revenire la pagina anterioară...

1217    0    0

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prelungeste termenul de inregistrare a produselor tradiționale până la data de 30 noiembrie 2014

[25/09/2014]

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se va prelungi termenul de înregistrare a produselor tradiționale până la data de 30 noiembrie 2014, ca urmare a solicitării Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, întrucât numeroși operatori economici nu au reușit să depună documentațiile la timp pentru a obține noile atestate, în conformitate cu Ordinul nr. 724/2013 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.
Potrivit acestuia, operatorii ar fi trebuit să înregistreze produsele tradiționale în termen de nouă luni, data limită fiind 11 septembrie 2014.
De la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 724/2013, au fost atestate 116 produse tradiționale, dintr-un total de 239 de dosare depuse. Alte 123 dosare au fost respinse, deoarece nu corespund noilor reglementări de atestare.

Celor care nu au citit Ordinul nr. 724/2013 privind atestarea produselor tradiționale si sunt interesati de inregistrarea unui produs traditional le prezentam pe scurt cateva aspecte importante din acest ordin:

Produs tradițional = produs alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii;

Toate produsele tradiționale trebuie să fie fabricate din materii prime locale, să prezinte o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obținere și operațiuni de prelucrare realizate manual și să dovedească un mod de lucru tradițional.

Producatorii care vor sa realizeze produse tradiționale si sa le comercializeze ca si produse tradiționale trebuie sa inregistreze produsele in Registrul național al produselor tradiționale (RNPT). Toate produsele inregistrate in RNPT vor fi publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Pentru a fi atestat ca produs tradițional, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini, care trebuie să conțină următoarele elemente:

  1. - numele produsului, care trebuie să fie unic;
  2. - descrierea caracteristicilor produsului tradițional, prin indicarea principalelor însușiri organoleptice, fizico-chimice și microbiologice, care să definească tradiționalitatea acestuia, respectiv: aspect, consistență, culoare, gust, aromă, miros, conținut în apă, substanțe grase, sare, proteine, aciditate, densitate; floră bacteriană specifică, unde este cazul;
  3. - descrierea caracteristicilor materiilor prime care să nu conțină în compoziția acestora adaosuri de aditivi alimentari, coloranți, arome, vitamine, minerale, îndulcitori; proveniența materiilor prime, precum și indicarea principalelor însușiri, organoleptice, fizico-chimice și microbiologice, respectiv: aspect, consistență, culoare, gust, aromă, miros, conținut în apă, substanțe grase, sare, proteine, aciditate, densitate și floră bacteriană specifică;
  4. - descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite în procesul de fabricație, care să nu prezinte în compoziția lor adaosuri de aditivi alimentari, coloranți, arome, vitamine, minerale, îndulcitori; indicarea ingredientelor folosite și a principalelor însușiri organoleptice, fizico-chimice și microbiologice, unde este cazul, ale acestora;
  5. - descrierea metodei de producție specific locală, autentică și invariabilă, precum și descrierea procesului tehnologic tradițional, unde se vor trece toate fazele de producție, inclusiv operațiunile executate manual;
  6. - descrierea elementelor specifice privind ambalarea, în scopul asigurării calității, originii și elementelor de identificare, respectiv materialul din care este confecționat ambalajul, proprietățile și influența acestuia asupra produsului finit;
  7. - descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, respectiv: însușirile organoleptice (culoare, gust, miros, aromă, consistență, aspect); însușirile fizico-chimice (apă, proteină, grăsime și altele); fotografia și descrierea desenului pe secțiune care să reprezinte caracteristicile specifice produsului, forma; modul de producție și/sau de prelucrare care să reflecte un procedeu tehnologic de producție și/sau de prelucrare tradițional prin care produsul să se distingă de alte produse similare aparținând aceleiași categorii;
  8. - cerințele minime și procedurile de verificare și control al tradiționalității produsului;
  9. capacitatea de producție realizată — raportată pentru un an, respectiv 365 de zile, care nu poate depăși cantitatea medie de 150 kg/litri pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 kg/litri pe zi total produse tradiționale atestate, cu excepția producerii pâinii și produselor de panificație tradiționale — care nu pot depăși cantitatea medie de 300 kg pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 800 kg pe zi total produse tradiționale atestate;
  10. - date, înscrisuri, referințe bibliografice cu referire la vechimea produsului, care trebuie să demonstreze transmiterea unei tradiții de la o generație la alta și din care să rezulte legătura istorică a produsului tradițional cu locul de producție, sau o declarație de notorietate din partea unei asociații locale a producătorilor de produse tradiționale.




Stiri similare:
PNDR 2014-2020: se prelungeste sesiunea de primire a proiectelor pentru 4 submasuri - 02/Nov/2015
13-16 februarie 2013 BIOFACH - Nürnberg, cel mai mare târg destinat agriculturii ecologice - 04/Feb/2013
Programele selectate pentru promovarea produselor agricole in UE si în tari terte vor fi transmise Comisiei pana pe 15 iunie - 28/Apr/2014
Termenul limita pentru depunerea ultimei cereri de plata prin PNDR este 30 septembrie 2015 - 16/Oct/2014
Toti producatorii traditionali trebuie sa isi reinnoiasca atestatele pana la 11 august 2014 - 10/Jan/2014

Cuvinte cheie: produse,traditionale,inregistrare,termen

Inscris la categoria: Afaceri la tara

Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: