revenire la pagina anterioară...

816    0    0

România va transmite Comisiei Europene varianta oficială a noului PNDR la finele lunii iunie

[20/05/2014]

România va transmite Comisiei Europene varianta oficială a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 la finele lunii iunie, dacă vor fi aprobate și emise până atunci regulamentele europene, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat AGERPRES. 

Prima variantă a noului Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 a fost transmisă Comisiei Europene pentru discuții tehnice și s-a primit deja un feedback din Comisiei. Au fost solicitate anumite informații minore, legate în principal de date, fara insa a fi vorba de probleme de fond sau de substanță pe program și nici în ceea ce privește alocarea fondurilor.

Potrivit declaratiilor Secretarului de stat în MADR primele sesiuni de depunere de proiecte vor fi deschise pe regulile actualului PNDR, dar cu finanțare din noul program.
Ministerul agriculturii intenționează să vină în sprijinul micilor fermieri, pe componenta dedicată fermelor de familie, cu cel puțin 18 proiecte tip, încă de la deschiderea primelor sesiuni din luna mai. 

Una dintre măsurile ce se va lansa in curand este cea de investiții în ferme, fosta măsură 121 din PNDR.
Se va deschide o măsură nouă cu trei secțiuni majore. Vor fi investițiile efective în ferme, împărțite în două, respectiv investiții în ferme zootehnice și investiții în ferme vegetale. Va exista și o componenta de ferme de familie și una pentru adaptarea la standarde pentru partea de lapte.
Va exista facilitatea ca, în cazul în care nu se depun suficiente proiecte pe una dintre cele trei componente, sumele să se mute acolo unde s-au depus mai multe proiecte, pentru că este în cadrul aceleași măsuri și există posibilitatea aceasta la final de sesiune.

Se va aloca o sumă totală de 150 de milioane de euro pe această măsură, din care 35 milioane de euro pentru fermele de familie, 15 milioane de euro pentru standarde pe partea de lapte, iar pentru investiții în ferme 100 de milioane, împărțite 50-50 pe vegetal și zootehnic. Din cele 50 de milioane de euro alocate pentru partea de vegetal, 80% din sumă a fost alocată pentru achiziții de utilaje, adică pentru proiecte simple și 20% pentru proiecte complexe cu construcții montaj.
Pentru partea de zootehnie vor fi inversate procentele pentru că aici achiziția de utilaje presupune și partea de montaj, adică se face un proiect complex și numai 20% din sumă se va aloca pentru echipamente simple.

Valorile maxime vor fi: pentru utilaje 700.000 de euro, pentru construcții montaj un milion de euro pe partea vegetală și două milioane de euro pe partea zootehnică.

 

Sursa: AGERPRES: 





Stiri similare:
Prin PNDR se va acorda consultanta gratuita IMM-urilor din mediul rural interesate de afaceri in domenii non-agricole - 07/Jun/2016
Analiza SWOT a viitorului Program National de Dezvoltare Rurala - 12/Oct/2013
Scrisoare soc a Ministrului Fondurilor Europene catre DL. VICTOR PONTA … sau de ce “merge prost” PNDR-ul - 23/Jun/2016
28 aprilie 2016: s-a lansat prima sesiune de depunere a proiectelor prin intermediul PNDR 2014-2020 - 28/Apr/2016
România a primit de la CE decizia oficială de aprobare a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 - 26/May/2015

Cuvinte cheie: PNDR,2014,2020,nou

Inscris la categoria: Noutati

Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: