revenire la pagina anterioară...

1135    0    0

Depunerea de proiecte în domeniul turismului rural si agroturismului in 2012

[02/04/2012]

Fonduri nerambursabile pentru activități turistice la sate sunt disponibile prin Măsura 313 "Încurajarea activităților turistice" din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, începând cu 17 aprilie 2012, timp de o lună.

 

Se pot obține bani europeni atât pentru construcția și modernizarea de pensiuni turistice și agroturistice, cât și pentru activități de alimentație și agrement în zonele rurale.

La această sesiune de depunere de proiecte, pentru proiecte în agroturism se acordă 85% bani nerambursabili din totalul cheltuielilor eligibile, față de sesiunile anterioare, când 70% erau bani nerambursabili. 

 

Tipuri de investiții:
a) INVESTIȚII ÎN INFRASTRUCTURA DE PRIMIRE TURISTICĂ:
- construcția, modernizarea, extinderea și dotarea structurilor de primire turistică (structuri agroturistice și alte tipuri de structuri de primire turistică realizate de o micro-întreprindere):

până la 15 camere – turism rural (minim 3 margarete/stele)

maxim 8 camere agroturism (minimum o margaretă)

În cazul zonelor deja dezvoltate din punct de vedere turistic, este permisă doar modernizarea şi extinderea structurilor de primire turistică, exceptând schimbarea destinației unei locuințe în structură de primire agroturistică.

De asemenea, vor fi susţinute investiţiile de racordare la utilităţile publice, achiziţionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decât bio-combustibii, ca parte componentă a proiectelor.

Tipurile de structuri de primire turistice:

I. cu funcţiuni de cazare: vile, bungalow-uri, cabane turistice, campinguri, sate de vacanţă, popasuri turistice, căsuţe tip camping, pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice.

II. cu funcţiuni de alimentaţie: restaurante – exclusiv restaurante de tip familial/ pensiune, cu specific (cramă, cu specific local), gradină de vară

Nivelul de confort şi calitatea serviciilor propuse pentru structurile de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică (restaurante) trebuie să fie de minimum trei stele.

b)
INVESTIŢII ÎN ACTIVITĂŢI RECREAŢIONALE:

-  spaţii de campare,   
-  amenajări de ştranduri şi piscine,  
-  achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări (sanie, trăsură, barcă cu vâsle) 
-  trasee pentru echitaţie, inclusiv prima achiziţie de cai în scop şi asigurarea adăposturilor acestora (ca parte componentă a proiectului),  
-  rafting, etc. 


c) INVESTIȚII ÎN INFRASTRUCTURĂ LA SCARĂ MICĂ PRECUM CENTRELE DE INFORMARE, AMENAJAREA DE MARCAJE TURISTICE, etc.:

- construirea, modernizarea și dotarea centrelor locale de informare în scopul promovării, prezentării și vizitării turistice; 
- dezvoltarea de sisteme electronice locale de rezervare pentru structurile de primire turistică din spațiul rural, conectate la sistemele regionale și naționale; 
- amenajarea de marcaje turistice, refugii turistice de utilitate publica, etc.;
- refacerea în scop turistic a vechilor trasee de cale ferată cu ecartament îngust, a amenajărilor  complementare acestora, recondiționarea echipamentelor și utilajelor;
- înființarea și amenajarea de trasee tematice (ex: "drumul vinului", al "olaritului", al "cioplitorilor in lemn", etc.).
 

d) DEZVOLTAREA ȘI/ SAU MARKETINGUL SERVICIILOR TURISTICE LEGATE DE TURISMUL RURAL:
- elaborarea de materiale promoționale în scopul promovării acțiunilor turistice: broșuri de prezentare, panouri de informare, hărți, planuri ale localităților, ghiduri turistice, CD-uri, DVD-uri, postere, website-uri informare și/ sau promovare.

 

BENEFICIARI ELIGIBILI

-          Micro-întreprinderi (până la 9 angajaţi inclusiv, cifra afaceri - până la 2,0 milioane Euro) care activează în zona rurală: societăţi comerciale cu capital social privat: SNC, SCS, SRL, SA, inclusiv societăți cooperative de gradul 1 meșteșugărești și de consum care au prevăzute în actul constitutiv ca obiectiv desfășurarea/ dezvoltarea de activităţi ce vizează turismul rural.

-          Persoane fizice (neînregistrate ca agenţi economici) - până la data semnării contractului de finanţare să se autorizeze cu un statut de persoană fizică autorizată, întreprindere familială sau întreprindere individuală.

-          Comunele și asociaţiile de dezvoltare intercomunitară realizate doar între comune.

-          ONG-uri.

CONDIȚII DE FINANȚARE

Pentru investițiile de interes public negeneratoare de profit, intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de până la 100% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși valoarea de 200.000 Euro/ proiect.

Pentru investițiile generatoare de profit, intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de până la:
- 85% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși 100.000 Euro/ proiect pentru proiecte în
agroturism;
- 85% din totalul cheltuielilor eligibile
și nu va depăși 200.000 Euro/proiect pentru proiecte de investiții în
activități recreaționale;
- 50% din totalul cheltuielilor eligibile
și nu va depăși 200.000 Euro/ proiect pentru alte tipuri de investiții în
turismul rural.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect: 5.000 de Euro.

 

Termene limită: Proiectele se depun în perioada 17 aprilie - 16 mai 2012.

 

Mai multe informații: http://www.apdrp.ro/



Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: