revenire la pagina anterioară...

1258    0    0

Taxe si impozite ce trebuie platite de producatorii agricoli

[27/10/2012]

Contribuabilii care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a) - c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal că au obligaţia declarării acestora la Fisc.

IMPORTANT: Începând cu data de 1 iulie 2012, competenţa de administrare a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri, revine Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. 


Impozitul pe Venit

Persoanele fizice care realizează venituri în 2012 din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii, precum şi a arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea pentru care impozitul pe venit se determină în sistem real sau la normă de venit au obligaţia declarării acestora la unitatea în a cărei administrare fiscală se află. 

Atentie : Nu depuneţi declaraţie dacă aţi vândut produsele agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

Sumele datorate ca si impozit pe venit se stabilesc in functie de tipul impunerii pentru care se opteaza la inregistrare.

In cazul impunerii pe bază de norme de venit:
Trebuie să depuneţi Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit „Formularul 220” în termen de 15 zile de la începerea activităţii. Până pe 25 mai depuneţi Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit „Formular 221”

In cazul impunerii în sistem real:
Depuneţi şi Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit „Formularul 220”. Până pe 25 mai, odată cu Declaraţia privind veniturile realizate din România „Formularul 200” , depuneţi şi „Formularul 220”, dacă în anul anterior aţi avut pierderi sau apreciaţi că veţi avea venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul anterior.

Nota: in general, venitul net dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit.

De reţinut! Contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole datorează plăţi anticipate către bugetul de stat pentru impozitul aferent acestui venit, în două rate egale, de 50%, din impozit până la 25 septembrie, respectiv 25 noiembrie.

  * Baza legală: art. 71-73, art. 82 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.


 

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate

Persoanele care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, sunt obligate să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale, cu excepţia celor care realizează venituri cu regim de reţinere la sursă.

Pentru contributia de asigurări sociale de sănătate, plăţile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe baza declaraţiei de venit estimat / declaraţiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.

Contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice stabilite de către organul fiscal în decizia de impunere, se plătesc trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestru. 

Persoanele care realizează venituri din activităţile agricole, respectiv venituri din:

- cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat,
- cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor,
- exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea,

datorează în cursul anului contribuţia de asigurări sociale de sănătate, sub forma plăţilor anticipate semestriale, respectiv până la 25 septembrie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv.

IMPORTANT

NU datorează contribuţia de asigurări sociale:
- persoanele care realizează venituri din activităţile agricole respectiv din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor sau din exploatarea pepinierelor viticole/pomicole şi altele asemenea;
- persoanele care obţin venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare;

ATENTIE: a nu se face confuzie intre „Contribuţia de asigurări sociale” şi „Contribuţia de asigurări sociale de sănătate”!





Articole similare:
Completari la Normele Metodologice privind impozitarea agriculturii in 2013 - 23/Mar/2013

Cuvinte cheie: taxe,impozite,datorate,producatori,agricoli,autorizati,contributii

Inscris la categoria: Taxe si impozite


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: