revenire la pagina anterioară...

2404    0    0

Cursurile cu tema “competenţa de a învăţa” – o alegere excelenta pentru cei care vor o viata mai buna

[22/10/2014]

După ce ai terminat o scoală si ai inceput să lucrezi simti că ai trecut intr-o altă etapă a vietii si că mai departe va trebui să te concentrezi doar asupra muncii. Dar, crezi că invătarea s-a incheiat odată cu diplomele scolare sau universitare?

Dacă crezi asta atunci gandeste-te bine cate lucruri ai invătat de cand ai terminat scoala, la locul tău de muncă, in cercul tău de prieteni sau in familie! Si dacă ai cateva minute să meditezi la acest lucru iti vei da seama cate ar mai fi de invătat pentru ca să-ti meargă mai bine la locul de muncă sau in afacerea ta, si de ce nu, si in viata ta personală.

Lumea este in continuă schimbare iar noutăti apar zilnic in orice domeniu. Azi, in loc de scrisori trimiti e-mailuri,  produsele incep să se vandă mai mult online, mărfurile sunt stocate in depozite imense controlate numai de computere, strungurile din fabrici lucrează singure sub indrumarea unui computer, tractoarele incep să are singure pe camp cu ajutorul unui GPS si a unui computer, iar turmele de animale sunt “manate” din văzduh de drone. Toate acestea păreau acum 20 de ani povesti SF.
Ceea ce trebuie să retinem este faptul că societatea evoluează din ce in ce mai rapid si pentru a face fată acestor schimbări rapide trebui să invătăm in permanentă.
Multi cârcotasi vor spune că nu este asa! De exemplu, cât de util iti este să inveti să lucrezi pe calculator dacă tu te ocupi de legumicultură sau de cresterea vacilor. Răspunsul este uimitor: e mare nevoie de asa ceva deoarece mai nou pentru irigarea legumelor se folosesc sisteme de picurare controlate de computer iar dozarea hranei in fermele de animale este si ea controlată de computer, si dacă vrei să vinzi produsele din ferma ta la un pret mai bun una dintre solutii este să iti faci un site in care să iti lauzi produsele si să iti atragi clienti. Dar in cazul agriculturii nu numai cunostintele de IT iti sunt acum necesare ci si cunostinte noi legate de tehnologiile de crestere si valorificare a produselor. De exemplu, in cazul legumiculturii anual apar noi tipuri de seminte, sau chimicale noi, iar in cazul zootehniei mereu apar noi echipamente care usurează munca si cresc randamentele de exploatare. Trebuie să inveţi ca să stii cum să le folosesti! In ziua de azi in orice domeniu de activitate “noul” schimbă modul de lucru.

Concluzia: dacă vrei să iti meargă bine in viaţă trebuie să inveţi continuu !

Uneori nu este simplu, căci scoala i-a făcut pe multi să urască testele, lucrările de control si examenele, si de aici si retinerea in a continua să inveţe. Vestea bună este că scoala nu este singura instantă care produce invătare! Există nenumărate alte situaţii din care un om invaţă, uneori chiar si fără să isi dea seama de asta! Pe langă invăţarea informală, pentru cei care au terminat scoală, o cale foarte bună de a invăta o reprezintă participarea la cursuri de formare profesională dedicate adulţilor.

Crezi ca esti prea in varstă pentru a mai invaţa? Cercetari recente arată că persoanele in varstă invată altfel decat cele tinere, dar nu mai putin decat acestea! Experientele dobandite de-a lungul anilor ne fac să devenim mai selectivi atunci cand vrem să invatam ceva, mai orientati spre scopuri practice si mai interesati de aplicabilitatea celor invătate.
Iar dacă nu ai indrăgit prea mult scoala, iar ideea de a invăta te sperie din start trebuie să stii că nu exista elevi slabi, ci doar profesori si programe educationale ineficiente! Dacă incerci vei avea surpriza să descoperi că invătarea poate fi placută si interesantă dacă este organizată de profesionisti !

Si dacă te-ai hotarat să schimbi ceva in viata ta pentru a progresa pe plan profesional unul din primii pasi pe care l-ai putea face ar fi să participi la un curs cu tema “Competenţa de a învăţa”. Este cea mai bună solutie dacă vrei ca pasii pe care ii vei parcurge in anii ce vor veni pe latura dezvoltării profesionale să aibă un impact maxim.

Persoanele din mediul rural care sunt interesate de dezvoltarea personală pot participa gratuit la cursurile de formare profesională referitoare la competenţa de a învăţa, organizate de Fundatia CDIMM Maramures in cadrul proiectului „Noi sanse pentru cei din mediul rural”. Cei care vor participa la aceste cursuri vor invăta cum să dea un sens mai bun acțiunilor pe care le desfăsoară in fiecare zi:
-  prin îmbunătățire
-  prin corectarea unor greșeli
-  prin împiedicarea dispariției a ceva bun

Cursurile se vor desfăsura in localitatea Coroieni din judetul Maramures, incepand cu data de 27 Octombrie 2014.
Cei interesati pot afla mai multe informatii la sediul Fundatiei CDIMM Maramures din Baia Mare, Bd Traian Nr 9/16, tel: 0262-224870, persoana de contact: Mihali Mirel.



Cuvinte cheie: curs,competenta,invata


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: