revenire la pagina anterioară...

959    0    0

La Bucuresti va avea loc Târgul Național al Mierii, în perioada 4-6 aprilie 2014

[31/03/2014]

"La ediția de primăvară a Târgului Național al Mierii avem deja ocupate de apicultori și firme specializate peste 120 de standuri și cred că săptămâna aceasta vor mai fi încă 10-15, pentru că Târgul Național al Mierii a devenit în ultimii ani un eveniment tradițional și recunoscut, dedicat consumatorilor de produse apicole din zona Capitalei", a declarat pentru AGERPRES președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că apicultorii vor participa cu produsele apiterapeutice și cu miere și la expoziția organizată la Palatul Parlamentului cu prilejul Conferinței FAO de la București, în perioada 1-3 aprilie.
În ceea ce privește producția apicolă, șeful ACA a subliniat că familiile de albine au ieșit bine din iarnă și este optimist că va putea valorifica primul cules de rapiță și pomi fructiferi.
"În urma discuțiilor avute săptămâna trecută în Consiliul Național al ACA, unde au participat peste 160 de apicultori din toată țara, se pare că a fost o iarnă ușoară și albinele au ieșit bine din iarnă. Mortalitățile au fost grafic, în limita tehnologică în 3-5%. Chiar dacă a crescut consumul de miere din rezerve, familiile de albine sunt puternice, dezvoltate și sperăm să putem valorifica primul cules de rapiță și de pomi fructiferi, dacă vremea ne va lăsa și nu vor veni ploi sau îngheț. Se anunță o primăvara apicolă bună dacă ne ajută și natura. Urmează salcâmul, teiul, floarea soarelui, flora spontana, muntele și Delta, dar primele sunt cele mai importante", a explicat Ioan Fetea.

Expozanții prezenți la cea de-a X-a ediție a Târgul Național al Mierii vor etala o gamă extrem de diversificată, de la produse apicole obținute direct din stupină până la produse apicole condiționate sau alte preparate derivate din produse apicole—  suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc.
De asemenea, de acest târg vor putea beneficia și apicultorii, la început de sezon apicol, deoarece vor fi prezente și produsele dedicate acestora — stupi și componente, utilaje și alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriție, cărți de specialitate etc.

Potrivit datelor ACA, producția de miere din 2013 a fost în jurul a 18.000 de tone, prețurile fiind comparabile cu cele din 2012.
Cea mai mare producție de miere din România a fost de 22.000 tone. România deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine.

La nivelul Uniunii Europene, consumul de miere se cifrează, în medie, între 1,5 și două kilograme/cap de locuitor, în țări precum Olanda, Belgia și Germania, iar în România de numai 500 de grame/locuitor.

Asociația Crescătorilor de Albine din România este o asociație înființată din 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.

Din cei 36.000 — 40.000 de apicultori la nivel național, aproape 60% sunt membri ai ACA, iar 65% din efectivele de albine sunt deținute de aceștia.

 

SURSA: AGERPRES

 





Stiri similare:
Analiza SWOT a viitorului Program National de Dezvoltare Rurala - 12/Oct/2013
28 aprilie 2016: s-a lansat prima sesiune de depunere a proiectelor prin intermediul PNDR 2014-2020 - 28/Apr/2016
România a primit de la CE decizia oficială de aprobare a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 - 26/May/2015
Fermierii au la dispozitie înca 245 de milioane de euro prin alte 4 masuri din noul PNDR - 09/Jul/2015
Lansare sesiuni continue de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 4.3, 6.2 si 6.4 din cadrul PNDR - 13/Jul/2015

Cuvinte cheie: targ,national,miere,apicultura,2014

Inscris la categoria: Evenimente

Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: