revenire la pagina anterioară...

1100    0    1

Antreprenoriatul in Politicile de Dezvoltare Rurala 2014-2020

[23/01/2015]

Politica de dezvoltare rurala a Uniunii Europene a evoluat continuu pentru a raspunde noilor provocari legate de zonele rurale. Cea mai recenta reforma, care însoteste procesul mai amplu de revizuire a politicii agricole comune (PAC), s-a finalizat în esensa în decembrie 2013, odata cu aprobarea actelor legislative de baza pentru perioada 2014-2020.

Politica de dezvoltare rurala pentru perioada 2014-2020 se axeaza pe trei obiective strategice pe termen lung, care se aliniaza Strategiei Europa 2020 si obiectivelor PAC. Astfel, aceasta îsi propune:

• sa stimuleze competitivitatea agriculturii
• sa garanteze o gestionare durabila a resurselor naturale si combaterea schimbarilor climatice
• sa favorizeze dezvoltarea teritoriala echilibrata a economiilor si comunitatilor rurale, inclusiv crearea si mentinerea de locuri de munca.

Reforma din 2013 pastreaza multe dintre principiile politicii de dezvoltare rurala aplicate în perioada 2007-2013. De exemplu, politica va fi implementata tot prin intermediul programelor nationale si/sau regionale de dezvoltare rurala (PDR-uri), derulate pe perioade de sapte ani.

Însa per ansamblu, reforma din 2013 aduce o serie de schimbari:
• îmbunatateste abordarea strategica pentru elaborarea PDR-urilor
• consolideaza continutul masurilor de dezvoltare rurala
• simplifica normele si/sau reduce sarcina administrativa aferenta, atunci când este posibil
• coreleaza si mai mult politica de dezvoltare rurala cu celelalte fonduri structurale si de investitii europene (ESI).

În elaborarea programelor nationale (PNDR), statele membre vor trebui sa respecte cel putin patru din cele sase axe prioritare comune la nivel european:
1. încurajarea transferului de cunostinte si a inovarii în agricultura, silvicultura si zonele rurale
2. cresterea viabilitatii/competitivitatii tuturor ramurilor agriculturii si promovarea tehnologiilor agricole inovatoare si a gestionarii durabile a fondului forestier
3. promovarea organizarii lantului alimentar, a bunastarii animalelor si a gestionarii riscurilor în agricultura
4. refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor care sunt legate de agricultura si silvicultura
5. promovarea utilizarii eficiente a resurselor si sprijinirea tranziriei catre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon si rezistenta la schimbarile climatice în sectoarele agricol, alimentar si silvic
6. promovarea incluziunii sociale, a reducerii saraciei si a dezvoltarii economice în zonele rurale.

Cele sase axe prioritare de dezvoltare rurala înglobeaza domenii de actiune mai detaliate. În cadrul programelor de dezvoltare rurala, statele membre/regiunile stabilesc obiective cantitative pentru fiecare domeniu de actiune, în baza analizei nevoilor din teritoriul acoperit de PDR. Apoi, acestea stabilesc ce masuri vor lua pentru a atinge obiectivele si ce fonduri vor aloca pentru fiecare masura în parte.

Sumele necesare provin din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), din fonduri nationale/regionale si, uneori, din surse private.

In ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor in mediul rural, UE considera ca promovarea si consolidarea spiritului antreprenorial este una dintre cele mai importante aspecte in abordarea problemelor economice ale comunitatilor rurale. De aceea o buna parte din banii ce vor fi alocati prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) vor fi destinati dezvoltarii afacerilor (agricole si non-agricole) din zonele rurale.

In sprijinul celor interesati de dezvoltarea rurala Comisia Europeana a creat un portal de informare, portal ce este disponibil si in limba romana la adresa:  http://enrd.ec.europa.eu/ro/themes/entrepreneurship





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015

Cuvinte cheie: polirici,rural,antreprenoriat

Inscris la categoria: Dezvoltare rurala


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: