29/08/2018 - Lansare sesiune finantare proiecte in domenii non-agicole 2018
29/01/2018 - Oportunitati de finantare pentru afaceri in domenii nonagricole
28/04/2017 - Prin PNDR firmele mici le pot demara noi afaceri in mediul rural fără bani proprii
- [oricare/toate] (93)
- fara categorie... (32)
- Afaceri la tara (6)
- Dezvoltare rurala (6)
- Diverse (7)
- Evenimente (4)
- Fonduri europene (28)
- Noutati (10)
- [oricare judet]
- Alba
- Bihor
- Bistrita-Nasaud
- Brasov
- Cluj
- Covasna
- Harghita
- Maramures
- Mures
- Salaj
- Satu-Mare
- Sibiu
arhiva știrilor...
revenire la pagina anterioară...
România a solicitat autoritatilor de la Bruxelles stoparea supraproductiei de lapte si carne de porc din anumite tari europene
[15/03/2016]
România a solicitat autoritatilor de la Bruxelles stoparea supraproductiei de lapte si carne de porc din anumite tari europene, pentru o opri “invazia” acestora pe piata româneasca, a declarat Ministrul Agriculturii cu prilejul unei conferinta pe tema dezvoltarii agriculturii rurale.
Solicitarea a fost lansata cu prilejul participarii Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la Consiliul Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit). Între subiectele aflate pe ordinea de zi a intalnirii CE, cel mai important punct a vizat situatia pietelor. Având în vedere dificultatile cu care se confrunta sectorul agricol au avut loc ample dezbateri in cadrul Consiliului, oferind-se statelor membre cadrul schimbului de opinii în vederea identificarii unor solutii ce se impun, în special în sectorul carnii de porc si cel al lactatelor.
Datorita crizei de supra-productie din anumite tari producatorii romani inregistreaza pierderi prin vânzarea la preturi mult sub costul de productie, sau prin blocaje în desfacere si chiar situatii de imposibilitate a desfacerii marfii.
Între masurile pe care România le considera necesare în ce priveste sectorul carnii de porc sunt:
- alocarea de resurse financiare suplimentare care sa compenseze pierderile de venit suferite de producatori;
- relansarea mecanismului de stocaj privat si ajustarea perioadelor de implementare;
- lansarea unor mecanisme pentru promovarea si încurajarea exporturilor;
- crearea în sectorul carnii de porc, similar ca în sectorul laptelui, a unui observator permanent care sa monitorizeze situatia pietei etc.
De asemenea, România a semnalat situatia deosebita în care se gasesc exploatatiile de porcine care au încheiat în cadrul PNDR 2007-2014 angajamente multianuale pentru respectarea criteriilor de bunastare. Din cauza situatiei extraordinare de pe piata carnii de porc, o serie de astfel de exploatatii neavând cereri de livrare sunt în imposibilitatea de a-si respecta angajamentele, fiind în pericol de faliment. Aceste exploatatii nu îsi pot permite popularea neavând desfacere, fapt ce conduce la întreruperea angajamentului cu consecinte asupra finantarii deja primite.
România a solicitat ca situatia exceptionala de pe piata carnii de porc sa fie recunoscuta si sa se poata oferi posibilitatea acestor exploatatii de a întrerupe temporar angajamentul fara ca aceasta sa genereze consecinte financiare.
În ce priveste sectorul laptelui, în care România este asaltata de laptele din Ungaria si Polonia, s-a solicitat:
- adoptarea pentru anul 2016 a unor masuri similare ajutorului exceptional temporar acordat în 2015, în vederea acoperirii partiale a pierderilor de venit;
- modificarea legislatiei europene prin introducerea unui nou articol care sa prevada obligatia primilor cumparatori de a achizitiona un anumit procent de lapte materie prima produs la nivel local (masura fara implicatii bugetare la nivel UE);
- adoptarea unor masuri specifice pentru zonele montane etc.
România a propus o serie de masuri comune pentru cele doua sectoare, cum ar fi:
- noi ajutoare specifice de criza;
- cresterea sprijinului de minimis de la 15.000 euro la 30.000 euro/fermier/3 ani;
- alte masuri care vizeaza stocarea privata si interventia la stocare, în ce priveste cresterea preturilor de interventie la lapte praf degresat si la unt .
Sursa: MADR