revenire la pagina anterioară...

19804    15    5

Atelier de vulcanizare auto

[04/06/2015]

A.   Afacere: Atelier de vulcanizare auto la tara 

B.   Investitie estimativa: minim 64.500 RON (aprox. 14.500 EURO) 

C.   Concept
Deschiderea unui atelier de vulcanizare auto la tara reprezinta o oportunitate, daca luam in considerare numarul extrem de mic de astfel de afaceri existente in mediul rural si numarul relativ mare de proprietari de autovehicule din mediul rural din ultima vreme. Piata auto a cunoscut în ultimii 2 ani o crestere, si este de asteptat ca numarul autovehiculelor din zona rurala sa creasca in continuare.
In plus pentru cei care deschid o astfel de afacere intr-o comunitate rurala amplasata pe o sosea cu trafic ridicat (exemplu: drum national) exista sanse reale de a obtine profituri semnificative.
Infiintarea unei astfel de afaceri in mediul rural prezinta si un alt avantaj, si anume acela ca afacerea se poate derula cu costuri mai reduse decat cele ale unei afaceri similare situate in mediul urban.
Pentru ca o astfel de afacere sa fie profitabila, in cazul in care in imediata vecinatate nu exista si companii care au nevoie de servicii de acest gen, sau prin localitate nu trece un drum national cu trafic mare, se recomanda demararea afacerii in comunele care au peste 4.500-4.000 de locuitori. 

D.  Prezentare afacere
Infiintarea unui atelier pentru vulcanizare si service roti auto presupune existenta unor spatii adecvate pentru prestarea serviciilor, respectiv a unui spatiu inchis si a unui spatiu deschis pentru parcare, precum si dotarea atelierului cu echipamente specifice.
Este necesar un spatiu inchis in care se va monta echipamentul de echilibrare a rotilor si in care se vor realiza efectiv operatiunile de vulcanizare, si a unui mic spatiu pentru depozitarea sculelor si a materialelor folosite. In cazul in care firma, pe langa serviciile de vulcanizare, va comercializa si anvelope este necesar si un spatiu pentru depozitarea in siguranta a anvelopelor. In plus, in cazul unei afaceri mature ce are un numar mare de clienti, este recomandata si existenta unui spatiu pentru primire clienti (loc de asteptare pentru clienti). In mod evident spatiile trebuie sa fie racordate la reteaua de curent electric, la un sistem de alimentare cu apa si canalizare.
Initial este suficient crearea unui singur post de lucru, insa pe masura ce afacerea se dezvolta este indicata diversificarea prestatiilor oferite.
La demararea afacerii, in cazul in care va exista un singur post de lucru este suficient un spatiu inchis de cca. 25 m.p. In acest spatiu trebuie amenajate:
a)  punct de lucru pentru demontare-montare anvelopa de pe janta
b)  punct de lucru pentru localizarea defectiunii si vulcanizare
c)  punct de lucru pentru echilibrare roti
Montarea si demontarea rotii de pe autovehicul se poate realiza in spatiul exterior. Atentie: spatiul exterior unde se face montarea-demontarea rotii trebuie sa fie perfect plan!
In ceea ce priveste echipamentele folosite in activitatea de prestare de servicii putem afirma ca in acest domeniu de activitate exista o varietate mare de echipamente. Recomandarea noastra este de a achizitiona echipamente profesionale. In functie de resursele financiare de care dispuneti echipamentele si dispozitivele pot fi noi sau second hand (recomandam insa achizitionarea unui aparat nou de echilibrat roti).
Pentru buna desfasurare a unei astfel de afaceri este recomandat ca firma sa detina un mijloc de transport (minim un autoturism dar credem ca e preferabil sa existe minim o autoutilitara de mici dimensiuni).

Servicii oferite
Atelierul de vulcanizare-service roti presteaza urmatoarele servicii:
- servicii de schimb de anvelope;
- servicii de vulcanizare;
- servicii de echilibrari roti;
- servicii de verificare presiune pneuri.
In cazul in care capitalul existent la demararea afacerii este suficient de mare atelierul poate desfasura si activitati de comercializare anvelope

Cheia succesului
Intr-o astfel de afacere calitatea si promtitudinea sunt elemente de baza pentru a avea succes. Clientii vor fi multumiti daca obtin servicii de calitate si in timp vor deveni fideli atelierului.
Acordati o atentie deosebita echilibrarii rotilor ! 

E.  Piata
Potentialii clienti
-  posesorii de autoturisme, persoane fizice
-  firme (transportatori, producatori, comercianti si baze de mecanizare agricola)
-  institutii publice (primarii si alte institutii de stat)
Concurenta
Concurenta reprezinta firme cu profil similar. In marea majoritate a cazurilor concurenta este formata din firme ce isi desfasoara activitatea in orase, deoarece numarul de ateliere de vulcanizare din mediul rural este scazut. 

F.  Materii prime si Furnizori
- distribuitori de materiale si accesorii necesare vulcanizarii
- distribuitori de piese de schimb pentru echipamente
- furnizorii de utilitati (apa, canalizare, energie electrica, colectare deseuri) 

G. Personal
Un angajat, muncitor necalificat, este suficient la demararea afacerii. Ulterior, in functie de evolutia activitatii numarul de angajati poate fi crescut, concomitent cu prelungirea perioadei de deservire a clientilor si/sau marirea spatiului de lucru. 

H. Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)     
Forma juridica
 a. Societate cu raspundere limitata SRL
 b. Intreprindere individuala II
 c. Intreprindere familiala IF
 d. Persoana fizica autorizata PFA
 e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)

Coduri CAEN
Cod caen - 452 Intretinerea si repararea autovehiculelor
4520 Intretinerea si repararea autovehiculelor

Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI. In cazul in care se efectueaza si mici reparatii la sistemul de rulare si componentele acestuia este obligatorie Autorizare R.A.R.(verificati conditiile de autorizare pe site-ul official al Registrului Auto Roman - www.rarom.ro).
Chiar daca codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui sa obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitatile pe care le veti desfasura. 

I. Spatii, echipamente, dotari
Spatiul necesar demararii afacerii
- spatiu de deservire (atelier propriu-zis) - minim 25 m.p.
- spatiu depozitare materiale - minim 5 mp.
- spatiu de de parcare - minim 70 m.p.
Recomandarea noastra este ca suprafata terenului pe care este amplasat atelierul sa permite dezvoltarea activitatii in viitor:
- spatiu de relatii cu clientii - minim 15 mp.
- extinderea spatiului pentru servicii la cca. 80 - 100 m.p.
- realizarea unui depozit pentru anvelope de cca. 50 -75 m.p.
- extinderea spatiului pentru parcare la cca. 125 - 150 m.p.

Amlasament spatiu
Atelierul trebuie amplasat intr-o localitate rurala cu multi proprietari de autovechicule, langa un drum cu trafic auto intens. De preferat intr-o zona care este usor accesibila si pentru posesorii de autovechicule din localitatile invecinate.

Echipamente/dotari necesare (minime)
In prezent sunt oferte de pachete complete de echipamente si scule  pentru deschiderea unei vulcanizari de autoturisme, care contin aparat de dejantat semiautomat/automat cu diferite capacitati, aparat de echilibrat cu afisaj LED, cu raza laser pentru pozitionarea greutatilor de echilibrare, cu preluare manuala/automata a datelor. Un pachet de baza complet contine urmatoarele echipamente/ aparate:
- Aparat montat/demontat anvelope semiautomat
- Aparat de echilibrat roti autoturisme si utilitare
- Cric hidraulic (3 tone)
- Compresor 10 bar
- Cheie dinamometrica si Cheie cruce
- Pistol pneumatic
- Tubulare de impact lungi
- Pistol umflat cu manometru
- Grup de preparare aer comprimat pentru scule pneumatice 

J. Investitie necesara pornirii afacerii

A. Varianta in care firma functioneaza intr-un spatiu inchiriat:
In varianta in care ati inchiriat deja de spatiul in care se poate desfasura activitatea si acesta este racordat la utilitati vor fi necesare urmatoarele investitii suplimentare:
- documentatii obtinere avize functionare: 400 – 500 EURO
- reclama exterioara firma: 90 – 100 EURO
- mobilier (inclusiv rafturi pentru depozitare, mese, scaune): 100 - 150 EURO
- casa de marcat: 125 - 150 EURO
- telefon/fax: 70 - 80 EURO
- pachet complet echipamente pentru vulcanizare: 3.500 - 5.000 EURO
(propunem achizitionarea de echipamente in pachete complete, care sunt oferite la preturi mai avantajoase. Deoarece acest tip de afacere trebuie, in principiu, sa fie autorizata R.A.R., trebuie respectata dotarea minimala a atelierului - indicata in reglementarea RNTR-9 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr 1160 bis din data de 21.12.2005).
- autoturism (second hand): 5.000 EURO
- materiale consumabile: 500 - 600 EURO
- bani pentru cheltuieli diverse: 350 – 420 EURO
Chiar daca porniti afacere intr-un spatiu inchiriat care nu necesita investitii in cladire, sansele sa gasiti un spatiu care are anexata si o platforma betonata sau asfaltata pe care sa se parcheze autovehiculele asupra carora se vor efectua operatiuni sunt minime. De aceea in costurile de demarare a afacerii ar trebui inclusa si realizarea unei platforme betonate cu o suprafata de 50 mp, ceea, in functie de caracteristicile terenului va poate costa si 2.500 Euro
ATENTIE: an acest tip de afacere NU se recomanda achizitionarea de echipamente second-hand.
Total A: 14.500 EURO

B. Varianta in care se construieste un spatiu pentru derularea activitatii
In cazul in care aveti doar terenul si doriti sa construiti un spatiu nou pe care sa il racordati la utilitati, la investitia anterior mentionata se mai adauga minim 20.000 EURO
Performantele afacerii pot fi imbunatatite daca incepeti in paralel si activitatea de comercializare anvelope auto. Aceasta ar presupune insa o investitie minima de cca. 10.000 Euro in fondul de marfa.
Asa ca, daca realizati o constructie noua si va apucati si de comert cu anvelope veti cheltui minim 44.500 EURO pentru demararea afacerii. 

NOTA: in cazul in care credeti ca acesta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere !

 

 

© Echipa RuralOnlineTrimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: