revenire la pagina anterioară...

1128    0    0

Oportunitatea demararii unei afaceri la tara

[31/01/2012]

Daca pana nu de mult a avut loc o migratie masiva a populatiei din mediul rural in mediul urban, in ultima vreme ideea mutarii la tara a inceput sa ii atraga pe tot mai multor oraseni care fie si-au pierdut locurile de munca din mediul urban fie s-au hotarat sa aiba un mediu de trai mai linistit si mai sanatos.
Marea majoritate a celor care doresc sa dezvolte o afacere in mediul rural, fie ca locuiesc la tara, fie ca sunt oraseni care doresc sa se mute la tara, se gandesc sa porneasca o afacere in domeniul agricol. Toti sunt tentati de agricultura datorita faptului ca mass-media ne bombardeaza cu informatii legate de cresterea continua a populatiei planetei si de cresterea cererii de hrana. Un alt motiv pentru care tot mai multe persoane sunt atrase de agricultura sunt subventiile pe care Uniunea Europeana le acorda fermierilor.
Cei are au incercat deja sa demareze o afacere la tara stiu insa ca nu este deloc usor sa devii fermier. Multi dintre cei care au incercat sa isi dezvolte o mica afacere in domeniul agriculturii cred ca aproape 80% din rezultate tin de conditiile meteorologice si doar 20% de priceperea si munca fermierului. Parerea noastra este ca lucrurile nu stau chiar asa si ca cei care au o strategie de afaceri si care concep un plan de reducere a riscurilor depind mult mai putin de conditiile meteorologice, dar pana la urma aceste riscuri nu pot fi eliminate, asa ca nu e deloc simplu.
Legat de programele de finantare destinate celor care doresc sa demareze o afacere in domeniul agricol, cele mai “vanate” sunt:


Sprijin pentru tinerii fermieri

Fermierii în vîrstă de până la 40 de ani pot beneficia de sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Potenţialul beneficiar trebuie să fie membru al unei familii de fermier şi să fi lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul unei ferme cel puţin 12 luni înaintea începerii unei afaceri pe cont propriu. Exploatarea agricolă respectivă trebuie să fie înregistrată în Registrul unic de identificare – APIA şi Registrul agricol.
Beneficiarii pot obţine un sprijin financiar de maximum 40.000 de euro pe exploataţie agricolă, sprijin care se acorda in mai multe etape.


Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta

Sprijinul acordat prin aceasta masura are scopul de a asigura veniturile necesare in perioada de restructurare si transformarea fermelor de semi-subzistenta in exploatatii orientate catre piata, prin utilizarea durabila a factorilor de productie, imbunatatirea managementului prin diversificarea productiei agricole, precum si introducerea de tehnologii performante adaptate conditiilor locale. Ferma de semi-subzistenta este ferma care produce, in principal, pentru consumul propriu, dar care comercializeaza si o parte din productia realizata. Dimensiunea economica a fermelor de semi-subzistenta poate varia intre 2-8 UDE.
Sprijinul se acorda fermierilor, iar valoarea sprijinului acordat in cadrul acestei masuri este de 1.500 de Euro/an/ferma de semi-subzistenta.

Noi dorim sa atragem atentia celor care doresc sa demareze o afacere in mediul rural ca la tara "toata lumea face agricultura" si prea putini sunt aceea care exploateaza nisele de piata ramase neocupate. In mediul rural din pacate putin sunt aceia care proceseaza produsele agricole obtinute, care furnizeaza servicii pentru locuitorii din mediul rural si la fel de putin sunt si aceia care furnizeaza produse sau servicii necesare industriei, si tocmai pentru ca exista asa de putine afaceri in satele din spatiul rural cei care au spirit intreprinzator trebuie sa o faca acum. Mai tarziu, cand se va dezvolta si concurenta, demararea unei afaceri va fi mai dificila. Viata la tara in Romania poate fi mult mai atractiva atunci cand ai o afacere intr-un mediu linistit si la departare de poluarea marilor orase.

Foarte important este si faptul ca se pot obtine finantari nerambursabile substantiale pentru demararea unor afaceri in domenii non-agricole !

Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”
Masura 312 se incadreaza in Axa III – „Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.

Activitati eligibile
In cadrul Masurii 312 sunt sprijinite investitiile realizate atat de catre micro-intreprinderile existente cat si cele nou infiintate din sectoarele non-agricole, in spatiul rural. Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru:
I.) Investitii in activitati non-agricole productive cum ar fi:
 - Industria usoara (articole de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc, produse odorizante etc.);
 - In activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. mobila);
 - Mecanica fina, asamblare masini, unelte si obiecte casnice, producerea de ambalaje etc.

II.) Investitii pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local (prelucrarea fierului, lanii, olaritul, brodatul, confectionare instrumente muzicale traditionale etc.), precum si marketingul acestora (mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati).
III.) Servicii pentru populatia rurala cum ar fi:
 - Servicii de croitorie, frizerie, cizmarie;
 - Servicii de conectare si difuzare internet;
 - Servicii de mecanizare, transport (altele decat achizitia mijloacelor de transport) protectie fitosanitara, insamantare artificiala a animalelor;
 - Servicii reparatii masini, unelte si obiecte casnice.

Limitele finantarii
 - 100.000 Euro/proiect pentru micro-intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier;
Prin Masura 312 intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de pana la 70% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi:
 - 50.000 Euro/proiect daca beneficiarii sunt persoane fizice autorizate;
 - 200.000 Euro/proiect pentru alte micro-intreprinderi
Valoarea minima eligibila al unui proiect este de 5.000 Euro.


Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice”

Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice” se incadreaza in Axa III –„Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” si are ca obiectiv general dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale care sa contribuie la cresterea numarului de locuri de munca si a veniturilor alternative, precum si la cresterea atractivitatii spatiului rural.

Tipuri de investitii si activitati eligibile
a) Investitii in infrastructura de primire turistica:

 - Constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de - primire turistice (structuri agroturistice si alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o microintreprindere) avand pana la 15 camere;
 - Pentru investitii in structuri de primire turistice altele decat cele de agroturism, nivelul de confort si calitatea serviciilor propuse prin proiect, trebuie sa atinga standardul de calitate de minimum 3 flori / stele;
 - Pentru investitiile in agroturism structura de primire turistica, nivelul de confort si calitate a serviciilor propuse prin proiect, trebuie sa atinga standardul de calitate de minimum o floare.

II. cu functiuni de alimentatie - restaurante – exclusiv restaurante de tip familial/pensiune, cu specific (crama, cu specific local), gradina de vara (clasificate conform Ordinului 1296/ 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, cu modificarile si completarile ulterioare.)

b) Investitii in activitati recreationale:
 - Investitii private in infrastructura turistica de agrement independenta sau dependenta de structura de primire turistica precum spatii de campare, amenajari de stranduri si piscine,
 - Achizitionare de mijloace de transport traditionale pentru plimbari, trasee pentru echitatie, inclusiv prima achizitie de cai in scop turistic (cu exceptia celor pentru curse si competitii) si asigurarea adaposturilor acestora (ca parte componenta a proiectului), rafting, etc.

Limitele finantarii - pentru investitiile generatoare de profit, intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de până la:
 - 50% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 200.000 Euro/proiect pentru alte tipuri de investiţii în turismul rural.
 - 70% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 70.000 EURO/proiect in cazul proiectelor de investitii in agro-turism.

Nota: este posibil ca in cadrul licitatiilor ce vor fi lansate in anul 2012 cota de contributie proprie sa se reduca la 10 -15%!


Consultant
Pascu Vlad



Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: