. In acest ordin veti regăsi si documentele necesare obtinerii certificatului de înregistrare sanitară veterinară si pentru siguranta alimentelor, pentru activitătile din unitatile de vânzare cu amănuntul (Art.19).

Atentie: chiar dacă codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui să obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitătile pe care le veti desfăsura.

 

I. Spatii, echipamente, dotări

Spatiul necesar demarării afacerii:
- spatiu bucătărie – minim 75 mp.
- spatiu depozitare alimente – minim 15 mp.
- spatiu birou – minim 10 mp.
Spatiul in care va fi propriu-zis bucătăria trebuie să permită delimitarea (formală cel putin) a zonelor de preparare, de gătit la cald si a zonei de spălătorie.
In cazul in care se demarează afacerea intr-un spatiu inchiriat extrem de importantă este structura spatiului, astfel incât să se respecte cerintele impuse de  ANSVSA.
In cazul in care se construieste un spatiu nou, pe un teren aflat in proprietate, este recomandat ca această constructie să se facă intr-o zonă circulată, cu posibilităti de constructie a unui restaurant lângă bucătărie. Deschiderea unui restaurant propriu este un pas pe care multe firme de catering l-au făcut, si care le-a generat venituri suplimentare.

Amlasament spatiu
Deoarece serviciile/produsele se livrează la locul indicat de beneficiar, locul unde este amplasat sediului firmei, respectiv bucătăria nu este atât de important. Esential este ca bucătaria să fie in apropierea unei sosele circulate, care nu rămane inzăpezită 3-4 zile in lunile de iarnă.

Echipamente/dotări necesare (minime)
Pentru a obtine autorizatiile necesare trebuie să ai o bucătarie profesională. Nu poti demara afacerea dacă nu ai dotările necesare deoarece, conform legii planul de igienă si control a zonelor de risc (HACCP) trebuie respectat exact ca in cazul unei bucătării clasice, cu echipamentele de păstrare, gătit, păstrare la cald, livrare si măsuri de corectare a temperaturilor. Dotarea cu echipamente corespunzatoare este obligatorie atât la inceput, pentru autorizare, cât si pe parcurs, deoarece locatiile in care se prepară hrana sunt supuse inspectiilor din partea institutiilor abilitate să efectueze controale in unitătile cu profil alimentar.

Dotările minimale pe care bucataria unei firme de catering ar trebui să le aibă sunt:
- mese de lucru;
- friteuză (pe gaz cu ardere fortata, si/sau sub presiune);
- aragaz, plită cu inductie, grill-uri;
- cuptor cu convectie si abur (mixt);
- robot universal de taiere sau dotarea separată cu: masină de tocat, feliator, masină de tăiat cartofi si legume;
- mixer profesional;
- bain-marie;
- cărucioare din inox pentru transportarea materiilor prime si a preparatelor finite;
- rasteluri din inox pentru vesela si vase mari;
- oale, semioale, cratite, tigăi simple, tigăi basculante;
- polonice de diferite capacitati, spumiere, spatula, cutite, etc.;
- oale termos cu robinet;
- spălătoare din inox;
- masină de vidat;
- aparat special de răcit (optional, dar recomandat);
- marmite;
- frigidere;
- masini de transport (2 masini pentru transportul comenzilor)

 

J. Investitie necesară pornirii afacerii

A. Varianta in care firma functionează intr-un spatiu inchiriat:
In varianta in care se demarează afacerea intr-un spatiu inchiriat costurile pornirii afacerii sunt legate de infiintarea firmei, obtinerea autorizatiilor, igenizarea spatiului, dotarea bucătăriei, achizitionarea unor mijloace de transport si banii necesari achizitionării alimentelor de bază si a materialelor consumabile.
Preturile echipamentelor variază foarte mult in functie de caracteristici. Dotarea unei bucătării care să corspundă normelor in vigoare poate incepe de la 15.000 Euro si poate ajunge si la 100.000 Euro, in functie de diversitatea echipamentelor si calitatea lor. In cazul unei mici afaceri la tară ar fi recomandat să iti alegi in asa fel echipamentele incat să te incadrezi in 15.000 Euro (ceea ce poti reusi dacă iei doar o parte din echipamente noi iar pentru restul cauti pe diverse site-uri anunturi cu echipamente second-hand).
Inafară de bucătărie trebuie să te gândesti si la transportul mancarii. Ai nevoie de cel putin 2 masini, căci e posibil ca in anumite zile să ai mai multe comenzi pentru persoane si evenimente intr-o directie, si in acelasi timp altele pentru un eveniment care loc intr-o directie diametral opusă. Masinile se pot cumpăra si la second-hand, si daca ai răbdare poti găsi pe “autovit” sau “olx” 3 masini in stare bună la 3500-4000 Euro/bucata.
Investitiile in dotarea bucătăriei si in masini sunt “investitiile mari”, dar pe lângă asta iti vor mai trebui niste bani pentru a achizitiona un fond de marfă, ambalaje, caserole, vesela de unica folosinta si materiale pentru igenizare. Pentru acestea ar trebui să mai ai cel putin 1.000 Euro.

In concluzie, pentru demararea unei afaceri in domeniu cateringului ar trebui să ai:
- infiintare firma: 400. Euro
- intocmire dosare si taxe autorizare: 600. Euro
- igenizare spatiu: 1.000 Euro
- dotare bucătărie cu echipamente: 15.000 Euro
- masini transport: 7.000 Euro
- alimente si materiale consumabile: 1.000 Euro

Total A: 25.000 EURO

B. Varianta in care se construieste un spatiu pentru derularea activitatii
In cazul in care ai doar terenul si construiesti un spatiu nou, pe care il racordezi la utilităti, la investitia anterior mentionată se mai adaugă minim 25.000 EURO
Ca atare, cu o constructie nouă, costurile demarării unei astfel de afaceri ajung la minim 50.000 EURO.

 

NOTA: in cazul in care credeti că acesta afacere vi s-ar potrivi, pentru a avea sanse de succes trebuie să vă faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti să demarati afacerea, si trebuie să fiti convins că vă veti implica 100% in aceasta afacere !

 

 

 

© Echipa RuralOnline

 

543    3    1

Atelier de vulcanizare auto

[04/06/2015]

A.   Afacere: Atelier de vulcanizare auto la tara 

B.   Investitie estimativa: minim 64.500 RON (aprox. 14.500 EURO) 

C.   Concept
Deschiderea unui atelier de vulcanizare auto la tara reprezinta o oportunitate, daca luam in considerare numarul extrem de mic de astfel de afaceri existente in mediul rural si numarul relativ mare de proprietari de autovehicule din mediul rural din ultima vreme. Piata auto a cunoscut în ultimii 2 ani o crestere, si este de asteptat ca numarul autovehiculelor din zona rurala sa creasca in continuare.
In plus pentru cei care deschid o astfel de afacere intr-o comunitate rurala amplasata pe o sosea cu trafic ridicat (exemplu: drum national) exista sanse reale de a obtine profituri semnificative.
Infiintarea unei astfel de afaceri in mediul rural prezinta si un alt avantaj, si anume acela ca afacerea se poate derula cu costuri mai reduse decat cele ale unei afaceri similare situate in mediul urban.
Pentru ca o astfel de afacere sa fie profitabila, in cazul in care in imediata vecinatate nu exista si companii care au nevoie de servicii de acest gen, sau prin localitate nu trece un drum national cu trafic mare, se recomanda demararea afacerii in comunele care au peste 4.500-4.000 de locuitori. 

D.  Prezentare afacere
Infiintarea unui atelier pentru vulcanizare si service roti auto presupune existenta unor spatii adecvate pentru prestarea serviciilor, respectiv a unui spatiu inchis si a unui spatiu deschis pentru parcare, precum si dotarea atelierului cu echipamente specifice.
Este necesar un spatiu inchis in care se va monta echipamentul de echilibrare a rotilor si in care se vor realiza efectiv operatiunile de vulcanizare, si a unui mic spatiu pentru depozitarea sculelor si a materialelor folosite. In cazul in care firma, pe langa serviciile de vulcanizare, va comercializa si anvelope este necesar si un spatiu pentru depozitarea in siguranta a anvelopelor. In plus, in cazul unei afaceri mature ce are un numar mare de clienti, este recomandata si existenta unui spatiu pentru primire clienti (loc de asteptare pentru clienti). In mod evident spatiile trebuie sa fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apa si canalizare.
Initial este suficient crearea unui singur post de lucru, insa pe masura ce afacerea se dezvolta este indicata diversificarea prestatiilor oferite.
La demararea afacerii, in cazul in care va exista un singur post de lucru este suficient un spatiu inchis de cca. 25 m.p. In acest spatiu trebuie amenajate:
a)  punct de lucru pentru demontare-montare anvelopa de pe janta
b)  punct de lucru pentru localizarea defectiunii si vulcanizare
c)  punct de lucru pentru echilibrare roti
Montarea si demontarea rotii de pe autovehicul se poate realiza in spatiul exterior. Atentie: spatiul exterior unde se face montarea-demontarea rotii trebuie sa fie perfect plan!
In ceea ce priveste echipamentele folosite in activitatea de prestare de servicii putem afirma ca in acest domeniu de activitate exista o varietate mare de echipamente. Recomandarea noastra este de a achizitiona echipamente profesionale. In functie de resursele financiare de care dispuneti echipamentele si dispozitivele pot fi noi sau second hand (recomandam insa achizitionarea unui aparat nou de echilibrat roti).
Pentru buna desfasurare a unei astfel de afaceri este recomandat ca firma sa detina un mijloc de transport (minim un autoturism dar credem ca e preferabil sa existe minim o autoutilitara de mici dimensiuni).

Servicii oferite
Atelierul de vulcanizare-service roti presteaza urmatoarele servicii:
- servicii de schimb de anvelope;
- servicii de vulcanizare;
- servicii de echilibrari roti;
- servicii de verificare presiune pneuri.
In cazul in care capitalul existent la demararea afacerii este suficient de mare atelierul poate desfasura si activitati de comercializare anvelope

Cheia succesului
Intr-o astfel de afacere calitatea si promtitudinea sunt elemente de baza pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti daca obtin servicii de calitate si in timp vor deveni fideli atelierului.
Acordati o atentie deosebita echilibrarii rotilor ! 

E.  Piata
Potentialii clienti
-  posesorii de autoturisme, persoane fizice
-  firme (transportatori, producatori, comercianti si baze de mecanizare agricola)
-  institutii publice (primarii si alte institutii de stat)
Concurenta
Concurenta reprezinta firme cu profil similar. In marea majoritate a cazurilor concurenta este formata din firme ce isi desfasoara activitatea in orase, deoarece numarul de ateliere de vulcanizare din mediul rural este scazut. 

F.  Materii prime si Furnizori
- distribuitori de materiale si accesorii necesare vulcanizarii
- distribuitori de piese de schimb pentru echipamente
- furnizorii de utilitati (apa, canalizare, energie electrica, colectare deseuri) 

G. Personal
Un angajat, muncitor necalificat, este suficient la demararea afacerii. Ulterior, in functie de evolutia activitatii numarul de angajati poate fi crescut, concomitent cu prelungirea perioadei de deservire a clientilor si/sau marirea spatiului de lucru. 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     
Forma juridica
 a. Societate cu raspundere limitata SRL
 b. Intreprindere individuala II
 c. Intreprindere familiala IF
 d. Persoana fizica autorizata PFA
 e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN
Cod caen - 452 Intretinerea si repararea autovehiculelor
4520 Intretinerea si repararea autovehiculelor

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI. In cazul in care se efectueaza si mici reparatii la sistemul de rulare si componentele acestuia este obligatorie Autorizare R.A.R.(verificati conditiile de autorizare pe site-ul official al Registrului Auto Roman - www.rarom.ro).
Chiar daca codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui sa obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitatile pe care le veti desfasura. 

I. Spatii, echipamente, dotari
Spatiul necesar demararii afacerii
- spatiu de deservire (atelier propriu-zis) - minim 25 m.p.
- spatiu depozitare materiale - minim 5 mp.
- spatiu de de parcare - minim 70 m.p.
Recomandarea noastra este ca suprafata terenului pe care este amplasat atelierul sa permite dezvoltarea activitatii in viitor:
- spatiu de relatii cu clientii - minim 15 mp.
- extinderea spatiului pentru servicii la cca. 80 - 100 m.p.
- realizarea unui depozit pentru anvelope de cca. 50 -75 m.p.
- extinderea spatiului pentru parcare la cca. 125 - 150 m.p.

Amlasament spatiu
Atelierul trebuie amplasat intr-o localitate rurala cu multi proprietari de autovechicule, langa un drum cu trafic auto intens. De preferat intr-o zona care este usor accesibila si pentru posesorii de autovechicule din localitatile invecinate.

Echipamente/dotari necesare (minime)
In prezent sunt oferte de pachete complete de echipamente si scule  pentru deschiderea unei vulcanizari de autoturisme, care contin aparat de dejantat semiautomat/automat cu diferite capacitati, aparat de echilibrat cu afisaj LED, cu raza laser pentru pozitionarea greutatilor de echilibrare, cu preluare manuala/automata a datelor. Un pachet de baza complet contine urmatoarele echipamente/ aparate:
- Aparat montat/demontat anvelope semiautomat
- Aparat de echilibrat roti autoturisme si utilitare
- Cric hidraulic (3 tone)
- Compresor 10 bar
- Cheie dinamometrica si Cheie cruce
- Pistol pneumatic
- Tubulare de impact lungi
- Pistol umflat cu manometru
- Grup de preparare aer comprimat pentru scule pneumatice 

J. Investitie necesara pornirii afacerii

A. Varianta in care firma functioneaza intr-un spatiu inchiriat:
In varianta in care ati inchiriat deja de spatiul in care se poate desfasura activitatea si acesta este racordat la utilitati vor fi necesare urmatoarele investitii suplimentare:
- documentatii obtinere avize functionare: 400 – 500 EURO
- reclama exterioara firma: 90 – 100 EURO
- mobilier (inclusiv rafturi pentru depozitare, mese, scaune): 100 - 150 EURO
- casa de marcat: 125 - 150 EURO
- telefon/fax: 70 - 80 EURO
- pachet complet echipamente pentru vulcanizare: 3.500 - 5.000 EURO
(propunem achizitionarea de echipamente in pachete complete, care sunt oferite la preturi mai avantajoase. Deoarece acest tip de afacere trebuie, in principiu, sa fie autorizata R.A.R., trebuie respectata dotarea minimala a atelierului - indicata in reglementarea RNTR-9 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr 1160 bis din data de 21.12.2005).
- autoturism (second hand): 5.000 EURO
- materiale consumabile: 500 - 600 EURO
- bani pentru cheltuieli diverse: 350 – 420 EURO
Chiar daca porniti afacere intr-un spatiu inchiriat care nu necesita investitii in cladire, sansele sa gasiti un spatiu care are anexata si o platforma betonata sau asfaltata pe care sa se parcheze autovehiculele asupra carora se vor efectua operatiuni sunt minime. De aceea in costurile de demarare a afacerii ar trebui inclusa si realizarea unei platforme betonate cu o suprafata de 50 mp, ceea, in functie de caracteristicile terenului va poate costa si 2.500 Euro
ATENTIE: an acest tip de afacere NU se recomanda achizitionarea de echipamente second-hand.
Total A: 14.500 EURO

B. Varianta in care se construieste un spatiu pentru derularea activitatii
In cazul in care aveti doar terenul si doriti sa construiti un spatiu nou pe care sa il racordati la utilitati, la investitia anterior mentionata se mai adauga minim 20.000 EURO
Performantele afacerii pot fi imbunatatite daca incepeti in paralel si activitatea de comercializare anvelope auto. Aceasta ar presupune insa o investitie minima de cca. 10.000 Euro in fondul de marfa.
Asa ca, daca realizati o constructie noua si va apucati si de comert cu anvelope veti cheltui minim 44.500 EURO pentru demararea afacerii. 

NOTA: in cazul in care credeti ca acesta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

 

© Echipa RuralOnline

794    3    0

Spalatorie auto (manuala) la tara

[22/05/2015]

 

A.  Afacere: Spalatorie auto (manuala)

 

B.  Investitie estimativă: minim 22.450 RON (aprox. 5.030 EURO)

 

C.  Concept
Deschiderea unei spalatorii auto este o oportunitate, avand in vedere numarul mare de masini existente deja in fiecare localitate rurala. Mai mult decat atat, evolutia pietei auto a cunoscut în ultimii ani o crestere, si este de asteptat ca numarul autovehiculelor din zona rurala sa creasca in continuare.
Este foarte adevarat ca la tara multi isi spala masinile in curtea proprie, dar cu toate acestea, in comunele mari, exista un numar suficient de mare de proprietari de masini care la anumite intervale de timp sunt dispusi sa apeleze la serviciile unei spalatorii auto. Subliniem insa faptul ca o astfel de afacere se recomanda in comunele care au peste 5-6.000 de locuitori.

Avantajul deschiderii unei spalatorii auto la tara consta in faptul ca afacerea poate functiona cu costuri mai reduse decat cele existente in mediul urban si ca urmare poate oferi serviciile la un pret mai mic decat spalatoriile din mediul urban.

 

D.  Prezentare afacere
Infiintarea unei spalatorii auto presupune in primul rand existenta unor spatii adecvate (inclusiv platforme betonate) astfel incat sa se asigure protectia mediului inconjurator. Afacerile de acest tip sunt periodic vizitate de inspectorii Agentiei de Protectie a Mediului, care verifica modul de evacuare a apei uzate si masurile luate pentru ca detergentii si uleiurile din apa folosita la spalare sa nu polueze mediul inconjurator.

Se recomanda construirea unui spatiu inchis cu pardoseala betonata, pentru prestarea efectiva a serviciilor (spalat / curatat auto), a unui spatiu pentru primire clienti, care este si loc de asteptare pentru client (loc unde se ofera o cafea si pot fi citite ziare), a unui mic spatiu de depozitare a materialelor si accesoriilor precum si o parcare pentru masinilor care vin la spalatorie.

Initial este suficient crearea unui singur post de lucru, insa pe masura ce afacerea se dezvolta este indicata crearea si dotarea de noi spatii pentru cresterea capacitatii de spalare auto si/sau diversificarea prestatiilor oferite. (ex: diversificare prin oferirea de servicii de vulcanizare si service roti).

In mod evident spatiile trebuie sa fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apa si canalizare.
Pe langa spatii sunt necesare si echipamente specifice. Echipamentele performante creeaza premisele succesului unei spalatorii auto. In ceea ce priveste echipamentele folosite, in acest domeniu exista o varietate mare de aparate si echipamente. Recomandarea noastra este de a achizitiona echipamente in functie de resursele financiare de care dispuneti, puteti demara afacerea dvs. cu un pistol de spalat sub presiune cu apa calda si detergent (utilizat in general pentru operatia de prespalare), un aspirator de profesionist de mare capacitate.

Servicii oferite
O spalatorie auto realizeaza diferite servicii necesare intretinerii autovechiculelor, de genul:
- spalat exterior
- curatat interior (aspirat, sters, parfumat)
- polishare (ceruire) auto
- spalare motor
- curatire tapiterie de murdarie, pete de grasime, suc, etc.

Aspecte cheie
- demararea afacerii intr-o comuna cu cel putin 5.000 de locuitori. Este posibil ca peste cativa ani, dupa ce veniturile din mediul rural vor mai creste, astfel de afaceri sa poata fi demarcate si in localitati mai mici, dar deocamdata sanse reale de succes au doar afacerile din comunele mari.
- indeplinirea conditiilor necesare obtinerii acordului de functionare de la Agentia de Protectie a Mediului Inconjurator

Cheia succesului
Intr-o astfel de afacere calitatea si promtitudinea sunt elemente de baza pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti daca obtin servicii de calitate si vor deveni fideli spalatoriei.

 

E.  Piata
Potentialii clienti

-  posesorii de autoturisme, persoane fizice
-  firme si institutii publice

Concurenta
-   firme cu profil similar

 

F.  Materii prime si Furnizori
- distribuitori de detergenti si cosmetice auto
- distribuitori de piese de schimb pentru echipamente
- producatori/distribuitorii de utilitati (apa, canalizare, energie electrica, colectare deseuri)

 

G. Personal (De cati angajati am nevoie?)
Un angajat, muncitor necalificat, este suficient la demararea afacerii. Ulterior, in functie de evolutia activitatii numarul de angajati poate fi crescut, concomitent cu prelungirea perioadei de deservire a clientilor si/sau marirea spatiului de lucru.

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     

Forma juridica
a. Societate cu răspundere limitată SRL
b. Intreprindere individuală II
c. Intreprindere familială IF
d. Persoana fizica autorizată PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN
Cod caen - 452 Intretinerea si repararea autovehiculelor
4520 Intretinerea si repararea autovehiculelor

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.

Chiar daca codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui sa obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitatile pe care le veti desfasura.

 

I. Spatii, echipamente, dotari

Spatiul necesar demararii afacerii
- spatiu de deservire (spalatorie propriu-zisa) – minim 30 mp.
- spatiu de relatii cu clientii – minim 10 mp.
- spatii depozitare materiale – minim 5 mp.

Amlasament spatiu
Spalatoria auto trebuie amplasat intr-o localitate rurala cu multi proprietari de autovechicule, langa un drum cu trafic auto intens. De preferat intr-o zona care este usor accesibila si pentru posesorii de autovechicule din localitatile invecinate.
Recomandarea noastra este ca suprafata terenului pe care este amplasata spalatoria auto sa permite dezvoltarea in viitor a spalatoriei si parcarea de minim 2-3 autovechicule.

Echipamente/dotari necesare (minime)
- aparat de spalat cu jet de apa calda
- aspirator uscat-umed
- echipamente de birotica: casa de marcat, computer, imprimanta, telefon
- raft depozitare detergenti, cosmetice auto

 

J. Investitie necesara pornirii afacerii

A. Varianta in care firma functioneaza intr-un spatiu inchiriat:
In varianta in care ati inchiriat deja de spatiul in care se poate desfasura activitatea si acesta este racordat la utilitati vor fi necesare urmatoarele investitii suplimentare:
- documentaii obtinere avize functionare: 400 – 500 EURO
- reclama exterioara firma: 90 – 100 EURO
- mobilier (inclusiv rafturi pentru depozitare, mese, scaune): 550 - 600 EURO
- casa de marcat: 125 - 150 EURO
- telefon/fax: 70 - 80 EURO
- aparat de spalat cu jet de apa calda (clasa business): 2.000 -2.400 EURO
- aspirator uscat-umed (clasa business): 550 - 700 EURO
- materiale consumabile: 450 - 500 EURO

Total A: 5.030 EURO
Echipamentele prezentate mai sus sunt suficiente pentru o spalatorie manuala cu o singura linie.

B. Varianta in care se construieste un spatiu pentru derularea activitatii
In cazul in care nu dispuneti de spatiu adecvat si doriti sa construiti unul nou pe care sa il racordati la utilitati, la investitia anterior mentionata sa mai adauga minim 20.000 EURO

Puteti opta peentru achizitionarea de echipamente second-hand, care pot fi obtinute la preturi mult mai mici decat cele noi.

 

NOTA: in cazul in care credeti ca acesta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie să vă faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti să demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

 

© Echipa RuralOnline

534    4    0

Service IT / Reparatii calculatoare

[20/04/2015]

A. Afacere: Service IT / Reparatii calculatoare la tara


B. Investitie estimativa: 8.500 - 58.500 EURO


C. Concept
Si Romania a cunoscut in ultima vreme o dezvoltarea rapidă a Internetului. Aplicatiile Internetului sunt numeroase: afișarea de informații (text, imagini și sunete), posta electronică (e-mail), transferul de fisiere de date, chat, video, telefonie, televiziune prin Internet, e-commerce, raspandirea stirilor, mediu pentru toate genurile de grafică si muzică, jocuri interactive prin retea, operatii bancare (Internet banking) si multe, multe altele.
Datorita acestor facilitati multi romani au devenit utilizatori ai internetului. Daca la finele anului 2011, in mediul rural doar 32% din populatie avea acces la un calculator si la internet la finalul anului 2014 procentul a crescut la cca. 50%.
Desi ponderea persoanelor din mediul rural care au acces la un calculator si la internet este mai  mica decat in mediul urban se poate afirma ca la nivel national exista un numar mare de calculatoare care functioneaza in mediul rural, calculatoare ce trebuie intretinute si ocazional reparate. Din pacate numarul specialistilor cu domiciliul in mediul rural care pot oferi asistenta pentru repararea calculatoarelor si intretinerea retelelor este foarte mic, motiv pentru care atat locuitorii din mediul rural cat si firmele sunt nevoiti sa solicite acest gen de servicii firmelor din orase.
Este evident ca a sosit momentul ca astfel de afaceri sa fie dezvoltate in mediul rural. In comunele cu peste 5000-6000 de locuitori exista un numar deja destul de mare de utilizatori care au nevoie de servicii.


D. Prezentare afacere
Ideea afacerii este destul de simpla: se dechide un atelier de service pentru calculatoare, atelier ce va presta in general urmatoarele tipuri de servicii: service calculatoare personale (pc), service laptopuri, reparatii monitoare, reparatii placi de baza, inlocuire si reparatii surse, reparatii imprimante, inlocuire si refil cartuse imprimante, devirusare calculatoare personale si laptopuri si instalare programe antivirus, instalare sistem de operare, aplicatii Microsoft Office, configurare wireless, etc.

Serviciile vor fi prestate in general in interiorul atelierului, dar in anumite situatii specialistii / specialistul firmei se vor deplasa la domicilul beneficiarului. Este chiar recomandata deplasarea la sediul beneficiarului atunci cand e vorba de instalarea / intretinerea unei retele, configurare wireless, cand echipamentele ce trebuie reparate au dimensiuni mai mari sau greutate mare sau atunci cand cand beneficiarul doreste acest lucru.
Veniturile firmei pot fi „rotunjite” prin comercializarea, „pe baza de comanda”, de produse IT si accesorii.

In cazul in care exista expertiza necesara, o alta solutie de crestere a veniturilor firmei este aceea de a face reparatii si la telefoanele mobile.
In ceea ce priveste spatiile necesare, in primul rand este necesara existenta unui spatiu de lucru propriu-zis precum si a unui spatiu pentru relatiile cu clientii, apoi a unui spatiu pentru depozitarea echipamentelor ce urmeaza sa fie reparate si a celor care au fost reparate si urmeaza sa fie ridicate de beneficiari. In mod evident spatiile trebuie sa fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apa si la unul de canalizare. Foarte important este accesul la internet, deoarece in ziua de astazi o astfel de activitate nu se poate desfasura fara a fi conectat la Internet.
In ceea ce priveste echipamentele si dispozitivele folosite: in mod evident in primul rand e nevoie de cel putin un calculator si de o conexiune la internet. Pe langa acestea sunt necesare anumite echipamente speciale pentru service cum ar fi: sursa separatoare de tensiune, aparate de masura si control, sursa ac/dc, statii de lipit clasice si cu aer cald, statiile rework / reballing (echipamente folosite pentru reparatii placi de baza, placi grafice si laptopuri, reparatii console PlayStation, reparatii gadgeturi, reparatii aparatura de networking si comuncatie, etc...), telefon, scule specifice, lampi de birou cu lupa, etc.
Inafara de echipamente si dispozitive atelierul trebuie dotat si cu mobilier comercial.

Mijloace de transport: pentru buna desfasurare a unei astfel de afaceri este recomandat ca firma sa detina minimum un mijloc de transport. Este suficienta o „masina mica”.

Aspecte cheie - intr-o astfel de afacere calitatea si seriozitatea sunt elemente de baza pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti daca vor primi o garantie pe lucrarea efectuata si daca dupa efectuarea reparatiei calculatorul sau bunul reparat va functiona „ca unul nou”.
Pentru a reusi intr-o astfel de afacere este nevoie de cunostinte tehnice solide in domeniul IT si al electronicii. Dezvoltarea afacerii depinde de cunostintele si pregatirea fiecarui depanator. Folositi avantajele grupurilor de discutii tematice!

 

E. Piata
a.  Potentialii clienti

Serviciile se vor adresa in general persoanelor cu domiciliul in mediu rural dar si firmelor care isi desfasoara activitatea in zona. In plus se pot oferi acest gen de servicii si institutiilor din zona (Primarie, Dispensar, Scoala, Post de Politie, etc.)
b. Concurenta
- firme cu profil similar

 

F. Materii prime (marfuri) si Furnizori
- distribuitori de produse si accesorii IT
- magazine online de produse si accesorii IT
- furnizorii de utilitati (apa, canalizare, energie electrica, internet, colectare deseuri)

 

G. Personal
Doi angajati sunt de ajuns la demararea afacerii. Unul dintre cei 2 angajati va fi chiar proprietarul afacerii.
Ulterior, in functie de evolutia vanzarilor numarul de angajati poate fi crescut si diversificat (personal de service si personal administrativ).

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)
Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL
b. Intreprindere individuala II
c. Persoana fizica autorizata PFA

(sunt cele mai frecvente forme juridice pentru astfel de activitati, dar daca doriti puteti opta si pentru IF, SCA, SCS)

Nota: desi nu este obligatoriu, celor care vor sa comercializeze o gama variata de produse si cred ca vor avea o cifra de afaceri mai mare de 35.000 EURO le recomandam sa aleaga "SRL".

Coduri CAEN
9511 Repararea calculatoarelor si a echipamentelor periferice
9512 Repararea echipamentelor de comunicatii
4741 Comert cu amanuntul al calculatoarelor, unitatilor periferice si software-lui in magazine specializate
4742 Comert cu amanuntul al echipamentului pentru telecomunicatii in magazine specializate
4651 Comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-lui

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.

Alte aspecte legate de autorizare si functionare: sa aveti incheiat un contract pentru colectarea gunoiului cu o firma de salubrizare, sa aveti un contract de deratizare cu o firma specializata, sa va cumparati stingatoare si sa va intocmiti un plan de aparare in caz de incendiu, sa faceti instructajul angajatilor privind protectia muncii, sa postati afise cu numere de telefon ale protectiei consumatorilor, politiei, serviciul urgenta 112.
In anumite situati este necesar si un: „Certificat de producere, de reproducere si distribuire a fonogramelor, videogramelor si programelor pe calculator”.

Important: in cazul in care este necesar sa interveniti la unele echipamente care se afla in garantie, daca nu sunteti autorizat de firma producatoare, clientul dvs. va pierde garantia pentru bunul respectiv.

 

I. Spatii, echipamente, dotari
Spatiul
minim necesar:
- spatiu de service propriu-zis – minim 20 mp
- spatiu depozitare echipamente reparate/nereparate – minim 10 mp
- spatiu de prezentare/relatii cu clientii – minim 15 mp
Recomandarea noastra este pentru un spatiu cu o suprafata de minim 50 mp.
Amlasament spatiu: atelierul trebuie amplasat, in masura in care e posibil, intr-o zona cu vad comercial bun (zona vizibila si cu acces usor).

Echipamente/dotari necesare
- echipamente pentru service: separatoare de tensiune, aparate de masura si control, sursa ac/dc, statii de lipit clasice si cu aer cald, statiile rework / reballing (optional), scule specifice, lampi de birou cu lupa, etc.
- echipamente comunicatie (inclusive pentru Internet)
- mijloc de transport
- casa de marcat, telefon

 

J.  Detalii investitie necesara pornirii afacerii

Varianta A: spatiu existent, aflat in proprietatea adminstratorului firmei
- reclama exterioara firma: 75 – 250 EURO
- mobilier (inclusiv rafturi pentru depozitare, mese, scaune): 500 - 1000 EURO
- casa de marcat: 75 - 200 EURO
- telefon/fax: 60 – 100 EURO
- mijloc de transport (second-hand): 3500 EURO
- calculator (desktop): 1000 EURO
- laptop: 500 EURO
- imprimanta: 250 EURO
- separatoare de tensiune, sursa ac/dc: 1000 EURO
- aparate de masura si control: 500 EURO
- statii de lipit clasice si cu aer cald: 400 EURO
- scule specifice: 300 EURO
- lampi de birou cu lupa: 100 EURO
- conectica: 240 EURO

Total (A): 8.500 EURO


Varianta B: spatiu construit special pentru acesta afacere
- cladire: 50.000 EURO
- reclama exterioara firma: 75 – 250 EURO
- mobilier (inclusiv rafturi pentru depozitare, mese, scaune): 500 - 1000 EURO
- casa de marcat: 75 - 200 EURO
- telefon/fax: 60 – 100 EURO
- mijloc de transport (second-hand): 3500 EURO
- calculator (desktop): 1000 EURO
- laptop: 500 EURO
- imprimanta: 250 EURO
- separatoare de tensiune, sursa ac/dc: 1000 EURO
- aparate de masura si control: 500 EURO
- statii de lipit clasice si cu aer cald: 400 EURO
- scule specifice: 300 EURO
- lampi de birou cu lupa: 100 EURO
- conectica: 240 EURO

Total (B): 58.500 EURO

Preturile sunt informative, sunt pentru echipamente noi si au fost culese de pe site-uri ale unor furnizori din Romania in luna aprilie 2015.


NOTA: in cazul in care credeti ca aceasta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

© RuralOnline

3205    4    2

Magazin alimentar la tara

[18/03/2015]

A. Afacere: Magazin alimentar satesc

 

B. Investitie estimativa: minim 100.000 RON (aprox. 22.250 EURO)

 

C. Concept
Cca. 45% din populatia tarii locuieste in mediul rural si din acest motiv satele si comunele romanesti reprezinta o piata cu un potential ridicat.
La prima vedere deschiderea unui magazin alimentar la tara nu pare foarte tentanta datorita numarului relativ mic de potentiali clienti din marea majoritate a comunitatilor rurale, dar la o analiza mai atenta, vom constata ca sansele de succes ale unui magazin rural sunt mai mari decat cele ale unui magazin similar deschis intr-un oras, unde investitorul se lupta cu supermarket-urile, cu hypermarket-urile sau mai nou cu magazine de cartier ale unor retele internationale. Daca nu este intr-un cartier izolat, si nu are un program pana seara tarziu, un magazin alimentar din oras cu o suprafata de 100 – 150 mp are sanse minime de supravietuire, in timp ce unul din mediul rural are sanse mult mai mari de succes.

Magazine alimentare rurale pot fi deschise in orice localitate care depaseste 2.000 de locuitori, dar cele mai tentante localitati pentru deschiderea unui magazin alimentar rural sunt cele cu circa 5.000 de locuitori sau mai mult. Cu cat localitatea este mai departe de mediul urban cu atat volumul vanzarilor si implicit profitul este mai mare.
Legat de marfurile pe care magazinele alimentare le comercializeaza trebuie sa subliniem ca in general astfel de magazine, pe langa produsele alimentare de baza (ex: produsele de panificatie, lactate, carne, oua, mezeluri) si produsele alimentare auxiliare (conserve, dulciuri, bauturi racoritoare, bauturi alcoolice, cafea, tutun) mai comercializeaza si marfuri nealimentare chimice (detergent si produse pentru menaj) sau produse cosmetice. De acest aspect trebuie tinut cont atunci cand se inmatriculeaza firma si se definesc obiectele de activitate ale firmei.
Este adevarat ca in magazinele mari (ex: supermarketuri) din marile orase preturile produselor alimentare este mai mic, dar cand esti presat de timp sau cand trebuie sa cumperi putine produse nu este rentabil sa te deplasezi cativa zeci de kilometri intr-un astfel de centru comercial.
Necesitatea unor asemenea magazine este evidenta, acesta fiind importante pentru satisfacerea unor nevoi de baza a tuturor locuitorilor din mediul rural.

 

D.  Prezentare afacere
Principalele elemente definitorii ale unui magazin sunt cele cunoscute sub denumirea de marketingul-mix al punctului de vânzare sau "retailing-mix", respectiv:
- localizarea si ambianta magazinului: acest element este extrem de important in cazul magazinelor cu vanzare en-detail. In cazul unui magazin satesc principalele elemente care trebuie evaluate pentru a alege locatia pentru magazine sunt: traficul pietonal, traficul automobilistic, parcare, concurenta, caracteristicile locului (amplasare, forma terenului, dimensiunea si forma constructiei, vechimea constructiei), conditiile de instalare (proprietar al constructiei, chirias, costuri de întretinere, impozite). Legat de ambianta locatiei, mai ales cand se construieste o cladire noua pentru magazinul alimentar trebuie sa acordam o atentie deosebita aspectului exterior (fatada, vitrina, acces in magazine si firma/emblema) si celui interior (pereti interior, pardoseala, plafon si iluminare).
- produsele comercializate: in comert este importanta marimea si structura asortimentului de marfuri precum si forma de vânzare (vanzarea „la tejghea” sau vanzarea in regim de autoservire). In plus clientii apreciaza dotarea tehnica care faciliteaza vanzarea produselor (ex: masina de feliat mezeluri, lazi frigorifice, etc). Totusi cel mai important aspect este gama de produse. Supermarketurile au demonstrat ca o gama mare de produse constituie unul dintre elementele succesului.
-  preturile: orice cumparator se asteapta ca intr-un mic magazin preturile sa fie sensibil mai mari decat intr-un supermarket, dar atunci cand diferenta de pret este prea mare cumparatorii, chiar daca pierd mult timp pentru a se deplasa in oras, vor prefera sa isi faca cea mai mare parte a cumparaturilor intr-un centru comercial.
- promovarea: cei care fac comert au auzit celebra lozinca „reclama e sufletul comertului”. Este adevarat, dar in ziua de azi inafara de reclama trebuie sa apelezi si la alte metode de promovare, care se refera la aspecte foarte variate, incepand de la etalarea si prezentarea marfurilor si pana la discounturi pentru cumparaturi mai mari de o anumita valoare.

Legat de gama de produse comercializate, in general micile magazine se orienteaza spre:
-  produse alimentare de baza: panificatie, lactate, carne, mezeluri, eventual oua;
-  produse alimentare auxiliare: conserve, dulciuri, bauturi racoritoare, bauturi alcoolice, cafea, tutun, condimente si sosuri;
-  alimente congelate: carne, legume, semipreparate;
-  legume, fructe proaspete;
-  produse alimentare vrac;
-  produse dietetice: fara zahar, fara sare, cu soia, etc.;
-  produse alimentare pentru bebelusi;
-  produse chimice: detergenti, produse pentru menaj, vopsele;
- produse cosmetice: creme, lotiuni, sampoane, pentru barbierit, etc.

Aspecte cheie – gama de produse comercializata, preturile practicate, aspectul magazinului si comportamentul fata de client sunt vitale pentru succesul unui magazin satesc. Proprietarul afacerii trebuie sa acorde o atentie deosebita calitatii marfurilor pe care le cumpara spre revanzare si pretului la care cumpara marfa.
In multe zone rurale “se vinde pe baza de caiet” (pe datorie). Noi nu incurajam astfel de practici deoarece in multe cazuri vanzarea pe acest principiu s-a incheiat cu falimentul afacerii!

 

E. Piata
a.  Potentialii clienti

  - persoanele care au domiciliul in localitatea in care e amplasat magazinul
  - persoane din localitatile invecinate
  - persoane din alte zone care calatoresc (in cazul in care magazinul este amplasat pe marginea unui drum national si are spatii pentru parcare)
  - persoane juridice (restaurante, baruri, cantine, firme care asigura masa angajatilor proprii)

b.     Concurenta
  -  directa: magazine similare in aceeasi localitate
  -  indirecta: marile magazine de profil din orasele mari

 

F. Materii prime (marfuri) si Furnizori
  - en-grositi / firme de distributie
  - mari retele comerciale care vand si en-gros
  - brutarii, carmangerii, abatoare, fabrici de prelucrare a laptelui
  - fermieri
  - furnizori de utilitati

In ziua de azi aprovizionarea unui magazin nu mai este o problema caci pe piata exista numeroase firme dispuse sa-ti livreze marfa “la poarta magazinului” in baza unei comenzi telefonice.
Bineinteles, daca doresti sa obtii marfurile la un pret mai mic atunci e bine sa te deplasezi tu in marile centre comerciale si sa achiztionezi marfa la cel mai bun pret al momentului si sa vanezi perioadele de promotii, cand poti achizitiona din marile magazine marfuri la un pret mic.

 

G. Personal
Teoretic la demararea afacerii sunt necesari minim 2 angajati, din care unul sa se ocupe de vanzare iar cel de al doilea de aprovizionare si vanzare. In cazul in care magazinul are un program de functionare mai lung de 8 ore / zi afacerea trebuie sa demareze cu minim 3 angajati. Ulterior, in functie de evolutia vanzarilor numarul de angajati poate fi crescut.
In cazul pornirii unui mic magazin satesc nu recomandam angajarea unui contabil cu norma intreaga! Este preferabil ca serviciile de contabilitate sa fie contractate cu o firma specializata.

Vanzatorii intr-un magazine alimentar trebuie sa fi absolvit, sau sa se inscrie, un curs de igena. Atentie: constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda mentinerea în unitatile care desfasoara activitate de productie si de comercializare a produselor alimentare a personalului fara certificatul de instruire profesionala privind însusirea notiunilor fundamentale de igiena.
Ar fi recomandat ca acestia sa fi absolvit si un e curs lucrator in comert.

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)

Forma juridica
  a. Societate cu raspundere limitata SRL        
 
b. Intreprindere individuala II
  c. Intreprindere familiala IF
  d. Persoana fizica autorizata PFA
  e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)
Nota: desi nu este obligatoriu, celor care vor sa comercializeze o gama variata de produse si cred ca vor avea o cifra de afaceri mai mare de 35.000 EURO le recomandam sa aleaga "SRL".

Coduri CAEN
Cod caen - 471 Comert cu amanuntul in magazine nespecializate
4711 Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun
Cod caen - 472 Comert cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor si al produselor din tutun, in magazine specializate
4721 Comert cu amanuntul al fructelor si legumelor proaspete, in magazine specializate
4722 Comert cu amanuntul al carnii si al produselor din carne, in magazine specializate
4723 Comert cu amanuntul al pestelui, crustaceelor si molustelor, in magazine specializate
4724 Comert cu amanuntul al painii, produselor de patiserie si produselor zaharoase, in magazine specializate
4725 Comert cu amanuntul al bauturilor, in magazine specializate
4726 Comert cu amanuntul al produselor din tutun, in magazine specializate
4729 Comert cu amanuntul al altor produse alimentare, in magazine specializate
Cod caen - 477 Comert cu amanuntul al altor bunuri, in magazine specializate
4775 Comert cu amanuntul al produselor cosmetice si de parfumerie, in magazine specializate
4776 Comert cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor; comert cu amanuntul al animalelor de companie si a hranei pentru acestea, in magazine specializate

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI. In plus orice magazin alimentar are nevoie de un document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, emis de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor de pe raza judetului in care acesta activeaza (vezi: www.ansvsa.ro)
Alte aspecte legate de autorizare si functionare: sa aveti incheiat un contract pentru colectarea gunoiului cu o firma de salubrizare, sa aveti un contract de deratizare cu o firma specializata, sa va cumparati stingatoare si sa va intocmiti un plan de aparare in caz de incendiu, sa faceti instructajul angajatilor privind protectia muncii, sa postati afise cu numere de telefon ale protectiei consumatorilor, politiei sanitar veterinare, politiei, serviciul urgenta 112.

I. Spatii, echipamente, dotari
Un magazin alimentar trebuie sa contina minim 3 tipuri de spatii: spatiu pentru vanzarea produselor (magazinul propriu-zis), depozit si vestiar/toaleta pentru angajati. Intrarea pentru clienti trebuie sa fie diferita de cea pentru aprovizionare.
Pentru ca un magazin sa fie competitiv si sa aiba sansa obtinerii unor profituri rezonabile acesta trebuie sa aiba o suprafata de minim 80 m.p., din care cca. 60 m.p. se pot aloca pentru spatiul de vanzare, cca 15 m.p, pentru depozitare si cca. 5 m.p. pentru vestiar / toaleta.
Atentie la asigurarea cu utilitati a spatiului: - este obligatoriu ca in interiorul magazinului sa se asigure lavoare pentru curatarea mainilor, prevazute cu apa curenta calda si rece, cu materiale pentru spalarea mainilor si pentru uscare igienica, iar in cazul in care se comercializeaza produse alterabile trebuie sa exista conditii controlate de temperatura si aerisire.
Subliniem ca acesta este spatiul minim necesar pentru un magazin profitabil dar dimensiunea minima a acestuia variaza si in functie de conditile locale (dimensiunea localitatii), de marimea gamei de produse pe care cel care este proprietarul afacerii isi propune sa o vanda si de chiria platita.

Important : in ultimii 3-4 ani in mai multe localitati rurale din Romania au aparut magazine rurale cu suprafete mai mari de 250 mp. In cazul in care in localitatea in care vreti sa va infiintati magazinul alimentar exista déjà un astfel de magazine va trebui sa va ganditi foarte bine inainte de a va lansa in afacere la sansele de reusita.

Amplasament magazin
Recomandarea noastra este de a amplasa magazinul intr-o zona vizibila, cunoscuta de marea majoritate a locuitorilor din comunitatea respectiva. Foarte important este accesul la acest magazin: tinand cont de faptul ca in ultima vreme multi client se deplaseaza cu masina la cumparaturi recomadam alegerea unui spatiu in apropierea caruia se pot parca cu usurinta masinile.

Echipamente necesare
Inafara de existenta spatiilor mentionate mai devreme  un mic magazin alimentar are nevoie de o serie de dotari si echipamente specifice, cum sunt:
  - mobilier comercial (zona vanzatorului): 500 EURO
  - rafturi metalice: 200 EURO / bucata
  - rafturi metalice magazine: 100 EURO/bucata
  - vitrina verticala de refrigerare (pentru bauturi): 1.250 EURO
  - vitrina frigorifica orizontala (de prezentare): 2.350 EURO
  - * raft frigorific cu perdea de aer: 2.400 EURO (optional)
  - lada pastrare produse congelate: 500 EURO
  - feliator mezeluri: 200 EURO
  - cantar electronic: 100 EURO
  - casa de marcat: 150 EURO
  - computer si imprimanta: 450 EURO
  - lazi pentru depozitare: 200 EURO
  - mijloc de transport (dacie furgoneta - second hand): 4.500 EURO

 

J.  Detalii investitie necesara pornirii afacerii

A. Varianta in care magazinul se deschide intr-un spatiu inchiriat, care nu necesita re-amenajari:
- reclama exterioara firma: 250 EURO
- mobilier comercial (masa vanzator + 6 rafturi metalice in magazine + 4 rastele pentru depozitare): 2.100 EURO
- echipamente frigorifice (1 vitrina verticala de refrigerare + 1 vitrina frigorifica orizontala + 1 lada pastrare produse congelate): 4.100 EURO
- echipamente auxiliare (feliator, cantar, casa de marcat): 450 EURO
- computer, imprimanta, tel/fax: 500 EURO
- lazi pentru depozitare: 200 EURO
- dotari (consumabile birou, halate, unelte igenizare, etc): 150 EURO
- mijloc de transport (dacie furgoneta – second hand): 4.500 EURO
- fond de marfa: minim 10.000 EURO

Total varianta A:  minim 22.250 EURO 

B. Varianta in care se construieste un magazin pe un teren aflat in proprietate
- realizare constructie + racord la utilitati: 50.000 EURO
- reclama exterioara firma: 250 EURO
- mobilier comercial (masa vanzator + 6 rafturi metalice in magazine + 4 rastele pentru depozitare): 2.100 EURO
- echipamente frigorifice (1 vitrina verticala de refrigerare + 1 vitrina frigorifica orizontala + 1 lada pastrare produse congelate): 4.100 EURO
- echipamente auxiliare (feliator, cantar, casa de marcat): 450 EURO
- computer, imprimanta, tel/fax: 500 EURO
- lazi pentru depozitare: 200 EURO
- fond de marfa: minim 10.000 EURO
- dotari (consumabile birou, halate, unelte igenizare, etc): 150 EURO
- mijloc de transport (dacie furgoneta): 9.000 EURO

Total varianta B:  minim  76.750 EURO

 

Nota: preturile sunt informative, sunt pentru echipamente noi si au fost culese de pe site-uri ale unor furnizori din Romania in luna martie 2015. Atentie: pretul constructiei poate varia foarte mult in functie nivelul de finisaje si de apropierea sau departarea fata de retelele de utilitati !

 

IMPORTANT: in cazul in care credeti ca aceasta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

© RuralOnline

1463    1    1

Salon de coafura

[12/02/2015]

A. Afacere: Salon de coafura in mediul rural

 

B. Investitie estimativa minima: minim 29.000 lei  (cca. 6.800 Euro)

 

C. Concept
Firma va oferi servicii de coafura, in spatiul corespunzator amenajat si dotat cu echipamente specifice activitatii.
Nevoia unei astfel de firme in mediul rural rezulta din dezvoltarea activa a tuturor localitatilor din Romania si din faptul ca in majoritatea acestora in prezent nu este dezvoltata prestarea de servicii catre populatie.
Avantajele infiintarii unei astfel de firme in mediul rural sunt evidente. Serviciile oferite satisfac nevoile de infrumusetare si aspect fizic ale femeilor din mediul rural care in prezent, in general, sunt obligate sa se deplaseze la orase pentru satisfacerea acestor nevoi. Oferirea acestor servicii cat mai aproape de resedinta clientelei reprezinta un avantaj semnificativ.
Totodata ofera un serviciu si pentru persoanele care sunt in concediu si practica turism rural (in localitatile in care se practica turismul rural).

 

D. Prezentare afacere
Afacerea presupune amenajarea unui spatiu amenajat corespunzator activitatii, racordat la retele de apa, canalizare si curent electric. Se recomanda amenajarea unui salon de coafura, in spatiu inchiriat sau proprietatea intreprinzatorului, amplasat in centrul localitatii.
Initial salonul se va dota numai pentru activitatea de coafura, iar pe viitor poate fi extinsa afacerea in corelatie cu cererea clientilor, in directia dezvoltarii serviciilor de manichiura si pedichiura, frizerie si/sau cosmetica.
In prima faza se recomanda amenajarea unui spatiu separat pentru spalare, pentru coafat, zona de asteptare clienti si toaleta. Spatiul vizat, in functie de conditiile existente initial, poate necesita compartimentare, montare gresie, faianta, parchet, sistem de incalzire proprie si/sau boiler electric pentru apa calda. Dupa amenajarea cladirii urmeaza dotarea cu aparatura si mobilier necesar activitatii de coafura.

Aspecte importante
Obtinerea de autorizatie de la Directia de Sanatate Publica

Cheia succesului
Intr-o astfel de afacere imaginatia si profesionalismul persoanei/persoanelor care realizeaza coafurile sunt elemente esentiale. Nu uitati: nu conteaza cat de frumos este salonul de coafura si cat de bine dotat este daca clientul (clienta) nu e multumit de aspectul pe care il are atunci cand iese din coafura!

 

E. Piata

Potentialii clienti
Persoane fizice avand domiciliul in comuna, rudele si prietenii acestora care vin in vizita, precum si turistii care sunt cazati in pensiunile rurale din apropiere.

Concurenta
Concurenta pe piata este una moderata, in multe localitatii fiind inexistenta.

 

F. Furnizorii
- producatorii de utilitati ( energie elctrica, apa si canalizare)
- producatorii de piese de schimb pentru echipamente
- comercianti de materiale si instrumente  pentru saloane de coafura

 

G Personal
Afacerea poate fi demarata cu un angajat urmand ca numarul lor sa creasca pe masura dezvoltarii afacerii.

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     

Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata: SRL
b. Intreprindere individuala: II
c. Intreprindere familiala: IF
d. Persoana fizica autorizata: PFA

Coduri CAEN:
Cod CAEN –  9602 Coafura si alte activitati de infrumusetare

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI, Autorizatia de sanatate publica

 

I. Spatii, echipamente, dotari
Spatiul necesar demararii afacerii

Spatiul minim necesar  este de 25 -35 mp. Amplasat in zona usor accesibila, de preferat in centrul localitatii.
Agentii economici care isi desfasoara activitatea in domeniul prestarilor de servicii de coafor, frizerie, manichiura, pedichiura, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii legale de functionare si norme de igiena strict necesare si in conformitate cu normele europene in domeniul prestarilor de servicii.
Se va asigura astfel un spatiu cu peretii curati lipsit de mucegai sau mirosuri neplacute (aerul mentinut proaspat printr-o frecventa aerisire). Spatiul de desfasurare a serviciilor va fi curatat in permanenta de praf, par, resturi si deseuri.

Echipamente necesare:
- post de lucru si scaun coafura – 2 seturi
- unitate de spalare
- ucenic coafor ( sertare mobile)
- boiler electric
- uscator profesional
- scaune de asteptare-3 bucati
- dulap, cuier
- diverse accesorii: foarfeca tuns, pieptene, pelerina de vopsit/tuns, prosoape, pensula vopsit, pensula indepartat par, ace, cleme

Se va asigura starea de curatenie a echipamentelor si instrumentelor de lucru in mod permanent. Este necesara existenta si folosirea halatelor. Acestea trebuie sa fie intretinute in permanenta curate. Sterilizarea instrumentarului utilizat se face dupa fiecare persoana. Salonul respectiv trebuie sa fie dotat cu dezinfectanti specifici, iar fiecare client va beneficia de lenjerie curata. Lenjeria murdara se va depozita in saci de polietilena imediat dupa folosire, in mod separat de cea curata.

 

J. Investitie necesară pornirii afacerii

a. Varianta in care firma functionează intr-un spatiu inchiriat:
- amenajare spatiu (daca este necesar) : montare faianta, gresie si centrala proprie cu radiatoare: 22.000 -35.000 lei
- post de lucru si scaun coafura – 2 seturi: 3.700-6.500 lei
- unitate de spalare: 1.600-2.500 lei
- ucenic coafor (sertare mobile) : 100-280 lei
- boiler electric: 370-470 lei
- uscator profesional: 100-280 lei
- scaune de asteptare-3 bucati: 270-450 lei
- dulap, cuier: 150-270 lei
- diverse accesorii: foarfeca tuns, pieptene, perii de par cu diferite caracteristici, pelerina de vopsit/tuns, prosoape, pensula vopsit, pensula indepartat par, ace: 590-750 lei.

NOTA: preturile de mai sus sunt orientative. Pe piată există o mare varietate de oferte de echipamente, preturile variind de la un producător la altul.

 

In cazul in care credeti că acestă afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie să vă faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat conditiilor existente in localitatea in care doriti să demarati afacerea si trebuie să fiti convins că vă veti implica 100% in această afacere !

 

 

© RuralOnline

2760    0    0

Mic atelier de croitorie

[15/01/2015]

A.  Afacere: Mic atelier de croitorie

B.  Investitie estimativa: minim 37.000 RON (aprox. 8.200 EURO)

C.  Concept
Un mic atelier de croitorie si confectionare de articole de imbrăcăminte, in prezent, are oportunităti semnificative, tinand cont de cererile existente pe piata din partea tărilor din Europa de Vest. Totodată un atelier mic este mai usor de organizat, iar dacă este amplasat in mediul rural poate functiona cu costuri mai reduse decat cele existente similar din  mediul urban. Tinand cont de faptul că multe persoane fac naveta in orase pentru a lucra in industria usoară putem enuntă că fortă de muncă calificată există in aproape toate localitătile rurale.
In cazul in care capitalul disponibil pentru demararea afacerii este mic, pentru inceput atelierul trebuie să se adreseze pietii locale si regionale.

D.  Prezentare afacere
Infiintarea unui atelier pentru productia de confectii presupune existenta unor spatii adecvate, a unor echipamente si scule specifice, a unor mijloace de transport si existenta cunostintelor tehnice necesare desfasurării unei astfel de activităti.

In ceea ce priveste spatiile necesare, in primul rand este necesară existenta unui spatiu de productie propriu-zisă, apoi a unui spatiu pentru depozitarea materiilor prime, si a produselor finite si a unui spatiu de prezentare si vanzare (atunci cand se face vanzare en-detail). Cand afacerea este foarte mică unele din spatiile enumerate pot fi comasate, dar pe măsură ce afacerea se dezvoltă se recomandă crearea unor spatii distincte pentru fiecare fază, conform celor prezentate anterior. Mai mult decat atat, in cazul in care afacerea ia amploare, pentru activitatea de productie propriu-zisă trebuie create spatii suplimentare.
In mod evident spatiile trebuie să fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apa si canalizare.

Mijloace de transport: pentru buna desfăsurare a unei astfel de afaceri este recomandat ca firma să detină un mijloc de transport (minim un autoturism dar credem ca e preferabil să existe minim o autoutilitară).

Produsele realizate
Un atelier de croitorie realizează diferite articole de imbrăcăminte si alte produse din materiale textile la comandă sau in serie mică. O altă oportunitate pentru micile ateliere o reprezintă realizarea anumitor produse sau părti ale acestora pentru firme mari cu activitate in acest domeniu.
Legat de produsele realizate, strategiile posibile sunt variate, existand ateliere care se specializează in productia de confectii pentru femei, altele in productia de confectii pentru bărbati, altele in productia de confectii pentru copii, precum si ateliere de confectii care realizează produse pentru orice tip de consumator.
In cazul in care proprietarul afacerii doreste să isi vandă marfa en-detail prin magazinele proprii noi recomandăm orientarea către o singură grupă de produse (ex: confectii de dama). Este destul de greu pentru un atelier mic să isi organizeze productia astfel incat să realizeze produse la preturi competitive pentru toate categoriile de consumatori.

Livrarea produselor
Este posibil ca pentru anumite produse clientii să se prezinte la sediul firmei pentru a ridica produsele comandate, insă in cazul clientilor persoane juridice de regulă este necesar livrarea produselor să se facă la sediul clientului.
In cazul in care firma comercializează produsele realizate en-detail, prin intermediul unui magazin sau mai multor magazine proprii marfa va fi livrată direct clientilor, in aceste magazine.

Aspecte cheie
Sunt necesare cunostinte de croitore / confectioner de imbrăcăminte.

Cheia succesului
In cazul in care se realizează produse pentru alte firme, intr-o astfel de afacere calitatea si punctualitatea sunt elemente de bază pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti dacă produsele pe care le-au comandat corespund cerintelor si dacă acestea sunt livrate la timp.
In cazul in care se firma produce modele proprii pentru magazinele proprii, pe langă calitatea produselor aspectul este un factor la fel de important. Fără un designer bun si un specialist in croi sansele de a penetra pe piată sunt foarte mici.

 

E. Piata

Potentialii clienti
-  firme cu activitate de confectionare imbrăcăminte, care realizeaza productia prin subcontractarea anumitor faze sau loturi ( de obicei firme care lucreaza pentru export)
-  firme si institutii publice
-  comercianti  (in cazul productiei de serie mică)
- persoane fizice

Concurenta
-   firme cu profil similar

 

F. Materii prime si Furnizori

Potentialii furnizori
- producători si distribuitori de materiale textile
- distribuitori de accesorii ( nasturi, fermoare, ată, butoane, etc.)
- distribuitori de piese de schimb pentru masini
- producători / distribuitorii de utilităti ( apă, canalizare, energie electrică, internet, colectare deseuri)

Materii prime si consumabile
- stofe
- materiale sintetice
- panză
- vatelină
- accesorii
- ace, ată, etc

 

G. Personal (De cati angajati am nevoie?)
Teoretic 3 angajati sunt de ajuns la demararea afacerii. Unul dintre cei 3 angajati va fi chiar proprietarul afacerii.
In cazul in care de la inceput se intentionează subcontractarea unor semifabricate sau lucrul in lohn, firma ar trebui să aibă minim 10 angajati in etapa initială.
Ulterior, in functie de evolutia vanzărilor numărul de angajati poate fi crescut si diversificat (personal productiv, personal de vanzare si personal administrativ).

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     

Forma juridica
a. Societate cu răspundere limitată: SRL
b. Intreprindere individuală: II
c. Intreprindere familială: IF
d. Persoana fizică autorizată: PFA
e. Alte forme juridice: (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN:
141 Fabricarea articolelor de imbrăcăminte, cu exceptia articolelor din blană
  1412 Fabricarea de articole de imbrăcăminte pentru lucru
  1413 Fabricarea altor articole de imbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)
  1414 Fabricarea de articole de lenjerie de corp
  1419 Fabricarea altor articole de imbrăcăminte si accesorii n.c.a.

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.
Chiar dacă codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui să obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitătile pe care le veti desfăsura.

 

I. Spatii, echipamente, dotari

Spatiul necesar demararii afacerii
- spatiu de productie – minim 30 mp
- spatiu depozitare materii prime si produse finite – minim 15 mp.
- spatiu de prezentare/relatii cu clientii – minim 15 mp.
- vestiar, baie – minim 5 mp.
Recomandarea noastră este pentru un spatiu cu o suprafată de minim 70 mp.

Amplasament spatiu
Atelierul trebuie amplasat intr-un spatiu in apropierea căruia pot parca cu usurintă mijloacele de transport. Dacă firma realizează produse pentru alte firme nu e necesar ca atelierul să fie amplasat intr-o zonă de vad comercial si astfel chiria va fi mai modestă.
In cazul in care proprietarul afacerii doreste să isi vandă produsele en-detail, direct consumatorilor este necesară infiintarea unui magazin, iar acesta trebuie amplasat intr-o zonă cu vad comercial bun. In acest caz pentru optimizarea cheltuielor recomandăm, dacă e posibil, ca atelierul de productie propriu zis să fie amplasat in aceeasi clădire cu magazinul de desfacere.

Echipamente/dotări necesare
- raft depozitare materii prime si produse finite
- echipamente de birotica: casa de marcat, computer, imprimanta, telefon
- mijloc de transport
- masă de croit
- masină de croit cu disc
- masină de surfilat cu 3 fire
- masină de cusut simplă cu masă de lucru –  2 bucăti
- masă si fier de călcat
- masină de cusut zig-zag

J. Investitie necesară pornirii afacerii

a. Varianta in care firma functionează intr-un spatiu inchiriat si se achizitionează echipamente second hand:
- masină de surfilat cu 3 fire: 420 EURO
- masină de cusut simplă - 2 bucăti: 520 EURO
- masină de cusut zig-zag: 300 EURO
- obiecte de inventar ( fier de călcat, foarfecă, etc.): 300 EURO
- reclamă exterioară firmă: 150 – 350 EURO
- mobilier (inclusiv rafturi pentru depozitare, mese, scaune): 500 - 1200 EURO
- casă de marcat: 100 - 250 EURO
- computer si imprimantă: 450 - 750 EURO
- telefon/fax: 60 – 100 EURO
- mijloc de transport (second-hand): 4500 EURO
- acoperirea chiriilor, utilitătilor si a salariilor pentru prima lună de activitate: 900 EURO

 

Propunem achizitionarea de echipamente second-hand, care pot fi obtinute la preturi de cca. 50% din pretul celor noi, de la societatile comerciale mari care activeaza in domeniu la o capacitate mai mică decat in trecut.

NOTA: preturile de mai sus sunt orientative. Pe piată există o mare varietate de oferte de echipamente, preturile variind de la un producător la altul.

 

 

In cazul in care credeti că acestă afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie să vă faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat conditiilor existente in localitatea in care doriti să demarati afacerea si trebuie să fiti convins că vă veti implica 100% in această afacere !

 

 

© RuralOnline

2382    7    0

Mic atelier de tamplarie

[19/12/2014]

A.  Afacere: Atelier rural de tamplărie

B.  Investitie estimativa: minim 96.750 RON (aprox. 21.500 EURO)

C.  Concept
Lemnul, pamantul si piatra au fost in mod traditional materialele de constructie in toate zonele rurale. Incă ne mai amintim de casele din barne asezate orizontal (de obicei, din brad sau stejar, stejarul fiind folosit la elementele care alcătuiau structura de rezistentă).
Un atelier de tamplarie este absolut necesar in orice sat sau comună din Romania. In ziua de azi este destul de greu de imaginat o localitate din mediul rural in care lemnul să nu fie prezent. Intr-o casă sau intr-o fermă de la tară lemnul este foarte des intalnit la realizarea constructiei propriu-zise, iar dacă constructia nu este din lemn aproape sigur vom intalni lemnul in acoperisul constructiei, in usi si ferestre, in prispa sau cerdacul casei, in gardul casei precum si in diversele anexe gospodăresti. Mai departe, este usor de observat că marea majoritate a mobilierului dintr-o gospodărie este din lemn.
Totodată lemnul este folosit si la realizarea unor constructii de interes economic si public din mediul rural. Lemnul este frecvent intalnit in constructiile comerciale, agricole, institutionale.
Si fiindcă lemnul este atat de des intalnit in mediul rural, in mod evident trebuie să existe si firme care să se ocupe de prelucrarea lemnului si punerea sa in valoare.
Este foarte adevărat că in mod frecvent fermierii din mediul rural isi fac singuri micile constructii din lemn, dar nu trebuie să uităm că destul de des este nevoie de un atelier, dotat cu echipamente profesionale, pentru a realiza semifabricate, produse sau constructii pe care un fermier nu le poate realiza cu echipamentele pe care in mod obisnuit le are in fermă.

D.  Prezentare afacere
In primul rand dorim să subliniem faptul că prezenta fisă de afacere se refera la un mic atelier de tamplărie si nu este indicată celor care doresc să deschida o sectie de prelucrare a lemnului.
Infiintarea unui mic atelier de tamplărie presupune existenta unor spatii adecvate, a unor echipamente si scule specifice, a unor mijloace de transport si existenta cunostintelor tehnice necesare desfăsurării unei astfel de activităti.

In ceea ce priveste spatiile necesare, in primul rand este necesar un spatiu de productie propriu-zis, apoi a un spatiu pentru depozitarea materiilor prime, a unuia pentru depozitarea semifabricatelor si a produselor finite si a unui spatiu de prezentare si vanzare / relatii cu clientii. Cand afacerea este foarte mică unele din spatiile enumerate pot fi comasate, dar pe măsură ce afacerea se dezvoltă recomandăm cearea unor spatii distincte pentru fiecare faza, conform celor prezentate anterior (de exemplu, pe măsură ce afacerea se dezvoltă trebuie create spatii suplimentare pentru cabina de vopsire, pentru uscarea lemnului, pentru depozitarea semifabricatelor uscate, etc.).
In mod evident spatiile trebuie să fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apă si la unul de canalizare. Foarte important este si sistemul de incălzire, deoarece in cazul produselor de tamplărie este important controlul umiditătii si al temperaturii in acelasi timp: este necesară asigurarea unor temperaturi controlate in spatiile de depozitare a materiilor prime, in spatiile de productie propriu-zise si in spatiile de depozitare a semifabricatelor si produselor finite.
In ceea ce priveste echipamentele, utilajele, sculele si dispozitivele folosite in activitatea de productie putem afirma că in acest domeniu există o varietate extrem de mare de echipamente si unelte.
Referitor la achizitionarea de echipamentele industriale si utilajele (noi), vă recomandăm să le achizitionati pe cele care au preturi mai mari. De obicei cele ieftine au o fiabilitate scăzută si după 1-2 ani de folosire produc un număr foarte mare de rebuturi.
In ceea ce priveste sculele de mană necesare intr-un mic atelier de tamplărie recomandarea noastră este de a achizitiona echipamente si masinării “profesionale”. ATENTIE: multe dintre firmele de renume din lume produc atat scule si masinării pentru uz casnic cat si altele pentru uz industrial (echipamente profesionale). Intre ele există o mare diferentă de pret dar si o mare diferentă in ceea ce priveste numărul garantat de ore de functionare. In cazul in care cumpărati astfel de echipamente pentru afacerea dvs. vă recomandăm să nu le achizitionati pe cele mai ieftine deoarece se vor defecta după un timp relativ scurt de la data achizitionării.

O atentie deosebită trebuie să o acordati instalatiei de exhaustare. Pentru a obtine avizul de la agentia pentru protectia mediului atelierul trebuie să fie dotat cu o astfel de instalatie.

Legat de echipamentele necesare, mentionam că la ora actuală pe piata există foarte multe echipamente si utilaje second-hand, de bună calitate care pot fi achizitionate la preturi rezonabile.

Mijloace de transport: pentru buna desfasurare a unei astfel de afaceri este recomandat ca firma să detină minimum un mijloc de transport. In cazul in care intreprinzatorul dispune de putini bani la pornire poate achizitiona o “dacie papuc” second hand. Totusi, in varianta minimală noi recomandăm achzitionarea unei autoutilitare de 3,5 to.

Produsele realizate
Un mic atelier de tamplărie poate realiza o gamă extrem de variată de produse: usi, ferestre, scări interioare, scări exterioare, lambriuri, podele, obloane, dusumele, mic mobilier (paturi, noptiere, dulapuri, sifoniere, etajere, birouri, mese, scauna), terase din lemn, balcoane, foisoare, căsute de lemn pentru gradină, mobilier gradină, porti, garduri, jucării din lemn, ambalaje din lemn sau diverse semifabricate din lemn (frize, lanti, balustri, etc.). Produsele pot fi realizate din stejar, brad, fag, cires, nuc sau chiar si din lemn de esenta exotică.
Practic cei care demarează o afacere in acest domeniu au sanse crescute de a-si “vinde marfa” tocmai datorită acestei varietati de produse ce pot fi realizate si multitudinii de locuri in care aceste produse sunt necesare.

Aspecte cheie
Este nevoie de cunostinte minimale in domeniul proiectării. Multe din comenzile primite presupun realizarea unor produse cu dimensiuni exacte.

Cheia succesului
Intr-o astfel de afacere calitatea si seriozitatea sunt elemente de bază pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti dacă produsul pe care l-au comandat corespunde cerintelor si dacă acesta este livrat la timp. In mod sigur un client care va achizitiona o mobilă ale cărei usi nu se inchid bine sau va achizitiona o usă in care peste 6 luni apar crăpături deoarece lemnul folosit nu era bine uscat nu va mai lansa o a doua comandă. La fel va proceda si un client care “este purtat cu vorba” timp de 30 de zile de la data initială stabilită pentru a i se va monta poarta.
Fiti seriosi si acordati o atentie deosebită calitătii produselor si termenului de livrare! In plus, in cazul mobilierului sau al usilor acordati o atentie deosebită designului !

E. Piata

Potentialii clienti
-  persoanele fizice care detin proprietăti in mediul rural
-  proprietari de exploatatii agricole, microferme de animale, livezi (fermieri)
-  asociatii agricole
-  firme ce isi desfăsoară activitatea in mediul rural
-  institutii publice
-  en-grosisti si comercianti en-detail (in cazul productiei de serie mică)

Concurenta
-   firme cu profil similar

F. Materii prime si Furnizori

Potentialii furnizori
- producători / distribuitori de cherestea si furnir
- producători / distribuitori de semifabricate din lemn
- producători de geamuri
- producători / distribuitori de feronerie / accesorii
- distribuitori de vopsele si lacuri
- distribuitori de piese de schimb
- depozite cu materiale de constructii

Principalele materii prime, materiale auxiliare si materiale consumabile ce trebuie achizitionate:
- busteni, cherestea, semifabricate din lemn (inclusive profile)
- furnir estetic, furnir tehnic, panouri din lemn, placaj
- PAL si MDF
- vopsele si grunduri
- suruburi, saibe, diverse accesorii
- materiale abrazive

G. Personal (De cati angajati am nevoie?)
La demararea afacerii este recomandat să existe minim 2 persoane care să lucreze in atelier.
Ulterior, in functie de evolutia vanzărilor, numărul de angajati poate fi crescut si diversificat (personal productive, personal de vanzare si personal administrativ).

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     

Forma juridica
 a. Societate cu răspundere limitată: SRL
 b. Intreprindere individuală: II
 c. Intreprindere familială: IF
 d. Persoana fizică autorizată: PFA
 e. Alte forme juridice: (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN
Grupa - 161 Tăierea si rindeluirea lemnului
  1610 Tăierea si rindeluirea lemnului
Grupa - 162 Fabricarea produselor din lemn, plută, paie si din alte materiale vegetale
  1621 Fabricarea de furnire si a panourilor din lemn
  1623 Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplărie, pentru constructii
  1624 Fabricarea ambalajelor din lemn
Grupa - 310 Fabricarea de mobilă
  3101 Fabricarea de mobilă pentru birouri si magazine
  3102 Fabricarea de mobilă pentru bucătării
  3103 Fabricarea de saltele si somiere
  3109 Fabricarea de mobilă n.c.a.
Grupa - 324 Fabricarea jocurilor si jucariilor
  3240 Fabricarea jocurilor si jucariilor
Grupa - 329 Alte activităti industriale
  3291 Fabricarea măturilor si periilor
  3299 Fabricarea altor produse manufacturiere n.c.a.

Autorizatii
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.
Chiar dacă codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui să obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitătile pe care le veti desfăsura.

 

I. Spatii, echipamente, dotari

Spatiul necesar demararii afacerii
- spatiu de productie – minim 50 mp
- spatiu depozitare materii prime si produse finite – minim 25 mp
- spatiu de prezentare/relatii cu clientii – minim 15 mp
Recomandarea noastră este pentru un spatiu cu o suprafată de minim 100 mp.

Amplasament spatiu
Atelierul trebuie amplasat intr-o zonă pe cat posibil vizibilă, cunoscută de marea majoritate a locuitorilor din comunitatea respectivă, dar care nu se afla in imediata vecinătate a unor spatii locuite. In cazul in care zgomotul produs de atelierul de tamplarie ii deranjează pe locuitorii din imobilele apropiate Agentia pentru protectia mediului poate retrage autorizatia de functionare.
Foarte important este accesul la acest atelier: tinand cont de faptul că unele dintre produsele realizate se transporta de cumpăratori cu dube, camioane, tractoare cu remorci, cărute, recomadăm alegerea unui spatiu in apropierea căruia pot parca cu usurintă mijloacele de transport grele.

Echipamente/dotari necesare
- instalatie de exhaustare
- echipamente de birotică: casă de marcat, computer, imprimantă, telefon
- mijloc de transport marfă (recomandat la pornire: 3,5 to)
- circular cu masă pentru tamplărie / fierastrău
- masină de indreptat
- masină de frezat
- masină de rindeluit
- masină universala de tamplărie “MUT” *(poate inlocui circularul si masinile de indreptat, frezat si rindeluit)
- masă slefuit
- masină de găurit
- masini “de mană” (găurit, polizat, taiat)
- compresor
- pistol de pulverizare
- umidometru
- S.D.V.-uri.

Echipamente optionale in faza de demarare a afacerii
- presa hidraulică de incleiat in unghi drept (usi, geamuri)*
- circular pentru tăiat in unghi*
- presă pentru lipit furnir (hidraulică sau manuală)*
- masină automată de rindeluit si profilat pe 4 fete*
- circular cu masă pentru tamplărie*
- masină de indreptat si rindeluit*
- cabină de vopsire (cu perdea de apă sau cu filtre)*

 

J. Investitie necesara pornirii afacerii

a. Varianta in care firma functionează intr-un spatiu inchiriat si se achizitionează echipamente second hand:
- exhaustare locală : 2 x 300 EURO = 600 EURO
- masină universală de tamplărie (MUT): 3.600 EURO
- fierastrău panglică: 500 EURO
- masă slefuit: 1.000 EURO
- masini “de mană” (găurit, polizat, tăiat): 600 EURO
- compresor: 500 EURO
- pistol de pulverizare: 300 EURO
- S.D.V.-uri: 500 EURO
- umidometru: 400 EURO
Subtotal echipamente : 8.000 EURO

In plus, fată de echipamentele second-hand prezentate anterior mai trebuie adăugate următoarele costuri pentru demararea afacerii:
- mijloc de transport (second-hand): 9.000 EURO
- echipamente birotică/mobilier: 600 EURO
- materii prime: 3.000 EURO
- acoperirea chiriilor, utilitătilor si a salariilor pentru prima lună de activitate: 900 EURO

Total varianta “a”: 21.500 EURO

b. Varianta cu echipamente noi si spatiu construit
- spatii: 50.000 EURO
- racorduri utilităti: 10.000 EURO
- echipamente: 35.000 EURO
- mijloc transport: 35.000 EURO
- materii prime: 3.000 EURO
- acoperirea utilitătilor si a salariilor pentru prima lună de activitate: 700 EURO

NOTA: preturile de mai sus sunt orientative. Pe piată există o mare varietate de oferte de echipamente, preturile variind de la un producător la altul.

 

In cazul in care credeti că acestă afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie să vă faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat conditiilor existente in localitatea in care doriti să demarati afacerea si trebuie să fiti convins că vă veti implica 100% in această afacere !

 

 

© Echipa RuralOnline

1721    1    0

Mic atelier rural de confectii metalice

[12/12/2014]

A.  Afacere: Atelier rural de confectii metalice

B.  Investitie estimativă: minim 52.300 RON (aprox. 11.600 EURO)

C.  Concept
Un atelier de confectii metalice este oricand binevenit intr-o comunitate rurală. Intr-o gospodarie este mereu nevoie de obiecte din fier sau de repararea unora existente, si la fel in firmele care desfăsoară activităti de productie (indiferent că e vorba de productie industrială sau de productie agricolă). Produsele unui atelier de confectii metalice sunt necesare atat celor care realizează investitii noi cat si celor interesati să conserve o proprietatea sau o afacere existentă. Concluzia este una singură: in comunitatile in care in prezent nu există un atelier de confectii metalice e momentul ca cineva să demareze o astfel de afacere.

D.  Prezentare afacere
Infiintarea unui atelier pentru productia de confectii metalice presupune existenta unor spatii adecvate, a unor echipamente si scule specifice, a unor mijloace de transport si existenta cunostintelor tehnice necesare desfăsurarii unei astfel de activităti.

In ceea ce priveste spatiile necesare, in primul rand este necesară existenta unui spatiu de productie propriu-zisă, apoi a unui spatiu pentru depozitarea materiilor prime, a unuia pentru depozitarea semifabricatelor si a produselor finite si a unui spatiu de prezentare si vanzare. Cand afacerea este foarte mică unele din spatiile enumerate pot fi comasate, dar pe măsura ce afacerea se dezvoltă noi recomandăm cearea unor spatii distincte pentru fiecare fază, conform celor prezentate anterior. Mai mult decat atat, in cazul in care afacerea ia amploare, pentru activitatea de productie propriu-zisă trebuie create spatii suplimentare (ex: spatiu pentru cabina de vopsire).
In mod evident spatiile trebuie să fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apă si la unul de canalizare.

In ceea ce priveste echipamentele, utilajele, sculele si dispozitivele folosite in activitatea de productie putem afirma că in acest domeniu există o varietate extrem de mare de produse. De exemplu pentru o masină de găurit vom găsi oferte de la 150 de RON 5000 RON. Recomandarea noastră este de a achizitiona echipamente si masinarii profesionale.
ATENTIE: multe dintre firmele de renume din lume produc atat echipamente si masinării pentru uz casnic cat si altele pentru uz industrial (echipamente profesionale). Intre ele exista o mare diferentă de pret dar si o mare diferenta in ceea ce priveste numărul garantat de ore de functionare. In cazul in care cumpărati astfel de echipamente pentru afacerea dvs. vă recomandăm să nu le achizitionati pe cele mai ieftine deoarece se vor defecta după un timp relativ scurt de la data achizitionării.

Mijloace de transport: pentru buna desfăsurare a unei astfel de afaceri este recomandat ca firma să detina minimum un mijloc de transport. In cazul in care intreprinzatorul dispune de putini bani la pornire poate achizitiona o “dacie papuc” second hand. Totusi, in varianta minimală noi recomandăm achzitionarea unei autoutilitare de 3,5 to.

Produsele realizate
Un atelier de confectii metalice poate realiza o gamă extrem de variată de produse: porti, garduri, balustrade, scări interioare si exterioare, rafturi metalice, grătare, copertine, rulouri pentru ferestre, grilaje, dulapuri metalice, dotari-mobilier depozite, stelaje port-paleti, rafturi arhivare, rafturi mobile, rafturi universale, rafturi modulare, rafturi specializate, rafturi magazine, panouri publicitare, stalpi cu profil special, structuri demontabile, usi metalice, ferestre metalice, chioscuri, containere, rezervoare, unelte metalice de mană, feronerie, ambalaje metalice, barăci metalice, hale metalice sau chiar si accesorii pentru masini agricole si autovehicole utilitare.
Un mic atelier va realiza o parte din produsele mai sus mentionate in baza cererilor primite de la clienti. Este posibil ca o astfel de firmă să producă in serie mică o parte dintre aceste produse fără a avea un client cert, dar in acest caz capitalul circulant trebuie să crească, deoarece lucrandu-se pe loturi durata unui ciclu complet creste.2

Livrarea produselor - este posibil ca pentru anumite produse clientii să se prezinte la sediul firmei pentru a achiztiona si ridica produsele respective. In cele mai multe cazuri insă produsele trebuie transportate si montate la sediul clientului (porti, garduri, balustrade, scari interioare si exterioare, copertine, rulouri pentru ferestre, grilaje, structuri demontabile, usi metalice, ferestre metalice, hale, etc).

Aspecte cheie
Este nevoie de cunostinte minimale in domeniul proiectarii. Multe din comenzile primite presupun realizarea unor produse cu dimensiuni exacte in conformitate cu proiectele tehnice.

Cheia succesului
Intr-o astfel de afacere calitatea si seriozitatea sunt elemente de baza pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti dacă produsul pe care l-au comandat corespunde cerintelor si dacă acesta este livrat la timp. In mod sigur un client care va achizitiona o poarta care nu se inchide bine nu va mai lansa o a doua comandă. La fel va proceda si un client care “este purtat cu vorba” timp de 30 de zile de la data initial stabilită pentru a i se monta poarta sau un client a cărui poartă se dezmebrează la cca. 9 luni după ce a fost montata.

Fiti seriosi si acordati o atentie deosebita calitătii produselor !

 

E.  Piata

Potentialii clienti
-   persoanele fizice care detin proprietati in mediul rural
-  proprietari de exploatatii agricole, microferme de animale, livezi
-  asociatii agricole
-  firme ce isi desfasoara activitatea in mediul rural
-  ateliere de reparatii utilaje agricole
-  institutii publice
-  engrosisti si comercianti en-detail (in cazul productiei de serie mica)

Concurenta
-   firme cu profil similar

 

F.  Materii prime si Furnizori

Potentialii furnizori
- producatori si distribuitori de feronerie / accesorii
- distribuitori de profile metalice si tabla
- distribuitori de piese de schimb
- comercianti si distribuitori de vopsele

Principalele materii prime, materiale auxiliare si materiale consumabile ce trebuie achizitionate:
- tabla de diferite grosimi;
- profile laminate;
- tevi rectangulare si rotunde;
- electrozi sudura;
- sarma;
- oxigen;
- carbid pentru prepararea acetilenei;
- vopsele si grunduri;
- suruburi, saibe, nituri;
- materiale abrazive

 

G. Personal (De cati angajati am nevoie?)
Doi angajati sunt de ajuns la demararea afacerii. Unul dintre cei 2 angajati va fi chiar proprietarul afacerii.
Ulterior, in functie de evolutia vanzarilor numarul de angajati poate fi crescut si diversificat (personal productiv, personal de vanzare si personal administrativ).

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     

Forma juridica
  a. Societate cu răspundere limitată SRL
  b. Intreprindere individuală II
  c. Intreprindere familială IF
  d. Persoana fizica autorizată PFA
  e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN

Grupa 251 - Fabricarea de constructii metalice
   2511 Fabricarea de constructii metalice si părti componente ale structurilor metalice
   2512 Fabricarea de usi si ferestre din metal
Grupa 252 - Productia de rezervoare, cisterne si containere metalice; productia de radiatoare si cazane pentru incalzire centrală
   2529 Productia de rezervoare, cisterne si containere metalice
Grupa 256 - Tratarea si acoperirea metalelor; operatiuni de mecanica generala pe baza de plată sau contract
   2561 Tratarea si acoperirea metalelor
   2562 Operatiuni de mecanica generală
Grupa 257 - Productia de unelte si articole de fierarie
   2571 Fabricarea produselor de tăiat
   2572 Fabricarea articolelor de feronerie
   2573 Fabricarea uneltelor
Grupa 259 - Fabricarea altor produse prelucrate din metal
   2591 Fabricarea de recipienti, containere si alte produse similare din otel
   2592 Fabricarea ambalajelor usoare din metal
   2593 Fabricarea articolelor din fire metalice; fabricarea de lanturi si arcuri
   2594 Fabricarea de suruburi, buloane si alte articole filetate; fabricarea de nituri si saibe
   2599 Fabricarea altor articole din metal n.c.a.
Grupa 293 - Productia de piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule
  2932 Fabricarea altor piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.
Chiar daca codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui sa obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitatile pe care le veti desfasura.

ATENTIE: pentru anumite lucrari este obligatoriu sa lucrati cu sudori autorizati !

 

I. Spatii, echipamente, dotari

Spatii necesare demararii afacerii

Suprafata minima necesara
- spatiu de productie – minim 50 mp
- spatiu depozitare materii prime si produse finite – minim 25 mp
- spatiu de prezentare/relatii cu clientii – minim 15 mp
Recomandarea noastră este pentru un spatiu cu o suprafată de minim 100 mp.

Amplasament spatiu
Atelierul trebuie amplasat intr-o zona pe cat posibil vizibila, cunoscuta de marea majoritate a locuitorilor din comunitatea respectiva, dar care nu se afla in imediata vecintate a unor spatii locuite. In cazul in care zgomotul produs de atelierul de confectii metalice ii deranjeaza pe locuitorii din imobilele apropiate Agentia pentru protectia mediului poate retrage autorizatia de functionare.
Foarte important este accesul la acest atelier: tinand cont de faptul ca unele dintre produsele realizate se transporta de cumparatori cu tractoare, remorci, carute, camioane recomadam alegerea unui spatiu in apropierea căruia pot parca cu usurintă mijloacele de transport grele.

Echipamente/dotari necesare
- banc de lucru cu menghină
- masină de găurit
- masină de polizat
- ghilotină
- aparat de sudură (unul electric si unul oxiacetilenic, cu flacara);
- aparat de vopsit
- masini “de mană” (găurit, polizat, taiat)
- trusă chei
- S.D.V.-uri.
- echipamente de birotica: casa de marcat, computer, imprimantă, telefon
- mijloc de transport marfă (recomandat la pornire: 3,5 to) 

 

J. Investitie necesara pornirii afacerii

a. Varianta in care firma functioneaza intr-un spatiu inchiriat:
-  banc de lucru cu menghina: 400-800 EURO
-  masină de găurit: 900-1.100 EURO
-  set burghie: 30-50 EURO
-  ghilotină: 200-250 EURO
-  masină de polizat: 250-450 EURO
-  aparat de sudură: 350-500 EURO
-  masini universală “de mană” (găurit, polizat, taiat): 300-400 EURO
-  trusa chei: 30-50 EURO
-  mese de lucru: 150-200 EURO
-  pistol de vopsit cu microcompresor: 100-150 EURO
-  materii prime si auxilare: minim 3.000 EURO
-  dotari (consumabile birou, halate, unelte igenizare, etc): 150 EURO
-  echipamente protectie: 150 EURO
-  reclama exterioară firmă: 50 – 350 EURO
-  mobilier comercial/industrial (inclusiv rafturi/rastele pentru depozitare): 500 – 3.000 EURO
-  casa de marcat: 100 - 250 EURO
-  computer si imprimanta: 400 - 750 EURO
-  telefon/fax: 50 – 100 EURO
-  mijloc de transport (second-hand): 4.500 – 9.000 EURO
-  optional: elevator (second-hand): 3.000 EURO

Total echipamente/dotări - Valoare minimă: 11.610 EURO
Total echipamente/dotări - Valoare pentru “calitate +”: 23.700 EURO

b. Varianta in care se construieste un spatiu pentru derularea activitatii
-  realizare constructie: 20.000 – 50.000 EURO
-  echipamente/dotări (conform listei de mai sus) - Valoare minima: 11.610 EURO
-  echipamente/dotări (conform listei de mai sus)  - Valoare pentru “calitate +”: 23.700 EURO

 

 

NOTA: in cazul in care credeti ca acesta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie să vă faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti să demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

 

 

© Echipa RuralOnline

517    1    0

Cabinet de contabilitate

[14/08/2012]

A.  Afacere:  Cabinet de contabilitate in mediul rural

B.  Investitie estimativa minima: minim 12.320 lei  (cca. 2.700 Euro)
 
C.  Concept
Potrivit legii contabilitatii (legea nr. 82/1991) societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.

Contribuabilii care obţin venituri din activităti independente sunt obligati si ei să organizeze si să conducă evidenta contabilă în partidă simplă, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind evidenta contabilă.

Chiar daca in mediul rural numarul numarul de agenti economici este mult mai mic decat in mediul urban numarul acestora nu este de neglijat. Deoarece numarul de firme de contabilitate sau „cabinete de contabilitate” in mediul rural este extrem de mic (iar in unele comune nu exista deloc), de cele mai multe ori, agentii economici din mediul rural apeleaza la serviciile cabinetelor din orase.

Avantajele infiintarii unei astfel de firme in mediul rural sunt evidente. Serviciile oferite satisfac nevoile conducatorilor unor societati comerciale dar si persoanelor din mediul rural care si-au infiintat o „persoana fizica autorizata”, „intreprindere individuala” sau „intreprindere familiala”,  care sunt obligati sa intocmeasca si sa se deplaseze in orasele cele mai apropiate pentru depunerea de documente / declaratii. Oferirea acestor servicii in localitatea unde se afla sediul firmei reprezinta un avantaj semnificativ. In mod evident managerii firmelor din mediul rural, in cazul in care serviciile sunt de calitate, vor prefera sa apeleze la serviciile unei firme de contabilitate din imediata apropiere.

D.  Prezentare afacere 
Afacerea presupune amenajarea unui spatiu corespunzator activitatii, respectiv un birou suficient de mare pentru realizarea activitatii de contabilitate si a discutiilor cu clientii. Spatiul trebuie sa fie racordat la curent electric, sa aiba acces la internet, iar in apropierea biroului sa fie amenajat un grup sanitar.

Se recomanda amenajarea cabinetului de contabilitate in spatiu inchiriat sau intr-un spatiu aflat in proprietatea intreprinzatorului, amplasat in zona usor accesibila cu masina. Initial  biroul se va dota numai pentru activitatea desfasurata de un contabil, iar pe viitor poate fi extinsa afacerea in functie de cererea clientilor, cu mai multe locuri de munca pentru contabilitate si/sau oferire de alte servicii respectiv audit financiar, consultanta fiscala.

Activitatea de audit financiar si consultanta fiscala poate fi prestata numai de cei care au autorizatie/viza de la Camera Auditorilor Financiari - CAFR, respectiv Camera Consultantilor Fiscali- CCF.

Spatiul vizat, in functie de  conditiile existente initial, poate necesita montare gresie/ parchet/mocheta , sistem de incalzire proprie. Dupa care se va mobila cu un birou, masa pentru discutii, scaune si se va dota cu echipamente si programe informatice, precum si periferice, de preferat o multifunctionale ( cu functii de scanare, imprimare, copiere, fax).

D.1.  Informatii generale legislative   (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)         
a. Societate cu raspundere limitata SRL            
b. Contabil autorizat-liber profesionist
Cod CAEN –  6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal
D.2. Spatiul minim necesar
Spatiul minim necesar  este de 20-25 mp. Amplasat in zona usor accesibila, cu posibilitate de parcare.
 
 
D.3. Piata
a.  Cine sunt potentialii clienti?
Firmele (infiintate in baza legii 21/1990)  si persoanele fizice care realizeaza activitati independente (infiintate in baza OG 44/2008) cu sediul/domicilul in localitatea rurala respectiva sau din localitatile invecinate.
b.  Concurenta 
Concurenta pe piata este moderata, in  multe localitatii nu exista concurenta locala.
c.  Aspecte cheie (daca e cazul) : obtinerea vizei de contabil autorizat sau expert contabil de la CECCAR. Mentionam ca deschiderea unui cabinet se poate realiza de un expert contabil sau de un contabil autorizat, insa pentru  desfasurarea acestei activitati in cadrul unei SRL proprietarul trebuie sa fie expert contabil.

D.4. Furnizorii
- producatorii de utilitati ( energie electrica, apa si canalizare, internet, telefonie)
- prestatori de servicii in domeniul tehnicii de calcul
- comercianti de produse de papaterie, tonere, birotica.

D.5. Personal 
Afacerea poate fi demarata de o persoana autorizata de CECCAR urmand pe masura dezvoltarii afacerii sa angajeze si alte persoane.

D.6. Echipamente necesare
- set mobilier (birou, scaun ergonomic, dulap / mobilier stocare documente)
- masa si 4 scaune (pentru discutii)
- calculator
- program de contabilitate
- imprimanta (multifunctionala)
- telefon/fax
- mochete, perdele

D.7. Detalii investitie
- amenajare spatiu (daca este necesar) : 3.500-7.000 lei
- set mobilier (birou, scaun ergonomic, mobilier stocare documente) : 1.100-2.300 lei
- masa si 4 scaune vizitator: 490-750 lei
- calculator, monitor, periferice, sistem de operare, antivirus : 2.150 -3.700 lei
- soft de contabilitate: 4.500-12.000 lei, dar exista pe net si variante pe gratis, care la inceputul - activitatii pot fi suficiente
- multifunctionala:  450-790 lei
- cuier: 130 -210 lei

 

NOTA: in cazul in care credeti ca acesta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat conditiilor existente in localitatea in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

© RuralOnline

 

874    0    0

Florarie la tara

[08/06/2012]

A.    Afacere:  Florarie la tara

B.    Investitie estimativa: minim 35.900 RON (aprox. 7.800 EURO)

C.    Concept:
(servicii oferite, oportunitatea si avantajele demararii unei astfel de afaceri)
Afacerea cu flori este una dintre cele mai vechi si mai sigure afaceri. Femeile nu vor inceta niciodata sa le iubeasca si nimeni nu va renunta la ele in cadrul evenimentelor, iar cand spunem evenimente ne gandim atat la cele placute (nunti, botezuri) cat si la cele mai putin placute dar care din pacate fac parte din viata noastra.

La prima vedere pare o idee absurda deoarece la tara aproape toata lumea are flori in gradina. Analizand insa mai atent aceasta idee de afacere vom realiza ca multi dintre cei care locuiesc la tara si au flori in gradina cultiva un anumit gen de flori care sunt foarte frumoase dar nu se preteaza pentru a fi oferite cu prilejul unor ocazii deosebite si ca, atunci cand e vorba de evenimente, fie ca e vorba de nunti si botezuri fie de situatii in care cineva este condus pe ultimul drum, florile crescute clasic intr-o gospodarie nu permit realizarea de aranjamente florale sau de coroane adecvate evenimentului.
Este foarte adevarat ca, desi marea majoritate a locuitorilor de la sate isi cumpara florile din orase atunci cand participa la evenimente, doar in comunele mari exista un numar suficient de mare de potentiali clienti care sa faca viabila afacerea. Subliniem faptul ca o astfel de afacere se recomanda in comunele care au peste 5-6000 de locuitori. In anumite zone din Centrul tarii (ex: in judetele Harghita si Covasna) astfel de afaceri functioneaza chiar si in localitati cu 3-4000 de locuitori.
Florile comercializate si serviciile personalizate oferite satisfac nevoile locuitorilor din mediul rural care in prezent, in general, sunt obligate sa se deplaseze la orase pentru satisfacerea acestor nevoi. Oferirea acestor produse si servicii cat mai aproape de resedinta clientelei reprezinta un avantaj semnificativ.


D.    Prezentare afacere

Deschiderea unui magazin cu flori (florarie) presupune existenta unei locatii adecvate situata intr-un vad comercial, in centrul localitatii, preferabil care se afla in apropierea unui monument istoric sau obiectiv turistic (daca exista).

In ceea ce priveste spatiile necesare, in primul rand este necesara existenta unui spatiu de prezentare si vanzare si a unui spatiu de depozitare marfuri, de preferat pivnita (sau un spatiu racoros) pentru pastrarea florilor. In mod evident spatiile trebuie sa fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apa si canalizare.
Spatiul de prezentare va fi mobilat simplu cu diferite rafturi pe care pot fi expuse flori, buchete realizate, aranjamente florale, si o masa pentru pregatirea acestora.

In ceea ce priveste produsele comercializate afacerea se bazeaza pe comercializarea de flori, plante, seminte de flori, ingrasamant pentru pamant si flori artificiale la care se adauga articole conexe de genul: vaze, ghivece de flori, suporturi pentru flori, aranjamente de flori uscate, sfesnice, lumanari, felicitari, pungi si hartie de ambalaj. Daca ne referim la furnizarea de servicii, acestea constau in combinarea marfurilor si furnizarea de produse „pe baza de comanda” (aranjament floral la cerere, coroana de flori, etc.) .

Piata este formata din persoanele din localitate si din localitatile invecinate, iar in localitatile in care este dezvoltat turismul un alt segment tinta il reprezinta turistii care pot cumpara flori cu specific local (in general la ghiveci).

Mijloace de transport: pentru buna desfasurare a unei astfel de afaceri este recomandat ca firma sa detina un mijloc de transport, la inceput este suficient un autoturism.

Cheia succesului
Clientii vor fi multumiti daca obtin ceva inedit, corespunzator cerintelor si daca primeasc la timp ceea ce au cerut. Nu trebuie neglijat simtul estetic, care este extrem de important atunci cand se realizeaza aranjamente florale

D.1.  Informatii generale legislative (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)           

Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL          
b. Intreprindere individuala II          
c. Intreprindere familiala IF          
d. Persoana fizica autorizata PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN
Grupa 462 - Comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii
4622 - Comert cu ridicata al florilor si al plantelor
Grupa 477 - Comert cu amanuntul al altor bunuri, in magazine specializate
4776 - Comert cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor; comert cu amanuntul al animalelor de companie si a hranei pentru acestea, in magazine specializate
4778 - Comert cu amanuntul al altor bunuri noi, in magazine specializate

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie PSI.


D.2. Spatiul minim necesar
Magazin de prezentare: minim 25-30 mp.
Spatii de depozitare: minim 10-15 mp.

Recomandarea noastra este pentru un spatiu cu o suprafata de minim 35 mp. Amplasat in centrul localitatii intr-o zona usor accesibila si cu autoturisme, de preferat in apropierea unui obiectiv turistic (daca exista).


D.3. Piata
a.  Cine sunt potentialii clienti?
  -   persoanele fizice din comuna
  -   institutii publice (primarii, scoli) din localitate si din cele limitrofe
  -   turisti (in zonele in care se practica turismul)
b.  Concurenta
  -  directa: magazine similare in aceeasi localitate
  -  indirecta: magazine de profil din orasele din apropiere
c.  Aspecte cheie (daca e cazul) -


D.4. Furnizorii: (Cine sunt potentialii furnizori?)
  - producatori de flori
  - distribuitori de flori (comercianti)
 
- distribuitori de diferite accesorii (de papetarie, ambalaje, felicitari, vaze, ghivece, ceramica)
 
- furnizorii de utilitati (energie elctrica, apa si canalizare)


D.5. Personal:
(De cati angajati am nevoie?)
Un singur angajat este de ajuns la demararea afacerii.
Ulterior, in functie de evolutia vanzarilor numarul de angajati poate fi crescut in perioadele de varf pentru turismul rural, sarbatori si evenimente.D.6. Echipamente necesare si dotari
  - spatiu de prezentare si vanzare + spatiu de depozitare a marfurilor
  - echipamente de birotica: casa de marcat, telefon/fax
  - mijloc de transport (un autoturism)
  - mobilier comercial: masa de lucru rafturi
  - accesorii (stative pentru flori si ghivece cu flori, vaze si ghivece)
  - frigider pentru flori * (optional)


D.7. Detalii investitie de pornire

A. Varianta in care magazinul se deschide intr-un spatiu inchiriat

Investitii propriu-zise
 
- reclama exterioara firma: 150 – 350 EURO
  - mobilier comercial (inclusiv rafturi/rastele pentru depozitare): 500 - 1500 EURO
  - casa de marcat, telefon/fax: 150 - 350 EURO
  - dotari (consumabile, halate, ustensile, etc): 250 EURO
  - mijloc de transport cu instalatie de climatizare (second-hand, gen „dacie papuc”): 4500 EURO  - frigider pentru flori: 1050 EURO  * (optional)
Capital circulant
  - fond de marfa: minim 2000 EURO
 
- bani pentru cheltuieli diverse: 250 – 500 EURO
                      
Total varianta A: 7800 EURO
Nota: in valoarea de mai sus nu a fost inclusa si suma pentru firigiderul de pastrare a florilor !
 
 

B. Varianta in care se construieste un magazin

Investitii propriu-zise
  - realizare constructie: 20000 – 50000 EURO
  - reclama exterioara firma: 150 – 350 EURO
  - mobilier comercial (inclusiv rafturi/rastele pentru depozitare): 500 - 1500 EURO
  - casa de marcat, telefon/fax: 150 - 350 EURO
  - dotari (consumabile, halate, ustensile, etc): 250 EURO
  - mijloc de transport cu instalatie de climatizare (second-hand, gen „dacie papuc”): 4500 EURO
  - frigider pentru flori: 1050 EURO  * (optional)
Capital circulant
 
- fond de marfa: minim 2000 EURO
 
- bani pentru cheltuieli diverse: 250 – 500 EURO
          
   Total varianta B: 27800 EURO
Nota: in valoarea de mai sus nu a fost inclusa si suma pentru firigiderul de pastrare a florilor !
 

NOTA: in cazul in care credeti ca aceasta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !


 

© RuralOnline

2776    3    0

Pensiune agroturistica

[22/12/2011]

A. Afacere: Pensiune agroturistica

 

B. Investitie estimativa: 12.000-250.000 EURO

 

C. Concept
Pensiunile sunt case de dimensiuni mari, transformate în case de oaspeţi, care oferă servicii de cazare şi masă. Masa este servită în stil familial la ore stabilite si cu meniu fix. Preţurile sunt în general mai mici faţă de cele practicate în hotelurile de confort comparabil.
Pensiunile agroturistice sunt structuri de primire turistice situate in zona rurala care ofera servicii de cazare, masa si alte servicii care se bazeaza pe produse si activitati agrozootehnice.
O pensiune agroturistica este o afacere care poate
oferi un loc de munca oricarui membru al unei familii din mediul rural si care poate fi demarata fara eforturi deosebite.

 

D. Prezentare afacere
Desi par identice turismul rural si agroturismul sunt doua concepte diferite. Turismul rural are o arie de cuprindere mai mare, incluzând si agroturismul, dar spre deosebire de turismul rural, agroturismul trebuie sa respecte o serie de criterii legate de consumatori, precum: numarul maxim de camere, sederea în gospodaria taraneasca, consumul produselor agricole obtinute în respectiva gospodarie, participarea, in limita posibilitatilor, la diferite activitati din gospodarie.
Conform reglementarilor din Romania pensiunea agroturistica presupune oferirea de servicii de cazare si masa in gospodaria proprie, ferme agricole, etc., cu o capacitate de cazare de pana la 8 camere. Pensiunea agroturistica functioneaza in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente si asigura in spatii special amenajate atat cazarea turistilor cat si conditii de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitatile gospodaresti, mestesugaresti sau activitati culturale sau de relaxare. Masa se bazeaza pe bucataria traditionala a locului, iar alimentele sunt
produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producători autorizaţi de pe plan local. Gazdele se ocupă direct de primirea turiştilor şi de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care il petrec la pensiune.
În cazul în care spatiile pentru prepararea si servirea mesei sunt destinate si pentru consumatori din afară iar numărul locurilor la mese este mai mare decât al celor de cazare, dar nu mai mic de 40 de locuri la mese, spatiile în cauză se clasifică drept unităti de alimentatie publică, potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Pensiunile agroturistice sunt clasificate in 5-4-3-2-1 - flori (margarete)

Pensiunile agroturistice se adreseaza in general persoanelor care isi doresc un concediu linistit, petrecut intr-un cadru natural mirific.

D.1.  Informatii generale legislative
(Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare, legislatie);

Forme juridice frecvente:
a. Societate cu raspundere limitata SRL
b. Intreprindere individuala II
c. Intreprindere familiala IF
d. Persoana fizica autorizata PFA

COD CAEN:
5520 Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată
5510 Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
5610 Restaurante
5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

Autorizatii necesare
Autorizare sanitara si sanitar - veterinara, autorizatie de mediu, autorizatie PSI, Certificat de clasificare a structurilor de primire turistice, documentatie la zi privind protectia muncii.

Legislatie specifica
Ordin MDRT Nr. 1051/03.03.2011, privind clasificarea structurilor de primire turistice, norme metodologice
Hotararea nr. 1267 din 8 decembrie 2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism 

D.2. Spatiul minim necesar :
- amplasarea pensiunilor agroturistice trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000mp (suprafata construita + suprafata terenului din jurul constructiei) in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.
- capacitate de cazare de până la 8 camere
- dimensiunile camerelor variza in functie de numarul de “margarete”:

Pensiune 5 margarete: Camere cu un loc - 16 mp;  Camere cu 2 locuri - 20 mp;
Pensiune  4 margarete: Camere cu un loc - 15 mp;  Camere cu 2 locuri - 18 mp;  Dormitorul din apartament - 18 mp;  Salonul din apartament - 18 mp;
Pensiune 3 margarete: Camere cu un loc - 10 mp;  Camere cu 2 locuri - 13 mp;  Camere cu 3 locuri - 17 mp;  Dormitorul din apartament - 13 mp;  Salonul din apartament - 14 mp;
Pensiune 2 margarte: Camere cu un loc - 9 mp;  Camere cu 2 locuri - 12 mp;  Camere cu 3 locuri - 15 mp;  Dormitorul din apartament - 12 mp;  Salonul din apartament - 12 mp;
Pensiune 1 margareta: Camere cu un loc -  8 mp;  Camere cu 2 locuri - 11 mp;  Camere cu 3 locuri - 13 mp;  Camere cu 4 locuri: 16 mp;  Dormitorul din apartament - 11 mp;  Salonul din apartament - 11 mp.

D.3. Piata:

Cine sunt potentialii clienti?
Clientii unei pensiuni agroturistice pot fi persoane fizice si juridice, turisti romani care locuiesc in mediul urban sau turisti straini interesati sa vada altceva decat ce au in tara lor cum ar fi: obiceiuri, activitati gospodaresti si mestesugaresti, culturale sau de agreement, interesati de relatiile interumane. In general turistii interesati de aceste servicii sunt incantati sa povesteasca cu “gazdele” si mai ales interesati sa incerce specialitati culinare specifice locului si zonei. Tot mai multi turisti romani si straini prefera linistea si atmosfera rustica a unei pensiuni agroturistice.
Pentru a atrage turistii este recomandat ca proprietarul afacerii sa aiba “o poveste despre spatiul de cazare” care sa includa anumite elemente si beneficii specifice care vor convinge potentialul client sa cumpere cazarea de la pensiunea respectiva. Gazda trebuie sa fie capabila sa vorbeasca despre viata satului si a regiunii. O pensiune trebuie sa se distinga în multitudinea de alte pesniuni si spatii de cazare pentru ca potentialul client sa poata descoperii acele elemente care fac pensiunea unica (Ex: priveliste montana, posibilitatea de admira peisajele din camera restaurant în pensiune un loc bun pentru a lua masa, ventilatoare, temperaturi suportabile în timpul verii, biciclete gratuite, vizita în zona, local pentru activitati de seara, camera cu jocuri, loc de joaca pentru copii, cu sau fara surpraveghere, locuri cu semnificatie istorica în apropiere, timp de calatorie redus pentru locuri cu semnificatie istorica, trasee turistice în apropiere, plimbari în natura, etc).

Cererea pentru turismul rural ar putea fi structurata pe mai multe segmente:

·    Oraseanul, care doreste sa scape de stresul cotidian, sa-si petreaca vacanta intr-un mediu curat si sa aiba un regim alimentar sanatos si sa se odihneasca.

·  Persoanele cu venituri mari, care doresc sa încerce ceva nou si, de obicei, sunt persoanele care au copii, dorind sa le ofere un mediu atractiv si mai curat de petrecere a vacantelor.

·   Persoanele cu venituri mai mici, care nu-si permit sa-si petreaca concediul într-o pensiune clasica.

·    Orice persoana care doreste sa se relaxeze, sa practice activitati sportive într-un cadru natural si agreabil (Ex: vânatoarea, pescuitul sportiv, ascensiunile, drumetiile pedestre, pe bicicleta sau ATV, echitatie turistica, river-rafting, etc.)

·     Persoane care doresc sa invete câte ceva din tainele mestesugurilor (olarit, pictat icoane pe sticla, cojocarit, dogarit, etc,).

·      Tineri dornici sa cunoasca activitati legate de crestere si ingrijirea animalelor.

Turismul rural se adreseaza în primul rând oamenilor dinamici, celor ce iubesc natura si turismul ecologic, celor ce profita de orice ocazie pentru a se plimba, pentru a admira natura, pentru a practica drumetiile montane, ciclismul, alpinismul, iubitorilor de sport si aventura, vânatorilor si pescarilor, cât si celor care considera ca vacanta petrecuta în mijlocul naturii este o adevarata sursa de energie si de sanatate.
Turismul rural este o forma de turism accesibila unei mari categorii de clientela datorita preturilor reduse.

Concurenta
- alte pensiuni agroturistice din zona
- pensiuni turistice amplasate in apropiere
- hoteluri din apropiere

Aspecte cheie (daca e cazul)
- amplasamentul pensiunii: atentie – pentru ca afacerea sa aiba sanse de success pensiunea trebuie amplasata intr-o zona pitoreasca;
- mancare gustoasa;
- colaborarea cu agentiile de turism;
- ospitalitate, abilitati de comunicare si mentinerea unei relatii de bune cu clientii si fostii clienti. In acest gen de afacere recomandarile sunt foarte importante!
- cel putin unul din membrii familiei trebuie sa urmeze cursul de “Administrator pensiune turistica”.

D.4. Furnizorii: (Cine sunt potentialii furnizori?)
- o mare parte din produsele folosite la pregatirea mesei sunt obtinute din gospodaria proprie
- producatori autorizati de pe plan local (lapte, carne, legume, etc.)
- magazine din apropiere (produse alimentare, bauturi racoritoare si bauturi alcoolice)
- Electrica, EonGaz, Romsilva (furnizori de current, gaz, lemen de foc)

D.5. Personal: (De cati angajati am nevoie?)
Serviciile de cazare si masa sunt oferite de membrii familiei. In cazul in care pensiunea nu are mai mult de 3-4 camere iar serviciile de servire a mesei se ofera doar turistilor cazati, 2 membrii ai familiei sunt suficienti pentru a deservi in bune conditii pensiunea agroturistica.

In cazul unei pensiuni agroturistice de 8 camere, care detine si o unitate de alimentative publica in care se ofera servicii si altor persoane decat celor cazate

D.6. Cladiri si echipamente necesare: 
- cladire cu maxim 8 camere independenta sau nu de restul gospodariei
- racord la reteaua de current electric si la retelele de gaz si apa daca e cazul
- mobilier in camera si in spatiile comune (holuri, sali de recreatie)
- televizoare si alte echipamente electronice si electrocasnice
- perdele, lenjerie
- echipamente de bucatarie
- bar, mobilier pentru sala de mese
- vesela
- mijloc de transport
- obiecte de inventar
- panou firma (pensiune)

E. Detalii investitie necesara pornirii afacerii

Investitiile in acest domeniu variaza foarte mult in functie de dimensiunea pensiunii, de numarul de flori si de celelalte facilitate oferite turistilor

Varianta minimala
Amenajarea a 2 camere, a unei toalete si a unui spatiu pentru servirea mesei in incinta casei proprii, la standard de 1 floare. Este o varianta care nu permite realizarea unor profituri mari, dar care pot fi totusi importante pentru bugetul unei familii.

Costuri estimative:
Lucrari de amenajare/reabilitare spatii (camera + sala mese): 3.500 EURO
Dotare camere cu mobilier: 1.000 EURO
Dotare camere cu aparatura electronica/electrocasnica: 600 EURO
Dotare mobilier sala de mese: 700 EURO
Aparatura pentru gatit (masina de gatit, cuptor microunde, frigider, etc): 1.200 EURO
Lenjerie: 300 EURO
Vesela: 250 EURO
Masina (mica, second-hand): 4.000 EURO
Mici obiecte de inventar: 200 EURO
Casa de marcat: 80 EURO
Panou reclama pensiune: 170 EURO
Total (varianta minimala): 12.000 EURO

Varianta extinsa
Amenajarea unei pensiuni agroturistice noi, cu 8 camere, a unei unitati de alimentative publica in cadrul pensiunii, la standard de 5 flori. Este o varianta care poate aduce profituri semnificative in cazul in care pensiunea este amplasata intr-o zona cu potential turistic ridicat. Atentie: costurile de investitie pot varia foarte mult in functie de nivelul finisajelor, al dotarilor “de lux” si de distanta fata de retelele de energie/utilitati.

Costuri estimative:
Lucrari de constructii (300 mp construiti): 150.000 – 250.000 EURO
Amanejari in spatii exterioare (pt divertisment): 12.000 EURO
Parcare: 7.500 EURO
Racorduri energie, alimentare apa: 10.000 EURO
Dotare camere cu mobilier: 8.000 EURO
Dotare camere cu aparatura electronica/electrocasnica: 6.400 EURO
Bar: 1.500 EURO
Dotare mobilier sala de mese: 2.000 EURO
Aparatura pentru gatit (masina de gatit, cuptor microunde, frigider, etc): 7.500 EURO
Lenjerie: 2.400 EURO
Vesela: 1.000 EURO
Masina (mica): 12.000 EURO
Microbus transport turisti: 28.000 EURO
Mici obiecte de inventar: 1120 EURO
Casa de marcat: 80 EURO
Panou reclama pensiune (luminous): 500 EURO
Total (varianta extinsa - pret mediu): 250.000 EURO

NOTA: in cazul in care credeti ca aceasta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

© RuralOnline

1809    0    0

Magazin satesc de tipul "Gospodarul"

[31/05/2011]

A.      Afacere: Magazin satesc de tip “Gospodarul”

B.
      Investitie estimativa: minim 51.000 RON (aprox. 12.150 EURO)

C.     Concept (ce servicii va oferi firma, de ce e nevoie de ele, care sunt avantajele demararii unei astfel de afaceri)

Un magazin de tip “Gospodarul” este conceput sa deserveasca nevoile curente ale comunitatilor mici din mediul rural (unelte agricole de mana, uleiuri minerale, furaje pentru animale, consumabile, becuri, lampi pentru utilaje agricole, piese de schimb). Cu totii suntem constienti ca intr-o gospodaria amplasata la tara e nevoie in permanenta de diverse unelte, dispozitive, accesorii, chimicale si consumabile a caror achizitionare din marile orase presupune timp suplimentar si costuri suplimentare de deplasare. Este adevarat ca in magazinele mari din marile centre comerciale preturile acestor produse este mai mic dar uneori, cand esti presat de timp sau cand trebuie sa cumperi putine produse nu este rentabil sa te deplasezi cativa zeci de kilometri intr-un astfel de centru comercial.

Avantajele unui astfel de magazin pentru consumatori – necesitatea unui asemenea magazin este evidenta, acesta fiind important pentru satisfacerea unor nevoi proprii fiecarei gospodarii din mediul rural intr-un timp scurt.

D.
      Prezentare afacere
Magazinul Gospodarul presupune existenta unui spatiu de prezentare si vanzare si unul sau mai multe spatii de depozitare marfuri. Intrucat specificul lucrarilor si implicit nevoile fiecarei gospodarii se modifica pe parcursul unui an, in functie de sezonul de lucrari se recomanda ca antreprenorul sa aiba o gama de produse diversificata pentru fiecare sezon in parte . De exemplu la inceputul anului (ianuarie – februarie)  magazinul trebuie sa fie dotat cu pesticide pentru stropit pomi, apoi la inceputul primaverii furaje si nutreturi concentrate pentru animale si intreaga gama de seminte necesare infiintarii culturilor in gradinile gospodaresti (morcovi, rosii, patrunjel, ceapa, vinete etc.). In functie de bugetul alocat se pot achizitiona seminte si pesticide pentru infiintarea culturilor mari (porumb, floarea soarelui, soia, ovaz, orz de primavara). Pentru sezonul de vara este necesara existenta pe stoc a substantelor de intretinere a culturilor in special insecticide, ingrasaminte foliare, iar pentru perioada toamna-iarna semintele necesare infiintarii culturilor de toamna si ingrasamintele chimice aferente.

Intrucat in fiecare comunitate din mediul rural se folosesc tractoare, comercializarea de ulei de motor, ulei hidraulic, filter, rulmenti, becuri etc., constituie un avantaj. Inafara de acestea mai trebuie diverse scule si dispozitive sau unelte specifice. Nu trebuie uitate nici echipamentele electrice, becurile, bateriile sau vopselele

D.1.  Informatii generale legislative (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)           

Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL          
b. Intreprindere individuala II          
c. Intreprindere familiala IF          
d. Persoana fizica autorizata PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN
Grupa 453 - Comert cu piese si accesorii pentru autovehicule
Grupa 471 - Comert cu amanuntul in magazine nespecializate
Grupa 473 - Comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate
Grupa 475 - Comert cu amanuntul al altor produse casnice, in magazine specializate
Grupa 477 - Comert cu amanuntul al altor bunuri, in magazine specializate


Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizare sanitara, veterinara, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI, Autorizatie din partea Directiei Judetene de Protectie a Plantelor, Autorizatie Inspectoratul Judetean pentru Controlul Calitatii Semintelor.

Alte aspecte legate de autorizare si functionare: sa aveti incheiat un contract pentru colectarea gunoiului cu o firma de salubrizare, sa aveti un contract de deratizare cu o firma specializata, sa va cumparati stingatoare si sa va intocmiti un plan de aparare in caz de incendiu, sa faceti instructajul angajatilor privind protectia muncii, sa postati afise cu numere de telefon ale protectiei consumatorilor, politiei sanitar veterinare, politiei, serviciul urgenta 112.


D.2. Spatiul minim necesar
Magazin de prezentare minim - 30 mp.
Spatii de depozitare – minim 30 mp.
Vestiar angajati/toaleta - minim 5 mp.

Recomandarea noastra este pentru un spatiu cu o suprafata de minim 80 mp.

ATENTIE! Pentru ingrasaminte si pesticide este nevoie de spatiu separat de depozitare

Amplasament magazin
Recomandarea noastra este de a amplasa magazinul intr-o zona vizibila, cunoscuta de marea majoritate a locuitorilor din comunitatea respectiva. Foarte important este accesul la acest magazin: tinand cont de faptul ca unele dintre produsele comercializate se transporta de cumparatori cu tractoare, remorci, carute, camioane recomadam alegerea unui spatiu in apropierea caruia pot parca cu usurinta mijloacele de transport grele.

D.3. Piata
a.
     Cine sunt potentialii clienti?
  -   persoanele care isi lucreaza manual sau mecanizat terenul, gradina proprie sau in camp
  -
   proprietarii de livezi
  -
   proprietari microferme de animale
  -
   asociatii agricole
b.     Concurenta
  -  directa: magazine similare in aceeasi localitate
  -  indirecta: marile magazine de profil din orasele mari

c.     Aspecte cheie (daca e cazul) - pentru comercializara pesticidelor si semintelor este nevoie de autorizatie din partea Directiei Judetene de Protectie a Plantelor respectiv Inspectoratul Judetean pentru Controlul Calitatii Semintelor.

D.4. Furnizorii:
(Cine sunt potentialii furnizori?)
  - producatori de furaje
  - distribuitori de pesticide
  - distribuitori de piese de schimb pentru utilaje si tractoare agricole
  - furnizori de uleiuri minerale
  - furnizori unelte si produse gospodaresti
  - furnizori de materialE electrice


D.5. Personal:
(De cati angajati am nevoie?)
Un singur angajat este de ajuns la demararea afacerii.
Ulterior, in functie de evolutia vanzarilor numarul de angajati poate fi crescut

D.6. Echipamente necesare
  - spatiu de depozitare si optional echipamente pentru manipularea marfurilor
  - spatiu de prezentare si vanzare
  - echipamente de birotica: casa de marcat, computer, imprimanta, telefon
  - mijloc de transport 3,5 to (optional)


D.7. Detalii investitie necesara pornirii afacerii

A. Varianta in care magazinul se deschide intr-un spatiu inchiriat

  - reclama exterioara firma: 40 – 350 EURO
  - mobilier comercial (inclusiv rafturi/rastele pentru depozitare): 500 - 3000 EURO
  - casa de marcat: 75 - 250 EURO
  - computer si imprimanta: 350 - 750 EURO
  - telefon/fax: 60 – 100 EURO
  - fond de marfa: minim 6000 EURO
  - dotari (consumabile birou, halate, unelte igenizare, etc): 125 EURO
  - mijloc de transport (dacie furgon second-hand): 5000 EURO
  - optional: elevator (second-hand): 3000 EURO

 

B. Varianta in care se construieste un magazin

  - realizare constructie: 18000 – 50000 EURO
  - reclama exterioara firma: 40 – 350 EURO
  - mobilier comercial (inclusiv rafturi/rastele pentru depozitare): 500 - 3000 EURO
  - casa de marcat: 75 - 250 EURO
  - computer si imprimanta: 350 - 750 EURO
  - telefon/fax: 60 – 100 EURO
  - fond de marfa: minim 6000 EURO
  - dotari (consumabile birou, halate, unelte igenizare, etc): 125 EURO
  - mijloc de transport (dacie furgon second-hand): 5000 EURO
  - optional: elevator (second-hand): 3000 EURO

NOTA: in cazul in care credeti ca acesta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

568    0    0

Amenajare spatii verzi

[30/05/2011]

A.     Afacere:   Amenajare Spatii Verzi

B.     Investitie estimativa minima : 5000 Lei

C.     Concept:
O firma de amenajari spatii verzi are obiectul de activitate axat pe crearea de spatii verzi si amenajarea celor existente, amenajarea de aliniamente, scuaruri si locuri de joaca pentru copii, gradini.
Nevoia unei astfel de firme in mediul rural rezida din dezvoltarea activa a tuturor localitatilor din Romania si din accentul pus tot mai mult pe valorificarea spatiilor de relaxare si recreere in aer liber.
Avantajele infiintarii unei astfel de firme in mediul rural sunt multiple. In primul rand necesita o investitie mica. In cazul in care in prima faza afacerea porneste de la contractarea amenajarii unor suprafete mici, investitia se rezuma la achizitionarea  catorva instrumente specifice lucrarilor in gradinarit, urmand ca pe masura ce afacerea se dezvolta si antreprenorul castiga experienta in domeniu, se poate ajunge la achizitionarea unor mijloace mecanizate de prelucrarea solului si mijloace de transport material. Al doilea mare avantaj consta in faptul ca nu necesita o forta de munca calificata si care se gaseste in exces in multe localitati rurale. Apoi odata infiintat spatiul verde acesta necesita interventii repetate de intretinere fapt ce oblige beneficiarul de a incheia contracte de intretinere.
 

D.     Prezentare afacere
Afacerea in sine presupune amenajarea unui teren in asa fel incat sa corespunda cerintelor estetice si functionale ale domeniului pentru care este conceput.   
Ca dotare se poate incepe cu o mica investitie in cazmale, sape, greble lopeti, tavalug, nivela si cateva scule elementare pentru zidarie. Se recomanda a se incepe cu suprafete mici, cum sunt gradini, spatii de joaca si curti interioare
.
Dupa stabilirea detaliilor si planului de amenajare impreuna cu beneficiarul se trece la curatarea terenului, reprofilarea si distrugerea rezervei biologice. Apoi se construiesc elementele din zidarie acolo unde este necesar. Plantarea pomilor si arbustilor este recomandata sa se realizeze primavara sau toamna. Dupa efectuarea lucrarilor de zidarie si infiintarea cailor de acces se face infiintarea gazonului si in final amplasarea obiectelor de tamplarie ( banci, mese , leagane)


D.1.  Informatii generale legislative
   (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)        
a. Societate cu raspundere limitata SRL
           
b. Intreprindere individuala II
           
c. Intreprindere familiala IF
           
d. Persoana fizica autorizata PFA

Cod CAEN – 8130– “ Activitati de intretinere peisagistica” 

D.2. Spatiul minim necesar
Spatiul minim necesar  este de 20 -30 mp.

D.3. Piata:
a.     Cine sunt potentialii clienti?
Persoane fizice si juridice, Primarii, Institutii, Asociatii, intr-un cuvant orice posesor de teren, in special in intravilan.
Sansele cele mai mari de reusita le au firmele care sunt amplasate in comunitati rurale situate in vecinatatea marilor orase, localitati in care de obicei si-au construit resedinte persoanele mai instarite din orasele apropiate
 
b.    Concurenta 
Concurenta pe piata este una moderata cererea fiint totusi mult peste oferta. 
c.     Aspecte cheie (daca e cazul)  

D.4. Furnizorii:  - producatorii de seminte de gazon si pepinierele de unde se vor achizitiona florile, arbustii si arborii;
- producatori de mobilier de gradina;
- producatori de material ceramic pentru terase si ornamente pentru gradina;
- producatori de sisteme de iluminat si irigat


D.5. Personal:
Afacerea poate fi demarata cu un minim trei angajati urmand ca numarul lor sa creasca pe masura dezvoltarii afacerii.


D.6. Echipamente necesare:
cazmale, sape, greble, scule de zidarie, scule de tamplarie, masini de tuns iarba, foarfeci pentru toaletarea pomilor, betoniera, mijloc de transport scule la santierTrimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: