revenire la pagina anterioară...

1182    0    0

Finalizare proiect: NOI SANSE PENTRU CEI DIN MEDIUL RURAL

[27/11/2015]

Proiectul “NOI SANSE PENTRU CEI DIN MEDIUL RURAL” (POSDRU/135/5.2/S/125358) a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.2. „Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forţei de muncă”

Valoarea totală a proiectului a fost de 3.771.339 RON, iar asistenţă financiară nerambursabilă: 3.695.039 RON.
Proiectul a fost implementat in perioada: 31 Martie 2014 - 30 Noiembrie 2015, in regiunile Nord-Vest si Centru. 

 

RESPONSABILI IMPLEMENTARE PROIECT

 

Titular proiect
Fundația Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș (CDIMM Maramureș)
Baia Mare, Bd. Unirii,  nr. 9/16, jud. Maramureș, cod poștal 430211
Telefon/fax: 0262 224870 și 0262 222409 

Parteneri

Asociația Centru Harghita de Inovare și Incubare în Afaceri (ACHIIA)
Miercurea Ciuc,  Str. Harghita,  nr. 95, jud. Harghita, cod poștal 530152
Telefon/fax: 0266 310491 și 0266 372803 

S.C. EDUCONS S.R.L.
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 16/14, jud. Maramureș
Telefon/fax: 0262 227708 

S.C. EUROCENTER AMOBA S.R.L.
Sf. Gheorghe, Str. Bisericii, nr. 1A, jud. Covasna
Telefon/fax: 0267 351959 

 

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Obiectivul general: dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivității persoanelor din mediul rural, în special a persoanelor ocupate în agricultura de subzistență, prin derularea unor măsuri active de ocupare constând în corelarea educației și învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii precum și stimularea afacerilor în domenii non-agricole, în vederea creșterii șanselor de ocupare în zonele rurale și creșterii sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale. 

Obiective specifice:
1. Îmbunătățirea calității resurselor umane în zonele rurale prin furnizarea de servicii de formare profesională pentru un număr de 302 persoane, în vederea achiziționării de competențe și abilități suplimentare (utilizare TIC, module de limbi străine, competența de a învăța), cerute de angajatori, pentru a crește gradul de ocupabilitate și integrare pe piața muncii în domenii non-agricole.
2. Facilitarea integrării pe piața muncii prin furnizarea serviciilor de sprijin pentru ocupare pentru un număr de minim 250 persoane și consilierea profesională a 397 persoane din grupul țintă, precum și promovarea online a locurilor de muncă vacante din ariile de implementare.
3. Creșterea oportunităților de ocupare, prin furnizarea de servicii utile creării de noi locuri de muncă pentru lucrătorii independenți din zonele rurale precum și promovarea culturii antreprenoriale în zonele rurale prin oferirea unui pachet complex de măsuri active ce prevăd campanii de promovare a culturii antreprenoriale, informarea și consilierea profesională, formarea profesională în domeniul antreprenoriatului și consultanță în afaceri specializată.
4. Asigurarea sustenabilității pe termen lung în zonele rurale prin crearea condițiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor profitabile non-agricole ca urmare a serviciilor de consultanță directă și consultanță online oferite. 

 

GRUP ȚINTĂ

Grupurile țintă vor fi persoane din regiunile în care se va implementa proiectul ce fac parte din următoarele categorii:
Persoane inactive – persoane cu domiciliul în mediul rural în cele 2 regiuni, fără ocupaţie, care nu sunt înregistrate ca fiind in căutarea unui loc de muncă şi care doresc să muncească
Persoane în căutarea unui loc de muncă – persoane în căutarea unui loc de muncă, din mediul rural
Şomeri – persoane din mediu rural care au statutul de şomer
Persoane ocupate în agricultura de subzistență - lucrători familiali neremuneraţi, în cadrul producţiei gospodăreşti pentru consumul final propriu 

 

ACTIVITĂȚI (extras din proiect) 

1 – Management proiect.
Membrii echipei de management au derulat pe toata durata implementării proiectului activități specifice de management de proiect: coordonare desfășurare activități si subactivități, coordonare experți, coordonare financiară a proiectului (înregistrări contabile, planificare și raportări financiare), monitorizarea și evaluarea activității membrilor echipei de proiect, asigurarea logisticii, întocmirea de rapoarte tehnice precum și realizarea achizițiilor bunurilor și serviciilor necesare implementării proiectului.

2 – Informare și publicitate.
S-a desfășurat o activitate continuă de promovare a proiectului și a beneficiilor aduse de proiect. Acțiunile de promovare au informat opinia publică și părțile interesate cu privire la obiectivele și rezultatele previzionate, asistența financiară nerambursabilă obținută din fondurile europene, rezultatele obținute, precum si în ceea ce privește serviciile ce vor fi oferite prin proiect.

3 – Campanie de informare și conștientizare.
În scopul atragerii persoanelor din grupul țintă către activitățile de consiliere, formare profesională și consultanță prevăzute, s-au desfășurat campanii de informare și conștientizare privind oportunitățile de ocupare în domenii non-agricole și de participare la activități de formare profesională în vederea îmbunătățirii adaptabilității la nevoile și evoluția pieței muncii și o campanie de promovare a culturii antreprenoriale în mediul rural, cu o atenție specială acordată femeilor.
Campaniile au constat în organizarea de seminarii, publicarea de anunțuri, distribuirea de materiale promoționale și publicarea de informații pe portalul proiectului, inclusiv despre dezvoltarea durabilă.

4 – Furnizarea serviciilor de informare și consiliere profesională, consiliere în carieră.
Serviciile au ca scop furnizarea de informații și/sau sprijin specializat cu privire la: alegerea unei ocupații, schimbarea ocupației sau orice alte probleme legate de o profesie.
S-a acordat o atenție deosebită serviciilor de informare și consiliere profesională deoarece acestea îi pot ajuta pe beneficiari în luarea deciziilor legate de participarea la celelalte activități ale proiectului (formare profesională, consultanță sau alte activități de sprijin).

5 - Furnizarea serviciilor de sprijin în găsirea unui loc de muncă.
Pentru a sprijini direct integrarea în muncă a persoanelor din grupul țintă s-a oferit asistență pentru înscrierea pe portalul web al proiectului, în secțiunea dedicată celor aflați în căutarea unui loc de muncă, și s-a facut o promovare a portalului în rândul angajatorilor. CV-ul persoanelor asistate va putut fi vizualizat online de potențialii angajatori.

6 - Furnizarea programelor de formare profesională.
În vederea îmbunătățirii calității resurselor umane în zonele rurale si a facilitării accesului la ocupare în activități non-agricole, s-au organizat programe de formare profesională pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistență și/sau persoanele din mediul rural eligibile.
CDIMM Maramureș și partenerii săi au organizat cursuri de formare profesională autorizate, nivel inițiere, finalizate cu certificate de absolvire și care au avut ca scop îmbunătățirea abilităților și competențelor necesare pe piața muncii, creșterii abilităților de învățare pentru a participa ulterior la alte cursuri utile pentru cariera lor, precum și pentru acumularea competențelor antreprenoriale necesare demarării afacerilor.

7 – Consiliere și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.
Pentru a contribui la creșterea oportunităților de ocupare și a stimula crearea de noi locuri de muncă/noi forme de ocupare s-a acordat persoanelor din grupul țintă consiliere in afaceri pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei firme.
Consultanță în afaceri oferită direct a fost completată de publicarea de sfaturi utile pentru cei interesați de demararea unei afaceri în domenii non-agricole pe portalul proiectului.

8 – Autorizarea programelor de formare destinate persoanelor din grupul țintă.
Au fost obtinute acreditarile ANC pentru cursurile organizate prin proiect 

 

REZULTATE ESTIMATE / REZULTATE ATINSE

 

Rezultate propuse
· 559 persoane asistate
· minim 8 seminarii de informare
· minim 4 seminarii de promovare a culturii antreprenoriale în mediul rural
· 160 participanți la seminariile de informare privind ocuparea în domenii non-agricole
· 80 participanți la seminariile de promovare a culturii antreprenoriale
· minim 18 articole de afaceri și 9 articole referitoare la dezvoltarea durabilă publicate pe portal;
· minim 250 beneficiari înscriși pe portalul web pentru găsirea unui loc de muncă din care minim 58 persoane vor fi angajate;
· 22 serii de cursuri organizate, din care:
- 10 serii de cursuri competențe informatice organizate
- 5 serii de cursuri comunicare într-o limbă străină
- 1 curs lucrător în pensiune turistică
- 3 serii de cursuri competența de a învăța
- 3 serii de cursuri competențe antreprenoriale
· numar persoane certificate: 302 

Rezultate atinse
· 562 persoane asistate
· 41 seminarii de informare
· 5 seminarii de promovare a culturii antreprenoriale în mediul rural
· 160 participanți la seminariile de informare privind ocuparea în domenii non-agricole
· 75 participanți la seminariile de promovare a culturii antreprenoriale
· 31 articole de afaceri și 13 articole referitoare la dezvoltarea durabilă publicate pe portalul www.ruralonline.ro
· 245 beneficiari înscriși pe portalul web
· 22 serii de cursuri organizate, din care:
- 10 serii de cursuri competențe informatice organizate
- 5 serii de cursuri comunicare într-o limbă străină
- 1 curs lucrător în pensiune turistică
- 3 serii de cursuri competența de a învăța
- 3 serii de cursuri competențe antreprenoriale
· numar persoane certificate: 280 

 

Probleme intampinate in derularea proiectului

· Stabilirea cailor de comunicatie cu persoanele din grupul tinta

· Schimbari rapide in ceea ce priveste nevoile de instruire a persoanelor din grupul tinta

· Slaba participare a persoanelor din grupul tinta la activitati pe perioada verii

· Nivelul scazut de utilizare al TIC

· Tentatia migratiei catre vestul europei

 

Recomandari

· Organizarea unui numar mare de sesiuni de informare

· Oferirea de asistenta pentru utilizarea TIC

· Concentrarea activitatilor de informare si instruire in perioadele de iarna

· Organizarea unor instruiri cu temetica relevanta pentru persoanele din grupul tinta

 

 

2314    0    0

Comunicat: stadiu implementare proiect la 30.12.2014

[30/12/2014]

Fundatia Centrul pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii Maramures, din Baia Mare, (Bd. Traian Nr 9/16), implementeaza impreuna cu cei 3 parteneri ai sai proiectul „Noi sanse pentru cei din mediul rural”, proiect cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.2. „Promovarea sustenabiliţătii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea forţei de muncă”.

Proiectul este implementat in judetele Maramures, Harghita si Covasna si isi propune sa contribuie la:
1. Imbunatatirea calitatii resurselor umane in zonele rurale prin furnizarea de servicii de formare profesionala.
2. Facilitarea integrarii pe piata muncii prin furnizarea serviciilor de sprijin pentru ocupare si consiliere profesionala.
3. Cresterea oportunitatilor de ocupare, prin furnizarea de servicii utile crearii de noi locuri de munca pentru lucratorii independenti din zonele rurale precum si promovarea culturii antreprenoriale in zonele rurale prin oferirea unui pachet complex de masuri active ce prevad campanii de promovare a culturii antreprenoriale, informarea si consilierea profesionala, formarea profesionala in domeniul antreprenoriatului si consultanta in afaceri specializata.
4. Asigurarea sustenabilitatii pe termen lung in zonele rurale prin crearea conditiilor pentru dezvoltarea intreprinderilor profitabile non-agricole ca urmare a serviciilor de consultanta directa si consultanta online.

Prin proiect, pentru persoanele din mediul rural cu domiciliul in regiunile Nord-Vest si Centru se asigura gratuit instruirea in unul din urmatoarele domenii:
- competente informatice;
- limbi straine (engleza);
- competente antreprenoriale;
- competenta de a invata;
- lucrator in pensiune turistica.

La data de 30 Decembrie 2014 stadiul implementarii proiectului este urmatorul:

  • - Seminarii de informare si constientizare privind oportunitatile de ocupare in domenii non-agricole pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta: 60 participanti
  • - Campanii de promovare a culturii antreprenoriale in mediul rural: 17 participanti
  • - Inregistrarea persoanelor din grupul tinta selectate pentru a beneficia de serviciile de informare si consiliere profesionala: 161 participanti
  • - Furnizare servicii de informare si consiliere profesionala: 180 participanti
  • - Servicii de sprijin pentru gasirea unui loc de munca prin inscrierea in portalul web: 45 participanti
  • - Derulare cursuri limbi straine: 56 participanti
  • - Derulare cursuri de formare competenta de a invata:  39 participanti
  • - Furnizare servicii consultanta in afaceri: 5 participanti
 
  • - Numărul participanţilor din zonele rurale: 213
  • - Numărul participanţilor din zonele rurale, din care: persoane ocupate în agricultura de subzistenţă: 101
  • - Numărul participanţilor la campanii de informare şi conştientizare: 77
  • - Numărul participanţilor la programe de formare profesională: 95
  • - Numărul participanţilor din zonele rurale la programe integrate: 137
 

Pentru persoanele interesate in demararea unor afaceri la tara in domenii nonagricole au fost publicate informatii utile si recomandari in urmatoarele sectiuni ale portalului www.ruralonline.ro:

- stiri
- modele de afaceri
- sfaturi utile
- dezvoltare durabila

Pentru participarea la activitatile proiectului cei interesati se pot adresa uneia din urmatoarele organizatii:

1. Fundația Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș (CDIMM Maramureș)
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 9/16, jud. Maramureș, cod poștal 430211
Telefon/fax: 0262 224870 și 0262 222409

2. Asociația Centru Harghita de Inovare și Incubare în Afaceri (ACHIIA)
Miercurea Ciuc, Str. Harghita, nr. 95, jud. Harghita, cod poștal 530152
Telefon/fax: 0266 310491 și 0266 372803

3. S.C. EDUCONS S.R.L.
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 16/14, jud. Maramureș
Telefon/fax: 0262 227708

4. S.C. EUROCENTER AMOBA S.R.L.
Sf. Gheorghe, Str. Bisericii, nr. 1A, jud. Covasna
Telefon/fax: 0267 351959

 

Contactati-ne: participand la activitatile organizate de noi aveti sansa unei vieti mai bune!

2503    0    0

UN PROIECT DIN MARAMURES SELECTAT CA SI PROIECT DE SUCCES IN EUROPA

[29/12/2014]

Comunicat de presă

UN PROIECT DIN MARAMURES SELECTAT CA SI PROIECT DE SUCCES IN EUROPA

 

Fundaţia Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Maramureş (CDIMM Maramureş), în parteneriat cu Asociaţia Centru Harghita de Inovare şi Incubare în Afaceri (ACHIIA), a derulat în perioada 02 August 2010 – 31 Iulie 2013 proiectul cu titlul „O şansă pentru cei din mediul rural”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane”.

Proiectul a fost extrem de bine apreciat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) si Comisia Europeană.

Pe data de 1 Decembrie 2014 OECD si Comisia Europeană au publicat “The Missing Entrepreneurs 2014”.
„The Missing Entrepreneurs 2014” este a doua editie dintr-o serie de rapoarte anuale care furnizează date și analize a politicilor cu privire la antreprenoriat, precum și despre barierele pe care anumite grupuri sociale de pe teritoriul Uniunii Europene le intampină in dezvoltarea afacerilor.
Raportul analizează start-up-uri și activități de auto-ocupare a forței de muncă, care contribuie la creșterea economică și îmbunătătirea incluziunii sociale - în special în randul tinerilor, femeilor, seniorilor și a șomerilor. În plus raportul cuprinde capitole tematice speciale cu privire la antreprenoriat, sisteme de sprijin pro-antreprenoriat și sprijin pentru antreprenoriat acordat persoanelor aflate in șomaj.

Raportul din 2014 prezintă cate un proiect de succes din fiecare tară UE. Din Romania OECD si Comisia Europeană au selectat proiectul „O şansă pentru cei din mediul rural” derulat de Fundaţia Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Maramureş in parteneriat cu Asociaţia Centru Harghita de Inovare şi Incubare în Afaceri.

Proiectul a fost implementat în regiunile Nord-Vest si Centru si a beneficiat de o asistenţă financiară nerambursabilă in valoare de 5.372.216 RON.
Obiectivul general al proiectului a constat în promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane si ocuparea forţei de muncă și promovarea unor măsuri active de ocupare care să conducă la redirecţionarea persoanelor ocupate în agricultura de subzisţentă din zonele rurale către activitati non-agricole, iar dintre obiectivele specifice relevante sunt: 

  • ·      îmbunătăţirea calităţii resurselor umane in zonele rurale, în vederea facilitării accesului la ocupare în activităţi non-agricole;
  • ·      promovarea culturii antreprenoriale în zonele rurale și incurajarea ocupării pentru lucrătorii independenţi din zonele rurale;

Pe parcursul celor 3 ani de implementare a proiectului s-au organizat numeroase seminarii de informare a elevilor din anii terminali privind oportunităţile existente pentru educare și ocupare in domenii non-agricole, seminarii de informare a persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţă privind oportunităţile de ocupare sau de demarare a unei afaceri intr-un domeniu non-agricol și 12 serii de cursuri de pregătire in domeniul afacerilor (din care 8 dedicate dezvoltării competenţelor antreprenoriale si 4 dedicate imbunătăţirii abilităţilor manageriale).
Ca urmare a actiunilor intreprinse 232 persoane din mediul rural interesate să demareze o afacere au fost instruite, au fost pornite 40 afaceri noi, si 61 de persoane au fost sprijinite pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Proiectul a fost considerat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) ca fiind un model de program integrat dedicat sprijinirii antreprenoriatului in mediul rural.

A fost extrem de bine apreciat modul pragmatic in care experţii angajaţi in proiect au incercat să furnizeze serviciile de instruire si consiliere si eforturile depuse pentru familiarizarea potenţialilor antreprenori din mediul rural cu internetul si cu avantajele pe care acesta le aduce celor interesaţi de afaceri.

Raportul OECD este disponibil online la adresa: http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/industry-and-services/the-missing-entrepreneurs-2014_9789264213593-en#page1

 

Detalii suplimentare puteţi obţine de la:

Pascu Vlad

 

Manager de proiect,

Fundaţia CDIMM Maramureş



Cuvinte cheie: proiect,de,succes,europa,OECD
1421    0    0

Comunicat - stadiu implementare proiect la 31.10.2014

[31/10/2014]

Fundatia Centrul pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii Maramures, din Baia Mare, (Bd. Traian Nr 9/16), implementeaza impreuna cu cei 3 parteneri ai sai proiectul „Noi sanse pentru cei din mediul rural”, proiect cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.2. „Promovarea sustenabiliţătii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea forţei de muncă”.

Proiectul este implementat in judetele Maramures, Harghita si Covasna si isi propune sa contribuie la:
1. Imbunatatirea calitatii resurselor umane in zonele rurale prin furnizarea de servicii de formare profesionala.
2. Facilitarea integrarii pe piata muncii prin furnizarea serviciilor de sprijin pentru ocupare si consiliere profesionala.
3. Cresterea oportunitatilor de ocupare, prin furnizarea de servicii utile crearii de noi locuri de munca pentru lucratorii independenti din zonele rurale precum si promovarea culturii antreprenoriale in zonele rurale prin oferirea unui pachet complex de masuri active ce prevad informarea, formarea profesionala in domeniul antreprenoriatului si consultanta in afaceri specializata.
4. Asigurarea sustenabilitatii pe termen lung in zonele rurale prin crearea conditiilor pentru dezvoltarea intreprinderilor profitabile non-agricole.

 

La data de 31 Octombrie 2014 stadiul implementarii proiectului este urmatorul:

  • - Seminarii de informare si constientizare privind oportunitatile de ocupare in domenii non-agricole pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta: 55 participanti
  • - Campanii de promovare a culturii antreprenoriale in mediul rural: 17 participanti
  • - Inregistrarea persoanelor din grupul tinta selectate pentru a beneficia de serviciile de informare si consiliere profesionala: 153 participanti
  • - Furnizare servicii de informare si consiliere profesionala: 146 participanti
  • - Servicii de sprijin pentru gasirea unui loc de munca prin inscrierea in portalul web: 5 participanti
  • - Derulare cursuri limbi straine: 41 participanti
  • - Derulare cursuri de formare competenta de a invata:  39 participanti
  • - Furnizare servicii consultanta in afaceri: 2 participanti
 
  • - Numărul participanţilor din zonele rurale: 205
  • - Numărul participanţilor din zonele rurale, din care: persoane ocupate în agricultura de subzistenţă: 96
  • - Numărul participanţilor la campanii de informare şi conştientizare: 72
  • - Numărul participanţilor la programe de formare profesională: 80
  • - Numărul participanţilor din zonele rurale la programe integrate: 107

 

Pentru participarea la activitatile proiectului cei interesati de pot adresa uneia din urmatoarele organizatii:

1. Fundația Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș (CDIMM Maramureș)
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 9/16, jud. Maramureș, cod poștal 430211
Telefon/fax: 0262 224870 și 0262 222409

2. Asociația Centru Harghita de Inovare și Incubare în Afaceri (ACHIIA)
Miercurea Ciuc, Str. Harghita, nr. 95, jud. Harghita, cod poștal 530152
Telefon/fax: 0266 310491 și 0266 372803

3. S.C. EDUCONS S.R.L.
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 16/14, jud. Maramureș
Telefon/fax: 0262 227708

4. S.C. EUROCENTER AMOBA S.R.L.
Sf. Gheorghe, Str. Bisericii, nr. 1A, jud. Covasna
Telefon/fax: 0267 351959

2765    0    0

Utilitatea cursurilor de initiere in calculatoare pentru micile afaceri de la tara

[28/10/2014]

Chiar dacă in ziua de azi calculatoarele au pătruns si in multe case din mediul rural numărul persoanelor care stiu să utilizeze in mod eficient un calculator este incă scăzut.
De exemplu, potrivit datelor statistice extrase prin Google Analytics de pe site-urile dedicate persoanelor din mediul rural, ponderea utilizatorilor de internet de peste 45 de ani este de doar 23,5%! Este adevărat că a utiliza eficient un calculator nu inseamnă doar să navighezi pe internet, căci sunt atatea alte lucruri utile pe care le poti face pe un calculator fără să fii conectat la internet, dar totusi acest indicator ne arată că persoanele din mediul rural ce nu fac parte din “noua generatie” nu sunt prea familiarizate cu noile tehnologii. Asta nu este deloc bine căci in ziua de azi folosirea tehnologiei informatiei este o necesitate, atat in mediul urban cat si in mediul rural.

Societatea informatică reprezintă o nouă etapă a civilizaţiei umane, un nou mod de viaţă calitativ superior care implică folosirea intensivă a informaţiei în toate sferele activităţii şi existenţei umane.
Infrastructura TIC de bază, cum ar fi reţelele simple de calculatoare şi accesul la Internet, a devenit o necesitate pentru majoritatea întreprinderilor din toate sectoarele. In ziua de azi necesitatea informatizării nu mai este pusă la îndoială, deoarece avantajele unui sistem informatic pus la dispoziţia utilizatorilor, ce permite accesarea rapidă, eficientă şi cu acurateţe a unei cantităţi imense de informaţii, atât pe plan local cât şi la distanţă sunt evidente.

Citind aceste randuri unii si vor spune că utilizarea calculatorului este o necestitate in cazul marilor afaceri de la oras, unde s-au infiintat fabrici moderne, complet automatizate sau “mici făbricuţe” care folosesc anumite echipamente comandate printr-un computer. Dar oare cat de necesară este informatizarea unei firme din mediul rural?

Dca doriti sa aflati mai multe despre acest subiect accesati linkul: Cat-de-util-este-un-curs-de-initiere-in-calculatoare-atunci-cand-ai-o-mica-afacere-la-tara


NU UITATI: in cadrul proiectului „Noi sanse pentru cei din mediul rural” se organizeaza in judetele Maramures, Harghita si Covasna, cursuri de initiere in IT ce sunt gratuite. Cursurile se adresează persoanelor cu domiciliul in mediul rural care se află in căutarea unui loc de muncă precum si celor care traiesc din agricultura de subzistentă.

Pentru informatii detaliate referitoare la conditiile de inscriere si data inceperii cursurilor va rugam sa contactati:

S.C. EDUCONS S.R.L.
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 16/14, jud. Maramureș
Telefon/fax: 0262 227708
Persoana de contact:
Nicolici Alexandra

Asociația Centru Harghita de Inovare și Incubare în Afaceri (ACHIIA)
Miercurea Ciuc, Str. Harghita, nr. 95, jud. Harghita, cod poștal 530152
Telefon/fax: 0266 310491 și 0266 372803
Persoana de contact:
Kovacs Marta

S.C. EUROCENTER AMOBA S.R.L.
Sf. Gheorghe, Str. Bisericii, nr. 1A, jud. Covasna
Telefon/fax: 0267 351959
Persoana de contact:
Bereczki Barna

 

 

 

Echipa RuralOnline

2367    0    0

Cursurile cu tema “competenţa de a învăţa” – o alegere excelenta pentru cei care vor o viata mai buna

[22/10/2014]

După ce ai terminat o scoală si ai inceput să lucrezi simti că ai trecut intr-o altă etapă a vietii si că mai departe va trebui să te concentrezi doar asupra muncii. Dar, crezi că invătarea s-a incheiat odată cu diplomele scolare sau universitare?

Dacă crezi asta atunci gandeste-te bine cate lucruri ai invătat de cand ai terminat scoala, la locul tău de muncă, in cercul tău de prieteni sau in familie! Si dacă ai cateva minute să meditezi la acest lucru iti vei da seama cate ar mai fi de invătat pentru ca să-ti meargă mai bine la locul de muncă sau in afacerea ta, si de ce nu, si in viata ta personală.

Lumea este in continuă schimbare iar noutăti apar zilnic in orice domeniu. Azi, in loc de scrisori trimiti e-mailuri,  produsele incep să se vandă mai mult online, mărfurile sunt stocate in depozite imense controlate numai de computere, strungurile din fabrici lucrează singure sub indrumarea unui computer, tractoarele incep să are singure pe camp cu ajutorul unui GPS si a unui computer, iar turmele de animale sunt “manate” din văzduh de drone. Toate acestea păreau acum 20 de ani povesti SF.
Ceea ce trebuie să retinem este faptul că societatea evoluează din ce in ce mai rapid si pentru a face fată acestor schimbări rapide trebui să invătăm in permanentă.
Multi cârcotasi vor spune că nu este asa! De exemplu, cât de util iti este să inveti să lucrezi pe calculator dacă tu te ocupi de legumicultură sau de cresterea vacilor. Răspunsul este uimitor: e mare nevoie de asa ceva deoarece mai nou pentru irigarea legumelor se folosesc sisteme de picurare controlate de computer iar dozarea hranei in fermele de animale este si ea controlată de computer, si dacă vrei să vinzi produsele din ferma ta la un pret mai bun una dintre solutii este să iti faci un site in care să iti lauzi produsele si să iti atragi clienti. Dar in cazul agriculturii nu numai cunostintele de IT iti sunt acum necesare ci si cunostinte noi legate de tehnologiile de crestere si valorificare a produselor. De exemplu, in cazul legumiculturii anual apar noi tipuri de seminte, sau chimicale noi, iar in cazul zootehniei mereu apar noi echipamente care usurează munca si cresc randamentele de exploatare. Trebuie să inveţi ca să stii cum să le folosesti! In ziua de azi in orice domeniu de activitate “noul” schimbă modul de lucru.

Concluzia: dacă vrei să iti meargă bine in viaţă trebuie să inveţi continuu !

Uneori nu este simplu, căci scoala i-a făcut pe multi să urască testele, lucrările de control si examenele, si de aici si retinerea in a continua să inveţe. Vestea bună este că scoala nu este singura instantă care produce invătare! Există nenumărate alte situaţii din care un om invaţă, uneori chiar si fără să isi dea seama de asta! Pe langă invăţarea informală, pentru cei care au terminat scoală, o cale foarte bună de a invăta o reprezintă participarea la cursuri de formare profesională dedicate adulţilor.

Crezi ca esti prea in varstă pentru a mai invaţa? Cercetari recente arată că persoanele in varstă invată altfel decat cele tinere, dar nu mai putin decat acestea! Experientele dobandite de-a lungul anilor ne fac să devenim mai selectivi atunci cand vrem să invatam ceva, mai orientati spre scopuri practice si mai interesati de aplicabilitatea celor invătate.
Iar dacă nu ai indrăgit prea mult scoala, iar ideea de a invăta te sperie din start trebuie să stii că nu exista elevi slabi, ci doar profesori si programe educationale ineficiente! Dacă incerci vei avea surpriza să descoperi că invătarea poate fi placută si interesantă dacă este organizată de profesionisti !

Si dacă te-ai hotarat să schimbi ceva in viata ta pentru a progresa pe plan profesional unul din primii pasi pe care l-ai putea face ar fi să participi la un curs cu tema “Competenţa de a învăţa”. Este cea mai bună solutie dacă vrei ca pasii pe care ii vei parcurge in anii ce vor veni pe latura dezvoltării profesionale să aibă un impact maxim.

Persoanele din mediul rural care sunt interesate de dezvoltarea personală pot participa gratuit la cursurile de formare profesională referitoare la competenţa de a învăţa, organizate de Fundatia CDIMM Maramures in cadrul proiectului „Noi sanse pentru cei din mediul rural”. Cei care vor participa la aceste cursuri vor invăta cum să dea un sens mai bun acțiunilor pe care le desfăsoară in fiecare zi:
-  prin îmbunătățire
-  prin corectarea unor greșeli
-  prin împiedicarea dispariției a ceva bun

Cursurile se vor desfăsura in localitatea Coroieni din judetul Maramures, incepand cu data de 27 Octombrie 2014.
Cei interesati pot afla mai multe informatii la sediul Fundatiei CDIMM Maramures din Baia Mare, Bd Traian Nr 9/16, tel: 0262-224870, persoana de contact: Mihali Mirel.

1797    0    0

Util: seminarii de informare si constientizare privind oportunitatile de ocupare in domenii non-agricole pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta

[25/08/2014]

Romania are o suprafaţă totală de 238.391 km2 şi o populaţie de 21,356 milioane de locuitori. Spaţiul rural are o suprafață de 207 522 km2 (87,1%), iar in zonele rurale locuiesc cca. 45% din cetățenii României. Potrivit datelor furnizate de INS, la finele trimestrului I al anului 2014, populaţia ocupată era de 8402 mii persoane, din care 3794 mii persoane in mediul rural, ceea ce reprezintă cca. 45,15% din totalul populatiei ocupate.

Din păcate nu există date statistice recente, dar potrivit unor estimări de acum 5 ani, cca. 70% din totalul populatiei rurale ocupate lucrează in ferme de subzistenţă, semi-subzistenţă sau ferme de dimensiuni relativ mici. Din calcule reiese ca 31,6% populaţia totală ocupată (aproape o treime) lucrează in cadrul unor ferme agricole mici sau foarte mici. Asta nu ar fi o problemă dacă castigurile obtinute din munca in cadrul unor mici ferme nu ar fi reduse si nu i-ar aduce pe locuitorii din mediul rural in pragul sărăciei.

În timp ce mai toate ţările europene s-au dezvoltat prin industrializare şi apoi prin crearea de locuri de muncă în servicii, România este codasă la acest capitol. În Ungaria, doar 5,5% dintre angajaţi au activităţi agricole, în Polonia 12,6%, in timp ce in Marea Britanie doar 1,20% din populaţia ocupată lucrează in agricultură !
România a ajuns să se compare din punctul de vedere al gradului de ocupare în agricultură cu ţări sărace din Africa, America sau Asia.

Dacă ne uităm la la ceea ce se intamplă in celelalte tări europene este evident că solutia pentru cresterea nivelului de bunăstare a celor care locuiesc in mediul rural o reprezintă dezvoltarea la tară a unor afaceri in domenii non-agricole si angajarea unui număr cat mai mare de persoane in domenii non-agricole.
Chiar dacă in prezent numărul de oportunitati de a trăi la tară din activităti non-agricole este mai mic decat in alte tări europene ele există, si din păcate sunt insuficient exploatate.

Cei care doresc să afle mai multe despre acest subiect sunt invitati să participe la seminariile de informare si constientizare privind oportunitatile de ocupare in domenii non-agricole pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta, organizate de Fundația Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș (CDIMM Maramureș) impreună cu partenerii săi, respectiv Asociația Centru Harghita de Inovare și Incubare în Afaceri (ACHIIA),  S.C. EDUCONS S.R.L. si S.C. EUROCENTER AMOBA S.R.L., in cadrul proiectului “Noi sanse pentru cei din mediul rural”.

Pentru detalii si inscrieri urmăriti periodic site-ul proiectului.

1276    0    0

Lansarea noii versiuni a portalului RuralOnline

[10/07/2014]

In anul 2011 Fundaţia Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Maramureş (CDIMM Maramureş) a lansat portalul RuralOnline, portal realizat in cadrul proiectului „O sansă pentru cei din mediul rural”. De la lansarea sa si pană la finalizarea proiectului, care a avut loc pe data de 31 Iulie 2013, portalul a pus la dispozitie numeroase informatii utile pentru cei interesati in demararea unor afaceri la tară in domenii non-agricole precum si pentru cei interesati să isi găsescă un loc de muncă in cadrul firmelor cu activitate in mediul rural.

Informatiile extrem de atractive publicate in portal au făcut ca un număr mare de persoane si firme să se inregistreze pe portal, pentru a beneficia de serviciile suplimentare pe care portalul le oferă utilizatorilor care isi crează un cont.

Pe perioada implementării proiectului:
-  571 persoane din mediul rural aflate in căutarea unui loc de munca si-au creat profiluri pentru a isi creste sansele de angajare;
-  216 firme din mediul rural s-au inscris pe portal pentru a isi creste vizbilitatea si a isi promova mai bine produsele si serviciile oferite;
-  au fost publicate informatii referitoare la un număr de 313 locuri de muncă din mediul rural vacante;
-  au fost publicate 139 de oferte de produse si 84 oferte de servicii de către firmele care si-au creat cont in cadrul portalului;
-  au fost publicate 24 oportunitati de afaceri la tară.

Faptul că portalul RuralOnline a fost extrem de bine apreciat de utilizatorii săi a fost confirmat si de motorul de căutare GOOGLE, care i-a acordat portalului “Page Rank 4” si a plasat portalul pe prima pagină a sa, in cazul căutărilor după următoarele cuvinte cheie:
-  afaceri la tară
-  afaceri rural
-  afaceri rurale
-  mici afaceri la tară
-  locuri de muncă la tară
-  oportunitati de afaceri la tară

Incepand cu data de 31 Martie 2014 Fundaţia CDIMM Maramureş, în parteneriat cu Asociaţia Centru Harghita de Inovare şi Incubare în Afaceri, S.C. EDUCONS S.R.L. și S.C. EUROCENTER AMOBA S.R.L. derulează un nou proiect intitulat „Noi şanse pentru cei din mediul rural”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane”, proiect ce îşi propune să sprijine persoanele cu spirit intreprinzător din mediul rural, să promoveze cultura antreprenorială în zonele rurale si să faciliteze dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii persoanelor din mediul rural, in special a persoanelor ocupate in agricultura de subzistentă.
Prin acest proiect Fundaţia CDIMM Maramureş a primit finantare pentru a realiza un up-grade al portalului RuralOnline.

Astfel acum va punem la dispozitie o variantă imbunătătită a portalului, care pe langă informatiile pe care vi le-am pus la dispozitie si pană acum, vă ofera informatii utile despre cursurile de formare profesională care se organizează in mediul rural, despre facilitătile de consiliere si orientare profesională oferite prin proiectul „Noi şanse pentru cei din mediul rural” precum si informatii utile pentru cei interesati de dezvoltarea durabilă.

Vizitati portalul “RuralOnline”. locul ideal de intalnire al celor interesati sa demareze o afacere la tară intr-un domeniu non-agricol precum si pentru cei interesati să isi găsescă un loc de muncă in cadrul firmelor ce isi desfasoara activitatea in mediul rural.

 

Echipa RuralOnline

1467    0    0

Noi sanse pentru cei din mediul rural

[04/07/2014]

Proiect: Noi sanse pentru cei din mediul rural

Contract : POSDRU/135/5.2/S/125358
Valoare totală proiect: 3.771.339 RON
Asistenţă financiară nerambursabilă: 3.695.039 RON

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.2. „Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forţei de muncă”


Aria de implementare a proiectului

Regiunea Nord-Vest si Regiunea Centru


Organizatii responsabile pentru implementarea proiectului

1. Fundația Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș (CDIMM Maramureș)
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 9/16, jud. Maramureș, cod poștal 430211
Telefon/fax: 0262 224870 și 0262 222409

2. Asociația Centru Harghita de Inovare și Incubare în Afaceri (ACHIIA)
Miercurea Ciuc, Str. Harghita, nr. 95, jud. Harghita, cod poștal 530152
Telefon/fax: 0266 310491 și 0266 372803

3. S.C. EDUCONS S.R.L.
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 16/14, jud. Maramureș
Telefon/fax: 0262 227708

4. S.C. EUROCENTER AMOBA S.R.L.
Sf. Gheorghe, Str. Bisericii, nr. 1A, jud. Covasna
Telefon/fax: 0267 351959


Obiectivele proiectului

Obiectivul general: dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivității persoanelor din mediul rural, în special a persoanelor ocupate în agricultura de subzistență, prin derularea unor măsuri active de ocupare și stimularea afacerilor în domenii non-agricole.

Obiective specifice:
1. Îmbunătățirea calității resurselor umane în zonele rurale prin furnizarea de servicii de formare profesională.
2. Facilitarea integrării pe piața muncii prin furnizarea serviciilor de sprijin pentru ocupare, precum și promovarea online a locurilor de muncă vacante.
3. Creșterea oportunităților de ocupare, prin furnizarea de servicii utile creării de noi locuri de muncă pentru lucrătorii independenți din zonele rurale precum și promovarea culturii antreprenoriale.
4. Asigurarea sustenabilității pe termen lung în zonele rurale prin crearea condițiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor profitabile non-agricole.

Beneficiarii proiectului

  • Persoane inactive – persoane cu domiciliul în mediul rural în cele 2 regiuni, fără ocupaţie, care nu sunt înregistrate ca fiind in căutarea unui loc de muncă şi care doresc să muncească
  • Persoane în căutarea unui loc de muncă – persoane în căutarea unui loc de muncă, din mediul rural
  • Şomeri – persoane din mediu rural care au statutul de şomer
  • Persoane ocupate în agricultura de subzistență - lucrători familiali neremuneraţi, în cadrul producţiei gospodăreşti pentru consumul final propriu


Activitati prevazute in cadrul proiectului

  • Informare și publicitate.
    Se va desfășura o activitate continuă de promovare a proiectului și a beneficiilor aduse de proiect.

  • Organizarea unei campanii de informare și conștientizare.
    Se vor desfășura campanii de informare și conștientizare privind oportunitățile de ocupare în domenii non-agricole și de participare la activități de formare profesională în vederea îmbunătățirii adaptabilității la nevoile și evoluția pieței muncii și o campanie de promovare a culturii antreprenoriale în mediul rural, cu o atenție specială acordată femeilor.

  • Furnizarea de servicii de informare și consiliere profesională, consiliere în carieră.
    Serviciile au ca scop furnizarea de informații și/sau sprijin specializat cu privire la: alegerea unei ocupații, schimbarea ocupației sau orice alte probleme legate de o profesie.

  • Furnizarea serviciilor de sprijin în găsirea unui loc de muncă.
    Pentru a sprijini direct integrarea în muncă a persoanelor din grupul țintă se va oferi asistență pentru înscrierea pe portalul web al proiectului, în secțiunea dedicată celor aflați în căutarea unui loc de muncă, și se va face o promovare a portalului în rândul angajatorilor.

  • Furnizarea programelor de formare profesională.
    Se vor organiza programe de formare profesională pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistență și/sau persoanele din mediul rural eligibile.
    Se vor organiza urmatoarele tipuri de cursuri:
     -   cursuri de formare competențe informatice – 60 ore,
     -   cursuri de formare competențe în comunicarea intr-o limba străină (engleză) – 60 ore,
     -   curs de formare competențe antreprenoriale – 45 ore,
     -   cursuri de formare în competența de a învăța – 24 ore
     -   cursul de formare profesională lucrător în pensiune turistică - 60 ore.

  • Consiliere și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.
    Pentru a contribui la creșterea oportunităților de ocupare și a stimula crearea de noi locuri de muncă/noi forme de ocupare se va acorda persoanelor din grupul țintă consiliere in afaceri pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei firme.

Perioada de implementare: 31 Martie 2014 - 30 Septembrie 2015


Echipa de proiect, persoane de contact

Manager de proiect: Pascu Vlad
Asistent Proiect: Capilnean Margareta
Responsabil financiar: Burzo Aurelia
Responsabil Asociația Centru Harghita de Inovare și Incubare în Afaceri: Bendek Berta
Responsabil S.C. Educons S.R.L.: Kovacsinszki Rodica
Responsabil S.C. Eurocenter Amoba S.R.L.: Bereczki Mihaly Barna



Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: