revenire la pagina anterioară...

1811    0    0

Util: seminarii de informare si constientizare privind oportunitatile de ocupare in domenii non-agricole pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta

[25/08/2014]

Romania are o suprafaţă totală de 238.391 km2 şi o populaţie de 21,356 milioane de locuitori. Spaţiul rural are o suprafață de 207 522 km2 (87,1%), iar in zonele rurale locuiesc cca. 45% din cetățenii României. Potrivit datelor furnizate de INS, la finele trimestrului I al anului 2014, populaţia ocupată era de 8402 mii persoane, din care 3794 mii persoane in mediul rural, ceea ce reprezintă cca. 45,15% din totalul populatiei ocupate.

Din păcate nu există date statistice recente, dar potrivit unor estimări de acum 5 ani, cca. 70% din totalul populatiei rurale ocupate lucrează in ferme de subzistenţă, semi-subzistenţă sau ferme de dimensiuni relativ mici. Din calcule reiese ca 31,6% populaţia totală ocupată (aproape o treime) lucrează in cadrul unor ferme agricole mici sau foarte mici. Asta nu ar fi o problemă dacă castigurile obtinute din munca in cadrul unor mici ferme nu ar fi reduse si nu i-ar aduce pe locuitorii din mediul rural in pragul sărăciei.

În timp ce mai toate ţările europene s-au dezvoltat prin industrializare şi apoi prin crearea de locuri de muncă în servicii, România este codasă la acest capitol. În Ungaria, doar 5,5% dintre angajaţi au activităţi agricole, în Polonia 12,6%, in timp ce in Marea Britanie doar 1,20% din populaţia ocupată lucrează in agricultură !
România a ajuns să se compare din punctul de vedere al gradului de ocupare în agricultură cu ţări sărace din Africa, America sau Asia.

Dacă ne uităm la la ceea ce se intamplă in celelalte tări europene este evident că solutia pentru cresterea nivelului de bunăstare a celor care locuiesc in mediul rural o reprezintă dezvoltarea la tară a unor afaceri in domenii non-agricole si angajarea unui număr cat mai mare de persoane in domenii non-agricole.
Chiar dacă in prezent numărul de oportunitati de a trăi la tară din activităti non-agricole este mai mic decat in alte tări europene ele există, si din păcate sunt insuficient exploatate.

Cei care doresc să afle mai multe despre acest subiect sunt invitati să participe la seminariile de informare si constientizare privind oportunitatile de ocupare in domenii non-agricole pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta, organizate de Fundația Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș (CDIMM Maramureș) impreună cu partenerii săi, respectiv Asociația Centru Harghita de Inovare și Incubare în Afaceri (ACHIIA),  S.C. EDUCONS S.R.L. si S.C. EUROCENTER AMOBA S.R.L., in cadrul proiectului “Noi sanse pentru cei din mediul rural”.

Pentru detalii si inscrieri urmăriti periodic site-ul proiectului.



Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: