revenire la pagina anterioară...

992    0    0

Important: România NU a obținut prelungirea termenului de rambursare a plătilor pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013

[18/06/2015]

România nu a obținut prelungirea termenului de rambursare a plăților pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013, deși 16 state au susținut solicitarea României în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit, care a avut loc pe 16 Iunie la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a reiterat cererea României de a extinde cu șase luni termenul de rambursare a plăților pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013, solicitare susținută de 16 state membre ale UE, însă modificarea actelor juridice europene are nevoie și de acceptul Consiliului și Parlamentului European.

"Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a explicat că procedura legislativă nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene și că ar fi nevoie de acceptul Consiliului și Parlamentului European", se arată în comunicatul MADR.

Pe de altă parte, în cadrul reuniunii s-a ajuns la un acord general pentru regulamentul privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice necesar pentru a fi demarate negocierile cu Parlamentul European.

Alte subiecte de interes de pe agenda reuniunii au fost prezentarea de către Comisia Europeană a rapoartelor sale privind indicarea obligatorie a țării de origine sau a locului de proveniență a laptelui, altor tipuri de carne decât cea de vită, porc, oaie, capră și de pasăre și a alimentelor neprelucrate, a alimentului dintr-un singur ingredient și a ingredientelor care reprezintă peste 50% dintr-un aliment. Majoritatea delegațiilor au exprimat interesul de a continua dezbaterile pe această temă cu toate că rapoartele indică faptul că o astfel de cerință obligatorie va genera costuri suplimentare.

România ar putea salva de la dezangajare circa 400 de milioane de euro dacă at fi obținut prelungirea cu șase luni a termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, în condițiile în care au fost reziliate proiecte importante în ultima perioadă din lipsa capacității de cofinanțare a beneficiarilor.

Potrivit directorului general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, David Eugen Popescu, valoarea proiectelor reziliate la inițiativa beneficiarilor de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2017 — 2013 din cauza lipsei de cofinanțare se apropie de un miliard de euro, dintr-un total de 1,2 miliarde de euro.

Proiectele de investiții realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii românești în exercițiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele acestui an, după regula n+2.

 

Sursa: AGERPRES

 





Stiri similare:
Prin PNDR se va acorda consultanta gratuita IMM-urilor din mediul rural interesate de afaceri in domenii non-agricole - 07/Jun/2016
In 2013, in continuare subventiile acordate agricultorilor de la bugetul de stat si din fonduri europene nerambursabile nu vor fi impozitate - 29/Mar/2013
Scrisoare soc a Ministrului Fondurilor Europene catre DL. VICTOR PONTA … sau de ce “merge prost” PNDR-ul - 23/Jun/2016
28 aprilie 2016: s-a lansat prima sesiune de depunere a proiectelor prin intermediul PNDR 2014-2020 - 28/Apr/2016
România a primit de la CE decizia oficială de aprobare a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 - 26/May/2015

Cuvinte cheie: prelungire,PNDR,2007,2013

Inscris la categoria: Fonduri europene

Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: