revenire la pagina anterioară...

1091    0    0

Cat de util este un curs de initiere in calculatoare atunci cand ai o mica afacere la tara ?

[28/10/2014]

Chiar dacă in ziua de azi calculatoarele au pătruns si in multe case din mediul rural numărul persoanelor care stiu să utilizeze in mod eficient un calculator este incă scăzut.

De exemplu, potrivit datelor statistice extrase prin Google Analytics de pe site-urile dedicate persoanelor din mediul rural, ponderea utilizatorilor de internet de peste 45 de ani este de doar 23,5%! Este adevărat că a utiliza eficient un calculator nu inseamnă doar să navighezi pe internet, căci sunt atatea alte lucruri utile pe care le poti face pe un calculator fără să fii conectat la internet, dar totusi acest indicator ne arată că persoanele din mediul rural ce nu fac parte din “noua generatie” nu sunt prea familiarizate cu noile tehnologii. Asta nu este deloc bine căci in ziua de azi folosirea tehnologiei informatiei este o necesitate, atat in mediul urban cat si in mediul rural.

Societatea informatică reprezintă o nouă etapă a civilizaţiei umane, un nou mod de viaţă calitativ superior care implică folosirea intensivă a informaţiei în toate sferele activităţii şi existenţei umane.

Infrastructura TIC de bază, cum ar fi reţelele simple de calculatoare şi accesul la Internet, a devenit o necesitate pentru majoritatea întreprinderilor din toate sectoarele. In ziua de azi necesitatea informatizării nu mai este pusă la îndoială, deoarece avantajele unui system informatic pus la dispoziţia utilizatorilor, ce permite accesarea rapidă, eficientă şi cu acurateţe a unei cantităţi imense de informaţii, atât pe plan local cât şi la distanţă sunt evidente.

Citind aceste randuri unii si vor spune că utilizarea calculatorului este o necestitate in cazul marilor afaceri de la oras, unde s-au infiintat fabrici moderne, complet automatizate sau “mici făbricuţe” care folosesc anumite echipamente comandate printr-un computer. Dar oare cat de necesară este informatizarea unei firme din mediul rural?

Este foarte necesară căci:

  • - atat relatia cu clientii cat si cea cu furnizorii se mentine mai nou prin e-mail. Cand incerci să vinzi ceva potentialii tăi clienti asteptă pe e-mail o ofertă, iar atunci cand cumperi, ca să nu ai surprize neplăcute si să primesti altceva decat ceea ce iti este necesar, cel mai sigur e să trimiti un e-mail furnizorului tău. Epoca fax-urilor “a apus” demult !
  • - legea te obligă să conduci o evidentă contabilă si dacă vrei să ai acces rapid la informatiile contabile ar fi bine să ai un calculator la firmă.
  • - dacă vrei să iti vinzi produsele la un pret mai bun, o posibilă solutie ar fi să iti faci un site pe care să iti “lauzi produsele”.
  • - in ziua de azi cea mai bună si mai ieftină sursă de documentare in domeniul in care iti desfăsori afacerea o reprezintă internetul.
  • - echipamentele agricole moderne sunt computerizate si conectate la internet. Irigarea legumelor se face prin picurare controlată de un computer, tractoarele ară singure pe camp cu ajutorul unui GPS si a unui computer, turmele de animale sunt “manate” din văzduh de drone, iar hrănirea porcilor in fermă este controlată si ea de computer.
  • - cea mai bună cale de a păzi ferma o reprezintă montarea de sisteme de alarmă si de camere video. Poti să vezi si de acasă ce se intamplă in ferma ta la ora 11 noaptea, dar pentru asta ai nevoie de un calculator, de o conexiune la internet, si ceea ce este mai important: trebuie să stii să le utilizezi.

Exemplele sunt numeroase si probabil deja v-ati dat seama cat de important este să stii să utilizezi tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC). Dacă vreti să faceti o afacere la tară si nu sunteti prea priceput in acest domeniu vă recomandăm să participati la un curs de formare profesională de competente informatice.

 

In cadrul proiectului „Noi sanse pentru cei din mediul rural” se vor desfasura cursuri in judetele Maramures, Harghita si Covasna, ce sunt gratuite. Cursurile se adresează persoanelor cu domiciliul in mediul rural care se află in căutarea unui loc de muncă precum si celor care traiesc din agricultura de subzistentă.

Pentru informatii detaliate referitoare la conditiile de inscriere si data inceperii cursurilor va rugam sa contactati:

S.C. EDUCONS S.R.L.
Baia Mare, Bd. Unirii, nr. 16/14, jud. Maramureș
Telefon/fax: 0262 227708
Persoana de contact: Nicolici Alexandra

Asociația Centru Harghita de Inovare și Incubare în Afaceri (ACHIIA)
Miercurea Ciuc, Str. Harghita, nr. 95, jud. Harghita, cod poștal 530152
Telefon/fax: 0266 310491 și 0266 372803
Persoana de contact: Kovacs Marta

S.C. EUROCENTER AMOBA S.R.L.
Sf. Gheorghe, Str. Bisericii, nr. 1A, jud. Covasna
Telefon/fax: 0267 351959
Persoana de contact: Bereczki Barna

 

 

Echipa RuralOnline





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic - 17/Feb/2014
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Idei de afaceri cu bani putini: prestari de servicii in zonele rurale - 12/Nov/2014
Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole - 28/Nov/2014

Cuvinte cheie: curs,calculatoare,IT,afaceri,tara

Inscris la categoria: Afaceri la tara


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: