revenire la pagina anterioară...

385    0    0

TVA devine cheltuiala eligibila in proiectele cu finantare europeana!

[14/11/2011]

O veste buna pentru toti cei care vor sa demareze sau sa isi dezvolte afacerea folosindu-se de banii europeni. 

Taxa pe valoarea adaugata aferenta proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune va deveni cheltuiala eligibila si va fi suportata din fonduri comunitare. 

In luna noiembrie 2011 Executivul a modificat si completat Hotararea Guvernului nr.759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale si a decis introducerea taxei pe valoarea adaugata aferenta proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune pe lista cheltuielilor eligibile. Hotararea luata va contribui la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare si se incadreaza in planul de masuri de reducere a birocratiei.
Cel mai important este insa faptul ca aceasta hotarare va avea un efect pozitiv asupra beneficiarilor care astfel vor putea sa-si deduca aceasta cheltuiala. Si pana acum firmele si in unele cazuri institutiile care realizau proiecte din fonduri europene puteau sa isi deduca sau sa isi recupereze TVA-ul aferent investitiei, dar pentru firme, in cazul recuperarii acestei taxe, perioada era destul de lunga, ceea ce practic insemna un efort financiar suplimentar.
Aplicarea acestei masuri va fi benefica pentru programele destinate mediului rural, unde din cauza lipsei de fonduri proprii multe initiative au fost stopate. Pentru foarte multi dintre cei care si-au propus sa realizeze proiecte cu fonduri europene este extrem de greu sa contribuie cu 30% (sau 40%) din costul fara TVA al investitiei iar TVA-ul de 24% pe care mai trebuia sa il puna pe o perioada de cca. 1 an a fost “capacul” care i-a determinat sa stopeze proiectul de investitii.
 

Reglementarile se vor aplica pentru contractele incheiate incepand cu 1 ianuarie 2012.Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: