revenire la pagina anterioară...

1399    0    0

De cati bani am nevoie pentru a porni o afacere profitabila la tara ?

[17/04/2012]

Multi romani isi doresc sa demareze o afacere profitabila care sa ii scape de grijile financiare de zi cu zi. Daca analizam numarul afacerilor aparute in mediul urban comparativ cu cele din mediul rural putem spune ca pana acum orasenii au fost mai norocosi. Pe de alta parte, tocmai numarul mare de afaceri existente in mediul urban, unde concurenta intre firme este puternica, face ca pornirea unei afaceri in oras sa fie mai costisitoare decat a unei in mediul rural. Intrebarea pe care si-o pune toata lumea este “de cati bani am nevoie pentru a porni o afacere profitabila la tara ?”
Atat tinerii cat si persoanele mai in varsta care nu au mai avut o afacere sau nu au fost implicate in conducerea unei afaceri viseaza sa demareze o afacere de succes si spera ca acest lucru se poate realiza cu bani putini, dar toti sunt constienti ca nu este posibil sa faci bani fara sa investesti.
Ceea ce este important este ca nu intotdeauna a investi inseamna doar “a pune bani la bataie”. Pornirea unei afaceri, indiferent ca este la tara sau la oras presupune alocarea de resurse materiale, umane si financiare.
In cazul afacerilor la tara, unde marea majoritate a celor cu spirit intreprinzator demareaza o afacere in domeniul agriculturii principala resursa o reprezinta pamantul, apoi priceperea si puterea de munca si, dupa aceea, banii. Este insa foarte adevarat ca ordinea in care trebuie alocate aceste resurse si importanta lor variaza de la afacere la afacere.
In cazul micilor exploatatii agricole (1-2 ha) sau a micilor ferme (10-15 capete animale) sunt frecvente cazurile in care afacerea “s-a cladit” pe resursele existente in gospodarie, fara a se apela la credite bancare sau la diverse programe de finantare. Tot legat de micile afaceri in domeniul agricol demarate la tara un exemplu bun il reprezinta proiectele finantate prin FEADR prin masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri", caz in care afacerile demarate de tinerii intreprinzatori in mediul rural pornesc de la 10.000 EURO. In ceea ce priveste afacerile la tara in domenii non-agricole, cele mai mici capitaluri necesare sunt in sfera serviciilor profesionale (proiectare, asistenta tehnica, servicii medicale, etc) unde deseori 3000-5000 de euro sunt suficienti pentru a demara afacerea.
In schimb, in cazul afacerilor de mari dimenisuni e nevoie de un program de finantare.

Pentru a avea o imagine asupra capitalurilor necesare afacerilor mai mari din mediul rural in continuare vom prezenta cateva exemple de proiecte finantate din fonduri europene in anul 2011 si sumele ce au fost investite:
- infiintare plantatie afini pe o suprafata de 7,62 ha (jud. Dambovita): 709.184 EURO;
- infiintare sera de legume cu o suprafata de 13.200 mp si spatiu de depozitare cu o suprafata de 370 mp (jud. Ialomita): 1.587.430 EURO;
- infiintare plantatie de pomi fructiferi in suprafata de 20 ha (jud. Ialomita): 217.231 EURO;
- infiintare ferma de crestere a puilor de carne cu o capacitate estimata de 148.116 locuri pe serie (jud. Buzau): 2.015.077 EURO;
- infiintare ferma de vaci de lapte cu o capacitate estimata de 100 locuri pentru vaci de lapte, 16 locuri pentru juninci si cca.100 locuri pentru tineret taurin aferent (jud. Bistrita): 1.450.000 EURO;
- infiintare ferma reproductie porcine cu o capacitate estimata de 680 capete scroafe si 1.792 capete purcei (jud. Alba): 1.783.398 EURO;
- ferma crestere si ingrasare porci cu o capacitate estimata de 8160 capete (jud. Arad): 2.000.000 EURO;
- constructie moara de faina si anexe aferente - siloz, cantar, etc - (jud. Ialomita): 1.105.375 EURO;
- infiintare unitate depozitare cereale (jud. Arad): 250.420 EURO;
- infiintare unitate pentru prelucrarea si depozitarea cartofilor (jud. Satu Mare): 3.996.728 EURO;
- constructie pensiune turistica cu spatii de alimentatie publica, in zona rurala (jud. Alba): 400.000 EURO;
- constructie popas turistic in mediul rural (jud. Covasna): 395.457 EURO;

Asa ca la intrebarea“de cati bani am nevoie pentru a porni o afacere profitabila la tara ?” raspunsul nostru este: intre 0 EURO si cateva milioane de EURO !
Capitalul de care aveti nevoie depinde de:
 - afacerea pe care doriti sa o demarati (aici ne referim atat la domeniul afacerii cat si la marimea acesteia – costul investitiilor in echipamente variaza foarte mult de la un domeniu la altul si in functie de volumul estimat de activitate iar marimea capitalului circulant depinde de durata ciclului de productie);
 - resursele materiale de care dispuneti (pamant, cladiri, anexe gospodaresti, echipamente, dotari si consumabile);
 - costul resursei umane din zona respectiva;
 - cunostintele pe care le aveti in domeniul in care doriti sa demarati afacerea
 - alte resurse necesare (capacitatea dvs. de munca, informatii relevante, accesul la servicii profesionale, imaginea pe piata, etc.)

Tinand cont de numeroasele resurse necesare pentru succesul unei afaceri dorim sa va atragem atentia ca “doar banii nu sunt suficienti pentru a avea succes in afaceri !

Succes !

Consultant
Pascu Vlad





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic - 17/Feb/2014
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Idei de afaceri cu bani putini: prestari de servicii in zonele rurale - 12/Nov/2014
Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole - 28/Nov/2014

Cuvinte cheie: capital,bani,necesar,pornire,afacere,tara


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: