revenire la pagina anterioară...

21814    10    2

Spalatorie auto (manuala) la tara

[22/05/2015]

 

A.  Afacere: Spalatorie auto (manuala)

 

B.  Investitie estimativă: minim 22.450 RON (aprox. 5.030 EURO)

 

C.  Concept
Deschiderea unei spalatorii auto este o oportunitate, avand in vedere numarul mare de masini existente deja in fiecare localitate rurala. Mai mult decat atat, evolutia pietei auto a cunoscut în ultimii ani o crestere, si este de asteptat ca numarul autovehiculelor din zona rurala sa creasca in continuare.
Este foarte adevarat ca la tara multi isi spala masinile in curtea proprie, dar cu toate acestea, in comunele mari, exista un numar suficient de mare de proprietari de masini care la anumite intervale de timp sunt dispusi sa apeleze la serviciile unei spalatorii auto. Subliniem insa faptul ca o astfel de afacere se recomanda in comunele care au peste 5-6.000 de locuitori.

Avantajul deschiderii unei spalatorii auto la tara consta in faptul ca afacerea poate functiona cu costuri mai reduse decat cele existente in mediul urban si ca urmare poate oferi serviciile la un pret mai mic decat spalatoriile din mediul urban.

 

D.  Prezentare afacere
Infiintarea unei spalatorii auto presupune in primul rand existenta unor spatii adecvate (inclusiv platforme betonate) astfel incat sa se asigure protectia mediului inconjurator. Afacerile de acest tip sunt periodic vizitate de inspectorii Agentiei de Protectie a Mediului, care verifica modul de evacuare a apei uzate si masurile luate pentru ca detergentii si uleiurile din apa folosita la spalare sa nu polueze mediul inconjurator.

Se recomanda construirea unui spatiu inchis cu pardoseala betonata, pentru prestarea efectiva a serviciilor (spalat / curatat auto), a unui spatiu pentru primire clienti, care este si loc de asteptare pentru client (loc unde se ofera o cafea si pot fi citite ziare), a unui mic spatiu de depozitare a materialelor si accesoriilor precum si o parcare pentru masinilor care vin la spalatorie.

Initial este suficient crearea unui singur post de lucru, insa pe masura ce afacerea se dezvolta este indicata crearea si dotarea de noi spatii pentru cresterea capacitatii de spalare auto si/sau diversificarea prestatiilor oferite. (ex: diversificare prin oferirea de servicii de vulcanizare si service roti).

In mod evident spatiile trebuie sa fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apa si canalizare.
Pe langa spatii sunt necesare si echipamente specifice. Echipamentele performante creeaza premisele succesului unei spalatorii auto. In ceea ce priveste echipamentele folosite, in acest domeniu exista o varietate mare de aparate si echipamente. Recomandarea noastra este de a achizitiona echipamente in functie de resursele financiare de care dispuneti, puteti demara afacerea dvs. cu un pistol de spalat sub presiune cu apa calda si detergent (utilizat in general pentru operatia de prespalare), un aspirator de profesionist de mare capacitate.

Servicii oferite
O spalatorie auto realizeaza diferite servicii necesare intretinerii autovechiculelor, de genul:
- spalat exterior
- curatat interior (aspirat, sters, parfumat)
- polishare (ceruire) auto
- spalare motor
- curatire tapiterie de murdarie, pete de grasime, suc, etc.

Aspecte cheie
- demararea afacerii intr-o comuna cu cel putin 5.000 de locuitori. Este posibil ca peste cativa ani, dupa ce veniturile din mediul rural vor mai creste, astfel de afaceri sa poata fi demarcate si in localitati mai mici, dar deocamdata sanse reale de succes au doar afacerile din comunele mari.
- indeplinirea conditiilor necesare obtinerii acordului de functionare de la Agentia de Protectie a Mediului Inconjurator

Cheia succesului
Intr-o astfel de afacere calitatea si promtitudinea sunt elemente de baza pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti daca obtin servicii de calitate si vor deveni fideli spalatoriei.

 

E.  Piata
Potentialii clienti

-  posesorii de autoturisme, persoane fizice
-  firme si institutii publice

Concurenta
-   firme cu profil similar

 

F.  Materii prime si Furnizori
- distribuitori de detergenti si cosmetice auto
- distribuitori de piese de schimb pentru echipamente
- producatori/distribuitorii de utilitati (apa, canalizare, energie electrica, colectare deseuri)

 

G. Personal (De cati angajati am nevoie?)
Un angajat, muncitor necalificat, este suficient la demararea afacerii. Ulterior, in functie de evolutia activitatii numarul de angajati poate fi crescut, concomitent cu prelungirea perioadei de deservire a clientilor si/sau marirea spatiului de lucru.

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     

Forma juridica
a. Societate cu răspundere limitată SRL
b. Intreprindere individuală II
c. Intreprindere familială IF
d. Persoana fizica autorizată PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN
Cod caen - 452 Intretinerea si repararea autovehiculelor
4520 Intretinerea si repararea autovehiculelor

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.

Chiar daca codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui sa obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitatile pe care le veti desfasura.

 

I. Spatii, echipamente, dotari

Spatiul necesar demararii afacerii
- spatiu de deservire (spalatorie propriu-zisa) – minim 30 mp.
- spatiu de relatii cu clientii – minim 10 mp.
- spatii depozitare materiale – minim 5 mp.

Amlasament spatiu
Spalatoria auto trebuie amplasat intr-o localitate rurala cu multi proprietari de autovechicule, langa un drum cu trafic auto intens. De preferat intr-o zona care este usor accesibila si pentru posesorii de autovechicule din localitatile invecinate.
Recomandarea noastra este ca suprafata terenului pe care este amplasata spalatoria auto sa permite dezvoltarea in viitor a spalatoriei si parcarea de minim 2-3 autovechicule.

Echipamente/dotari necesare (minime)
- aparat de spalat cu jet de apa calda
- aspirator uscat-umed
- echipamente de birotica: casa de marcat, computer, imprimanta, telefon
- raft depozitare detergenti, cosmetice auto

 

J. Investitie necesara pornirii afacerii

A. Varianta in care firma functioneaza intr-un spatiu inchiriat:
In varianta in care ati inchiriat deja de spatiul in care se poate desfasura activitatea si acesta este racordat la utilitati vor fi necesare urmatoarele investitii suplimentare:
- documentaii obtinere avize functionare: 400 – 500 EURO
- reclama exterioara firma: 90 – 100 EURO
- mobilier (inclusiv rafturi pentru depozitare, mese, scaune): 550 - 600 EURO
- casa de marcat: 125 - 150 EURO
- telefon/fax: 70 - 80 EURO
- aparat de spalat cu jet de apa calda (clasa business): 2.000 -2.400 EURO
- aspirator uscat-umed (clasa business): 550 - 700 EURO
- materiale consumabile: 450 - 500 EURO

Total A: 5.030 EURO
Echipamentele prezentate mai sus sunt suficiente pentru o spalatorie manuala cu o singura linie.

B. Varianta in care se construieste un spatiu pentru derularea activitatii
In cazul in care nu dispuneti de spatiu adecvat si doriti sa construiti unul nou pe care sa il racordati la utilitati, la investitia anterior mentionata sa mai adauga minim 20.000 EURO

Puteti opta peentru achizitionarea de echipamente second-hand, care pot fi obtinute la preturi mult mai mici decat cele noi.

 

NOTA: in cazul in care credeti ca acesta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie să vă faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti să demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

 

© Echipa RuralOnlineTrimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: