revenire la pagina anterioară...

7779    7    1

Service IT / Reparatii calculatoare

[20/04/2015]

A. Afacere: Service IT / Reparatii calculatoare la tara


B. Investitie estimativa: 8.500 - 58.500 EURO


C. Concept
Si Romania a cunoscut in ultima vreme o dezvoltarea rapidă a Internetului. Aplicatiile Internetului sunt numeroase: afișarea de informații (text, imagini și sunete), posta electronică (e-mail), transferul de fisiere de date, chat, video, telefonie, televiziune prin Internet, e-commerce, raspandirea stirilor, mediu pentru toate genurile de grafică si muzică, jocuri interactive prin retea, operatii bancare (Internet banking) si multe, multe altele.
Datorita acestor facilitati multi romani au devenit utilizatori ai internetului. Daca la finele anului 2011, in mediul rural doar 32% din populatie avea acces la un calculator si la internet la finalul anului 2014 procentul a crescut la cca. 50%.
Desi ponderea persoanelor din mediul rural care au acces la un calculator si la internet este mai  mica decat in mediul urban se poate afirma ca la nivel national exista un numar mare de calculatoare care functioneaza in mediul rural, calculatoare ce trebuie intretinute si ocazional reparate. Din pacate numarul specialistilor cu domiciliul in mediul rural care pot oferi asistenta pentru repararea calculatoarelor si intretinerea retelelor este foarte mic, motiv pentru care atat locuitorii din mediul rural cat si firmele sunt nevoiti sa solicite acest gen de servicii firmelor din orase.
Este evident ca a sosit momentul ca astfel de afaceri sa fie dezvoltate in mediul rural. In comunele cu peste 5000-6000 de locuitori exista un numar deja destul de mare de utilizatori care au nevoie de servicii.


D. Prezentare afacere
Ideea afacerii este destul de simpla: se dechide un atelier de service pentru calculatoare, atelier ce va presta in general urmatoarele tipuri de servicii: service calculatoare personale (pc), service laptopuri, reparatii monitoare, reparatii placi de baza, inlocuire si reparatii surse, reparatii imprimante, inlocuire si refil cartuse imprimante, devirusare calculatoare personale si laptopuri si instalare programe antivirus, instalare sistem de operare, aplicatii Microsoft Office, configurare wireless, etc.

Serviciile vor fi prestate in general in interiorul atelierului, dar in anumite situatii specialistii / specialistul firmei se vor deplasa la domicilul beneficiarului. Este chiar recomandata deplasarea la sediul beneficiarului atunci cand e vorba de instalarea / intretinerea unei retele, configurare wireless, cand echipamentele ce trebuie reparate au dimensiuni mai mari sau greutate mare sau atunci cand cand beneficiarul doreste acest lucru.
Veniturile firmei pot fi „rotunjite” prin comercializarea, „pe baza de comanda”, de produse IT si accesorii.

In cazul in care exista expertiza necesara, o alta solutie de crestere a veniturilor firmei este aceea de a face reparatii si la telefoanele mobile.
In ceea ce priveste spatiile necesare, in primul rand este necesara existenta unui spatiu de lucru propriu-zis precum si a unui spatiu pentru relatiile cu clientii, apoi a unui spatiu pentru depozitarea echipamentelor ce urmeaza sa fie reparate si a celor care au fost reparate si urmeaza sa fie ridicate de beneficiari. In mod evident spatiile trebuie sa fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apa si la unul de canalizare. Foarte important este accesul la internet, deoarece in ziua de astazi o astfel de activitate nu se poate desfasura fara a fi conectat la Internet.
In ceea ce priveste echipamentele si dispozitivele folosite: in mod evident in primul rand e nevoie de cel putin un calculator si de o conexiune la internet. Pe langa acestea sunt necesare anumite echipamente speciale pentru service cum ar fi: sursa separatoare de tensiune, aparate de masura si control, sursa ac/dc, statii de lipit clasice si cu aer cald, statiile rework / reballing (echipamente folosite pentru reparatii placi de baza, placi grafice si laptopuri, reparatii console PlayStation, reparatii gadgeturi, reparatii aparatura de networking si comuncatie, etc...), telefon, scule specifice, lampi de birou cu lupa, etc.
Inafara de echipamente si dispozitive atelierul trebuie dotat si cu mobilier comercial.

Mijloace de transport: pentru buna desfasurare a unei astfel de afaceri este recomandat ca firma sa detina minimum un mijloc de transport. Este suficienta o „masina mica”.

Aspecte cheie - intr-o astfel de afacere calitatea si seriozitatea sunt elemente de baza pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti daca vor primi o garantie pe lucrarea efectuata si daca dupa efectuarea reparatiei calculatorul sau bunul reparat va functiona „ca unul nou”.
Pentru a reusi intr-o astfel de afacere este nevoie de cunostinte tehnice solide in domeniul IT si al electronicii. Dezvoltarea afacerii depinde de cunostintele si pregatirea fiecarui depanator. Folositi avantajele grupurilor de discutii tematice!

 

E. Piata
a.  Potentialii clienti

Serviciile se vor adresa in general persoanelor cu domiciliul in mediu rural dar si firmelor care isi desfasoara activitatea in zona. In plus se pot oferi acest gen de servicii si institutiilor din zona (Primarie, Dispensar, Scoala, Post de Politie, etc.)
b. Concurenta
- firme cu profil similar

 

F. Materii prime (marfuri) si Furnizori
- distribuitori de produse si accesorii IT
- magazine online de produse si accesorii IT
- furnizorii de utilitati (apa, canalizare, energie electrica, internet, colectare deseuri)

 

G. Personal
Doi angajati sunt de ajuns la demararea afacerii. Unul dintre cei 2 angajati va fi chiar proprietarul afacerii.
Ulterior, in functie de evolutia vanzarilor numarul de angajati poate fi crescut si diversificat (personal de service si personal administrativ).

 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)
Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL
b. Intreprindere individuala II
c. Persoana fizica autorizata PFA

(sunt cele mai frecvente forme juridice pentru astfel de activitati, dar daca doriti puteti opta si pentru IF, SCA, SCS)

Nota: desi nu este obligatoriu, celor care vor sa comercializeze o gama variata de produse si cred ca vor avea o cifra de afaceri mai mare de 35.000 EURO le recomandam sa aleaga "SRL".

Coduri CAEN
9511 Repararea calculatoarelor si a echipamentelor periferice
9512 Repararea echipamentelor de comunicatii
4741 Comert cu amanuntul al calculatoarelor, unitatilor periferice si software-lui in magazine specializate
4742 Comert cu amanuntul al echipamentului pentru telecomunicatii in magazine specializate
4651 Comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-lui

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.

Alte aspecte legate de autorizare si functionare: sa aveti incheiat un contract pentru colectarea gunoiului cu o firma de salubrizare, sa aveti un contract de deratizare cu o firma specializata, sa va cumparati stingatoare si sa va intocmiti un plan de aparare in caz de incendiu, sa faceti instructajul angajatilor privind protectia muncii, sa postati afise cu numere de telefon ale protectiei consumatorilor, politiei, serviciul urgenta 112.
In anumite situati este necesar si un: „Certificat de producere, de reproducere si distribuire a fonogramelor, videogramelor si programelor pe calculator”.

Important: in cazul in care este necesar sa interveniti la unele echipamente care se afla in garantie, daca nu sunteti autorizat de firma producatoare, clientul dvs. va pierde garantia pentru bunul respectiv.

 

I. Spatii, echipamente, dotari
Spatiul
minim necesar:
- spatiu de service propriu-zis – minim 20 mp
- spatiu depozitare echipamente reparate/nereparate – minim 10 mp
- spatiu de prezentare/relatii cu clientii – minim 15 mp
Recomandarea noastra este pentru un spatiu cu o suprafata de minim 50 mp.
Amlasament spatiu: atelierul trebuie amplasat, in masura in care e posibil, intr-o zona cu vad comercial bun (zona vizibila si cu acces usor).

Echipamente/dotari necesare
- echipamente pentru service: separatoare de tensiune, aparate de masura si control, sursa ac/dc, statii de lipit clasice si cu aer cald, statiile rework / reballing (optional), scule specifice, lampi de birou cu lupa, etc.
- echipamente comunicatie (inclusive pentru Internet)
- mijloc de transport
- casa de marcat, telefon

 

J.  Detalii investitie necesara pornirii afacerii

Varianta A: spatiu existent, aflat in proprietatea adminstratorului firmei
- reclama exterioara firma: 75 – 250 EURO
- mobilier (inclusiv rafturi pentru depozitare, mese, scaune): 500 - 1000 EURO
- casa de marcat: 75 - 200 EURO
- telefon/fax: 60 – 100 EURO
- mijloc de transport (second-hand): 3500 EURO
- calculator (desktop): 1000 EURO
- laptop: 500 EURO
- imprimanta: 250 EURO
- separatoare de tensiune, sursa ac/dc: 1000 EURO
- aparate de masura si control: 500 EURO
- statii de lipit clasice si cu aer cald: 400 EURO
- scule specifice: 300 EURO
- lampi de birou cu lupa: 100 EURO
- conectica: 240 EURO

Total (A): 8.500 EURO


Varianta B: spatiu construit special pentru acesta afacere
- cladire: 50.000 EURO
- reclama exterioara firma: 75 – 250 EURO
- mobilier (inclusiv rafturi pentru depozitare, mese, scaune): 500 - 1000 EURO
- casa de marcat: 75 - 200 EURO
- telefon/fax: 60 – 100 EURO
- mijloc de transport (second-hand): 3500 EURO
- calculator (desktop): 1000 EURO
- laptop: 500 EURO
- imprimanta: 250 EURO
- separatoare de tensiune, sursa ac/dc: 1000 EURO
- aparate de masura si control: 500 EURO
- statii de lipit clasice si cu aer cald: 400 EURO
- scule specifice: 300 EURO
- lampi de birou cu lupa: 100 EURO
- conectica: 240 EURO

Total (B): 58.500 EURO

Preturile sunt informative, sunt pentru echipamente noi si au fost culese de pe site-uri ale unor furnizori din Romania in luna aprilie 2015.


NOTA: in cazul in care credeti ca aceasta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

© RuralOnline



Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: